28 / 04 / 2024

site ortak giderleri

site ortak giderleri

Posta yazarı Tamer Heper 'Biz 254 haneli bir sitede yaşamaktayız. Bazı evler dubleks, bazıları daire. İçme suyu borularımızdaki patlamaların önlenmesi için basınç düşürücü istasyonlar yapılacak. Katılım eşit mi arsa payına göre mi alınmalı?' sorusunu yanıtladı.

Müteahhide ayıplar için dava açılabilir!

Kat malikleri tarafından, ortak alanlarda tespit edilen ayıpların giderilmesi için müteahhite karşı onarımın giderilmesine ya da onarım bedelinin ödenmesine ilişkin dava açılabiliyor.

Site ortak giderleri nelerdir?

Toplu yapı kapsamındaki yapı ve yerler için tamamını kapsayan bir tek yönetim plânı düzenleniyor. Yönetim plânı, toplu yapı kapsamındaki bütün kat maliklerini bağlıyor. Peki, site ortak giderleri nelerdir? Nasıl karşılanır?

Site ortak giderlerine katılım nasıl sağlanır?

Toplu yapı kapsamında olup, bütünüyle bu kapsamdaki bağımsız bölümlerin ortak kullanma ve faydalanmasına tahsis edilmiş yerler ortak yerler olarak nitelendiriliyor. Peki, site ortak giderlerine katılım nasıl sağlanır?

AVM'ler darboğazda! Finansman giderleri kira gelirlerinin 3,41 katına çıktı!

Ortak alan gelirleri sınırlanan ve dövizle kiralama yasağı getirilen alışveriş merkezlerinin finansman darboğazında olduğu gündeme geldi. “AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi”nde, sektörün finansman giderleri kira gelirlerinin 3,41 katına yükseldiği belirtildi. İşte ayrıntılar...

Kapıcı dairesi gibi ortak alanları kiraya vermek yasal mı? Kiralama için kime nasıl yetki verilir?

Site ve apartmanda ortak alanın kiraya verilmesi kararını kim alır? Oy birliği mi oy ç okluğu mu gerekir? Kiralamaya kim yetkilidir? Bütün maliklerin oyu gerekir mi? Vekaleten oy kullanılabilir mi? İşte sık sık tartışma yaratan bu konudaki sorulara verilen yanıt...

Ev sahibi aidat öder mi?

Apartman ve site sakinleri ortak alanların giderleri için aidat ödemekle mükellef oluyor. Peki, kiracı varken ev sahibi aidat öder mi? Evde oturmayan ev sahibi aidat öder mi?

AVM'lerdeki ortak gider sorunu büyüyor!

Perakendecilerle AVM yönetimleri arasında başlayan ‘ortak alan genel giderleri tartışması’ alevlendi. Taraflardan karşılıklı restler geldi.

Sitede ortak alanlar nasıl kullanılmalı?

Site tipi konutlarda fazla sayıda ortak alan bulunuyor. Bu sitelerdeki ortak alanlar çoğu zaman kat malikleri için sorun yaratabilir. Peki, sitelerdeki ortak alanlar nasıl kullanılmalı? İşte detaylar...

Ortak kullanım alanı işgali ihtarname 2021!

Herhangi bir site ya da apartmanda yaşayanların ortak alanlarda birbirlerine karşı anlayışlı olmaları ve kurallara uymaları gerekiyor. Peki apartman ortak alanlarının izinsiz işgalinde ne yapılır? İşte ortak kullanım alanı işgali ihtarname hazırlama...

Apartman ortak kullanım alanı işgali!

Bir site ya da apartmanda oturanların ortak alanlarda birbirlerine karşı anlayışlı olmaları ve kurallara uymaları gerekiyor. Peki apartman ortak alanlarının izinsiz işgalinde ne yapılır? İşte apartman ortak kullanım alanı işgali...

Site yöneticisi ortak alanı istediği gibi kullanabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Yönetici site içinden biri ama dairesinin etrafını çevirmiş. Geniş geniş alanları kaplamış, üzerini de kapatmış, kimseyi sokmuyor. ‘Kaldır’ diyorlar kaldırmıyor. Bunun gibi işgallerle alanını alabildiğine büyütmüş. Bu durum karşısında ne yapılabilir?' sorusunu cevapladı.

4 maddede site yönetimi giderleri ve işletme projesi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "4 maddede site yönetimi giderleri ve işletme projesi" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Kooperatifler site gibi yönetilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Sitemiz birden fazla parsel üzerine kurulu 147 evli kooperatif. Bir kısım ortaklar dairelerini sattı, satın alanlar kooperatife ortak olmadı, bir kısım ortaklıktan ayrıldı. Bu durumda site yönetimi mümkün mü? Paraların harcama tarzı suç oluşturmaz mı? sorusunu yanıtladı.

Müteahhit kavgasının kurbanı site sakinleri oldu!

Fikirtepe’deki konut projesinde iki müteahhit anlaşmazlığa düşünce olan site sakinlerine oldu. İskânsız sitede şantiye elektriği kullanılınca fatura krizi yaşıyor. Daire içi elektriğine 180 TL ödenirken, ortak alan elektriği için 275 TL talep ediliyor. 

Kırıkkale'de apartman ve site yöneticilerine ‘korona’ uyarısı!

Kırıkkale İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, apartman ve site yöneticilerinin koronavirüs salgınına karşı ortak alanlarda toplanmaların önüne geçilmesi amacıyla  önlemlerin almasını talep ederek, yasağa uymayanlara para cezası uygulanacağını duyurdu. 

18 maddede site yönetimlerinde ortak alanların hukuku!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "site yönetimlerinde ortak alanların hukuku" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

site ortak giderleri Haberi

site ortak giderleri

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Biz 254 haneli bir sitede yaşamaktayız. Bazı evler dubleks, bazıları daire. İçme suyu borularımızdaki patlamaların önlenmesi için basınç düşürücü istasyonlar yapılacak. Katılım eşit mi arsa payına göre mi alınmalı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Biz 254 haneli bir sitede yaşamaktayız. Bazı evler dubleks, bazıları daire. İçme suyu borularımızdaki patlamaların önlenmesi için basınç düşürücü istasyonlar yapılacak. Katılım eşit mi arsa payına göre mi alınmalı? l S.Ö.

***

Okuyucuma vereceğim yanıt sadece kendi sitelerinin ihtiyacı olan bu sistemle ilgili olmayacak. Böyle sitelerde hatta tek binadan oluşan apartmanlarda uygulanacak genel bir çözüm yolu olacak. Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi binalarda ortak giderler vardır ve bunlar sitenin veya binanın yaşaması için elzemdir.

Bu ortak giderler toplanırken birtakım...