02 / 05 / 2024

sitede bloklar nasıl ayrılır

sitede bloklar nasıl ayrılır

Kanunen toplu yapı kapsamındaki yapı ve yerler için tamamını kapsayan bir tek yönetim plânı düzenleniyor. Yönetim plânı, toplu yapı kapsamındaki bütün kat maliklerini bağlıyor. Peki, sitede blokların ayrılması mümkün mü?

Sitede ve apartmanlarda otopark hakkı nasıl belirlenir?

Sitede ve apartmanlarda yaşayanların en büyük sorunu otopark oluyor. Peki sitede ve apartmanlarda otopark hakkı nasıl belirlenir? İşte ayrıntılarla otopark sorunu...

Sitede ortak alanlar nasıl kullanılmalı?

Site tipi konutlarda fazla sayıda ortak alan bulunuyor. Bu sitelerdeki ortak alanlar çoğu zaman kat malikleri için sorun yaratabilir. Peki, sitelerdeki ortak alanlar nasıl kullanılmalı? İşte detaylar...

Sitelerde yönetim planı nasıl değiştirilir?

Posta yazarı Tamer Heper '20 blok 200 haneli bir sitede oturuyorum. Genel girişine uzaktan kumandalı bir demir kapı takıldı. Kapıyı gören birkaç blok yararlanıyor, uzak bloktakiler çok zorlanıyor. Bu hususun düzeltilmesi için yönetim planı değişikliği talebi nasıl yapılır?' sorusunu yanıtladı.

Sitede otopark sorunu nasıl çözülür?

Malikler arasındaki otopark paylaşımı kat mülkiyetinin kurulmadığı ve yönetim planının da olmadığı sitelerde ciddi sorun olabiliyor. Peki, sitede ortak otopark sorunu nasıl çözülür?  

Toplu yapı yönetimi nasıl kurulur?

Toplu yapıdaki bloklar, kendi sorunlarına ve yalnız o bloğa ait ortak yerlere ilişkin olarak, o blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan blok kat malikleri kurulunca yönetiliyor. Peki, toplu yapı yönetimi nasıl kurulur?

Sitede blokların ayrılması mümkün mü?

Kanunen toplu yapı kapsamındaki yapı ve yerler için tamamını kapsayan bir tek yönetim plânı düzenleniyor. Yönetim plânı, toplu yapı kapsamındaki bütün kat maliklerini bağlıyor. Peki, sitede blokların ayrılması mümkün mü?

Site yönetiminde olağanüstü genel kurul nasıl toplanır?

Kat toplantılarının belirli zamanlarının dışında beklenmedik hallerle karşılaşıldığında sitede olağanüstü genel kurul toplanabiliyor.Peki site yönetiminde olağanüstü genel kurul nasıl toplanır?İşte olağanüstü kurul toplantısının detayları..

Site yönetici değişikliği nasıl yapılır?

Sitede yönetim planında başka türlü düzenlenmedikçe, blok kat malikleri kurulu blok, ortak yapı, yer ve tesisler için yönetici ve denetçi atamaları yapılıyor. Peki, site yönetici değişikliği nasıl yapılır?

Sitede yönetici seçimi nasıl olur?

Site yönetiminin oluşturulması ve site yöneticisinin seçimi ile ilgili esaslar, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, sitede yönetim nasıl oluşturulur? Sitede yönetici seçimi nasıl olur?

Site yönetimi nasıl denetlenir?

Sitede yönetim plânında başka türlü düzenlenmedikçe, toplu yapı kapsamındaki bütün ortak yapı, yer ve tesisler için yönetici ve denetçi atar. Peki, site yönetimi nasıl denetlenir? İşte site yönetimi denetimi esasları..

Sitede tadilat nasıl yapılır?

Sitede tadilat nasıl yapılır? Konut apartmanı ve konut sitesi gibi birden fazla bağımsız bölümü içinde barındıran binaların ortak yerlerinde yapılacak yenilik ve ilaveler tüm kat maliklerini ilgilendiriyor..

Kat irtifak tapulu sitelerde masraflar nasıl bölüşülür?

Tamer Heper bugünki köşe yazısında şu soruyu cevaplıyor. Yazlık bir sitede kat malikiyim. Sitemiz yüzme havuzlu ve kat irtifak tapulu. Burada birtakım daireler boş. Bu halde havuz vs. masraflar nasıl bölüşülür?

Sitede aidat nasıl belirlenir?

Site yaşamında, apartman yaşamına göre daha fazla ortak gider söz konusu oluyor. Giderlerin karşılanması için tüm kat malikleri aidat ödemek ile yükümlü oluyor. Peki sitede aidat nasıl belirlenir, işte yanıtı...

sitede bloklar nasıl ayrılır Haberi

sitede bloklar nasıl ayrılır

Sitede blokların ayrılması mümkün mü?

Apartman ve konut sitelerinde yönetimin nasıl oluşturulacağı ve yapının nasıl yönetileceği Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kanunen toplu yapı kapsamındaki yapı ve yerler için tamamını kapsayan bir tek yönetim plânı düzenleniyor. Yönetim plânı, toplu yapı kapsamındaki bütün kat maliklerini bağlıyor. 


Yönetim plânının değiştirilebilmesi için, toplu yapı temsilciler kuruluüyelerinin temsil ettikleri bağımsız bölümlerin tamsayısının beşte dördünün oyu şarttır.


Geçici yönetimle ilgili yönetim plânı hükümleri, toplu yapı alanındaki bağımsız bölüm maliklerinin beşte dördünün oylarıyla değiştirilebilir. Peki, sitede blokların ayrılması mümkün mü?


Sitede blokların ayrılması..

Konut sitelerinde sıkça ortaya çıkan sorunlar arasında blokların yönetiminin birbirinden ayrılması hususu bulunuyor. Kanuna göre, yönetim planları her blok için ayrı ayrı olmadığı sürece toplu yapılarda münferid değişikliğe gidilemiyor. 


Site yönetiminden blok yönetimine geçişin sağlanması için, özel gündemle toplanılıp,...