04 / 05 / 2024

sit alanında taşınmaz sahiplerinin hakları

sit alanında taşınmaz sahiplerinin hakları

Sit alanı ilan edilen yerlerde özel mülkiyete konu olan taşınmazların var olması halinde, mülkiyet hakkına bazı kısıtlamalar getiriliyor. Peki, sit alanındaki arsa sahiplerinin hakları neler?

Taşınmaz ticareti ne demektir?

Taşınmaz ticareti, emlak alanında taşınmaz malların alım-satımı işlemlerinin tümünü kapsar. Buna göre, taşınmaz mallar, bir yerin doğal yada yapay özelliklerini kullanan-kullanmayan her türlü mülkiyet hakkını da kapsayan yerleşim alanları, arsalar, binalar anlamına geliyor.

Sit alanındaki taşınmaz hazine malıyla takas edilebilecek! İşte detaylar

Sit alanları içinde kalan kesin yapı yasaklı taşınmazlar, hazine taşınmazlarıyla trampa edilebilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın söz konusu düzenlemeyi içeren yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bodrum'daki 2 taşınmazın nihai pazarlık görüşmesi sonuçlandı!

Özelleştirme kapsam ve programında bulunan Muğla Bodrum'da yer alan 2 taşınmazın nihai pazarlık görüşmesi yapıldı.

ÖİB, Bodrum'daki 3 taşınmazı satıyor!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Muğla Bodrum Konacık, Bitez ve Gökçebel mahallelerinde yer alan 3 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştiriyor...

Aras Bulut İynemli'den sit alanında inşaat yaptıracağı iddialarına yanıt!

Karaburun Belediyesi, Çukur dizisi oyuncularının Karaburun'da birinci derece doğal SİT alanında inşaat yaptığını öne sürerek suç duyurusunda bulunmuştu. Ünlü oyuncu Aras Bulut İynemli'den konuyla ilgili açıklama geldi.

Fatih Belediyesi sit alanında olduğu gerekçesiyle bir eve el koydu!

Fatih Belediyesi’nin 75 yaşındaki kadın ve ailesinin oturduğu eve “taşınmazın sit alanında kalması nedeniyle tapu tahsis belgesinin geçersiz olduğu” gerekçesiyle el koydu.

Alanya'da yabancılara 50 bin taşınmaz satıldı!

Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Alanya'daki yabancıya gayrimenkul satışına ilişkin, "Yabancılar tarafından yaklaşık 50 bin civarında taşınmaz elde edinilmiş. Burada Rusya, Norveç ve Almanya ile Kuzey Avrupa ülkeleri önde gidiyor" diye konuştu.

Cunda Adası'nda SİT alanında başlayan inşaat meclis gündeminde!

Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda Adası'nda bir SİT alanında başlayan inşaat meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Öztürk, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

15 ilde bulunan 31 taşınmaz özelleştirilecek!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 15 ilde yer alan 31 taşınmaz "satış" usulü ile özelleştirilecek.

ÖİB'den İstanbul ve Aydın'daki iki taşınmazın satışına onay!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, özelleştirme kapsam ve programında yer alan İstanbul ve Aydın'da yer alan iki taşınmazın satışını onayladı.

Taşınmaz kiralamaları yapılandırma kapsamına dahil edildi!

TBMM Genel Kurulunda, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nde yer alan; belediyelerin tasarrufuna bırakılan taşınmaz kiralamalarına yönelik teklif yapılandırma kapsamına dahil edildi. 

Nazım Erdoğan'dan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Değişikliği değerlendirmesi!

sahibindencom Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'te gerçekleştirilen düzenlemeye ilişkin, "Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan bu düzenlemeyi çok önemli buluyor ve destekliyoruz." dedi.

13 ilde bulunan 34 taşınmaz özelleştirilecek!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 13 ilde yer alan 34 taşınmaz "satış" usulü ile özelleştirilecek.

sit alanında taşınmaz sahiplerinin hakları Haberi

sit alanında taşınmaz sahiplerinin hakları

Sit alanındaki arsa sahiplerinin hakları neler?

Sit alanları; birden çok kültür ya da tabiat varlığının alan ölçeğinde korunması gerekliliği sit kavramı olarak tanımlanmıştır. Sit alanı kavramı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununda; “tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlar” olarak tanımlanıyor.


Sit alanları, kültür ve tabiat değerleri topluluğunun niteliklerine göre sınıflandırılıyor. Bu alanda özel mülkiyete konu olan taşınmazların var olması halinde, mülkiyet hakkına bazı kısıtlamalar getiriliyor.


Örneğin arsanızın yer aldığı yerin sit alanı olarak ilan edildiğini farz edelim. Bu alanda yapılacak fiziki...