29 / 04 / 2024

sit nedir

sit nedir

Devletten evi sit alanı sınırları içinde kalanlara 221 milyon TL destek sağlandı. Evi sit alanında olan vatandaş mağdur edilmedi. 

1. derece arkeolojik sit alanı ne demek?

Sit alanı; tarih öncesinde yaşayan medeniyetler hakkında bilgilere ulaşabileceğimiz alanlar olarak tanımlanıyor. Peki, 1. derece arkeolojik sit alanı ne demek?

Sit alanlarında imar uygulaması!

Koruma altına alınmış, yerleşim yapılmasına izin verilmeyen, izinlerin ise belli kurallar dahilinde verildiği alanlara sit alanları deniyor. Peki, sit alanlarında imar uygulaması nasıl olur?

Kültür varlıkları nelerdir?

2863 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre kültür varlıkları nelerdir? Tabiat varlıkları nelerdir? Gibi sorularınızın yanıtı ve yasal hükümler için haberimize giriş yapabilirsiniz...

Sit alanı nedir? Sit alanı nasıl kaldırılır?

Ülkede yer alan kültürel ve tarihi miraslar, kıymetli ve arkeolojik değere sahip olduğu için koruma altına almaktadır. Özel kanuni düzenlemeler ile koruma altına alınarak zarar görmesi ve halka açık olması söz konusu değildir. Bu konularda sit alanı kavramı zaman zaman duyulur. 

Arsanın sit alanı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Sit alanı olduğu nerden öğrenilir?

Arsa konusunda önemli bir konu olan sit alanı, çoğu gayrimenkul işlemlerinde merak edilmektedir. Arsanın sit alanı dahilinde olması, arsa sahiplerini ilgilendirmektedir. Peki sit alanı nedir, arsa sit alanı olduğunda ne olur? İşte buna benzer tüm merak edilen soruların yanıtları haberin devamında…

Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı nedir?

Jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yeraltında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlar doğal sit alanları oluyor. Peki, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı nedir?

Sit alanlarının imar durumu nedir?

Korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının korunma alanlarının tespiti Koruma Kurullarınca yapılıyor. Bir alanın koruma kurulunca sit olarak ilan edilmesi, bu alandaki imar planı uygulanmasını durduruyor. Peki, sit alanlarının imar durumu nedir?

Karmaşık sit alanı nedir?

Sit alanları, özellikleri ve bulunduğu alanlara göre çeşit ve derecelere ayrılıyor. Sit alanlarında yapılaşmaya izin verilmiyor ve koruma altında tutuluyor. Peki, karmaşık sit alanı nedir?

Kırsal sit alanı nedir?

Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olan, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan alanlara sit alanları deniyor. Peki, kırsal sit alanı nedir?

Sit alanı koruma kurulu nedir?

Sit alanların korunması adına Bakanlık tarafından Sit alanı koruma kurulu oluşturuluyor. Koruma kurulları sit alanlarının türüne ve derecesine göre koruma imar planları hazırlıyor. Peki, sit alanı koruma kurulu nedir?

Sit alanlarına inşaat yapmanın cezası!

Yapılaşmaya izin verilmeyen ve devlet tarafından koruma altında tutulan alanalara sit alanları deniyor. Peki, sit alanlarına inşaat yapmanın cezası nedir?

Kentsel sit alanlarında alan yönetimi nedir?

Kentsel sit alanın bulunduğu çevre içinde korunmasında, geliştirilmesinde etkinlik taşıyan ve kentle bütünleşmesine olanak sağlayacak kararlara konu alanlar ise etkileşim geçiş sahası olarak tanımlanıyor. Peki, kentsel sit alanlarında alan yönetimi nedir?

Doğal sit alanlarında son durum nedir?

Doğal sit alaları, türdeş oluşları ve özellikleri, güzel-duyusal, sanatsal, bilimsel, çevrebilimsel, budunbetimsel, yazınsal ya da söylencesel önemleri bakımından korunmaları gereken alanlar olarak tanımlanıyor. Peki, doğal sit alanlarında son durum nedir

Avcılar Ispartuvan Çayırı'nın akıbeti nedir?

İstanbul Avcılar'da Firüzköy Mahallesi ile Küçükçekmece Gölü arasında kalan Ispartuvan Çayırı için son durum nedir? Ispartuvan Çayırı'na Çevre ve Şehircilik Bakanlığı el koydu mu? Ispartuvan Çayırı'nda hangi parseller arkeolojik sit alanı içinde?..

SİT alanlarında son durum nedir?

Korunması gereken SİT alanları, taşıdıkları özelliklere göre arkeolojik sit alanları, doğal sit alanları, kentsel sit alanları ve tarihi sit alanları olmak üzere çeşitlere ayrılıyor. Peki, SİT alanlarında son durum nedir?

Sit alanı dereceleri nedir?

Sit alanları çeşitleri arasında; kentsel sit alanı, tarihi sit alanı, arkeoloji ve doğal sit alanları bulunuyor. Ayrıca, sit alanları 1. derece, 2. derece ve 3. derece sit alanları olarak derecelendiriliyor. Peki, sit alanı dereceleri özellikleri nedir?

sit nedir Haberi

sit nedir

Sit alanında özel mülkü bulunanlara Hazine arazilerinde takas fırsatı sağlandı. Devlet evi sit alanı içinde olan vatandaşa 221 milyon Tl destek verdi. Akşam Gazetesi'nden Yelda Gökdağ'ın haberine göre, devlet, çıkarılan yasa ve 2010’da yayınlanan “Sit Alanlarında Kalan Taşınmazların Hazine Taşınmazları İle Değiştirilmesi Hakkında Yönetmelik” gereği,  arkeolojik sit alanları,  taşınmaz kültür varlıklarının bulunduğu alanlar, taşınmaz tabiat varlıklarının bulunduğu alanlar, 1 derece arkeolojik sit alanı, 1.derece doğal sit alanı ve 2 derece arkeolojik sit alanı ilan edilen ve kesin inşaat yasağı getirilen kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu alanlarda ev gibi taşınmazı bulunan vatandaşları mağdur etmedi.


Örnek 32 kat arttı


Devlet vatandaşa eviyle Hazine arazisi arasında takas indirimi sundu ve 221 milyon TL ödenek harcadı. Kullanılan ödenek miktarı 2003 yılından bu yana...