03 / 05 / 2024

sitelerde yolsuzluk ve rant döngüsü oluşum ortamı

sitelerde yolsuzluk ve rant döngüsü oluşum ortamı

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "Sitelerde yolsuzluk ve rant döngüsü oluşum ortamı" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Apartmanlarda ve sitelerde aidat krizi! Her daire eşit aidat mı öder?

Son zamanlarda apartmanlarda ve sitelerde aidat sorunu yeniden gündeme geldi. Apartmanlarda veya sitelerde aidatlar tutarları belirlenirken hangi kriterler göz önüne alınıyor. Peki, her dairenin eşit aidat ödemesi mümkün mü? İşte detaylar...

O Belediyede arsa satışı kapsamında usulsüzlük ve yolsuzluk yaptığı belirlenen 7 kişi tutuklandı!

Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Belediye'de Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’ndeki şüpheli işlemle ilgili 4 personeli görevden alarak, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu. Olay ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı ve 7 kişi tutuklandı. 

Sitelerde oturanlar ve yöneticiler aman dikkat! Eğer başınıza bu gelirse büyük tehlike! 

Kadıköy’de, bir apartmanın bahçesindeki ağaç, rüzgarın etkisiyle park halindr duran araçların üzerine devrildi ve otomobillerde hasar meydana geldi. Sigorta şirketi, yaptığı ödemeyi almak için site sakinlerine icra yolladı. Peki sigorta şirketinin böyle bir hakkı bulunuyor mu?

Konut sitesi aidatlarına 'ara zam' şoku! Kira ve aidatlar eşit hale geldi! Bakanlık devreye girdi!

Asgari ücretin artmasıyla site yönetimleri 'ara zam' kararları almaya başladı. Bazı sitelerde kira ve aidat neredeyse aynı olurken, Bakanlık devreye girdi. İşte ayrıntılar...

Konut sitelerinde çift aidat dönemi! 10 bin liraya kadar yükseldi! Ev sahipleri ve kiracılara şok!

Konut sitelerinde çift aidat dönemi resmen başladı. Pek çok apartman ve sitelerde aidatlar, yüzde 200'leri bulan oranlarda arttı. İşte ayrıntılar...

Sitelerde oturanlar dikkat! Herkes bu sorunu yaşıyor! İşte çözümü! 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde sitelerdeki gürültü sorununu kaleme aldı. Peki sitelerde yaşanan gürültüler için ne yapılabilir? Sitelerde gürültü sorunu nasıl çözülür? İşte o soruların yanıtları ve Tamer Heper'in konuyla ilgili açıklamaları...

Sitelerde Tesis Yönetim ve Tedarikçileri Federasyonu kuruluyor!

Sitelerdeki yönetimlerin fatura ve aidatlar ile haksız kazanç sağlayan şebekelere yönelik federasyonu kuruluyor. Yeni kurulacak federasyonun adı ise Tesis Yönetim ve Tedarikçileri Federasyonu' olacak.

Tesis Yönetim Derneği ve Profesyonel Tesis Yöneticileri Derneği'nden yeni bir işbirliği! 

AVM, havalimanları ve sitelerde bakım onarım, güvenlik bir alanlarda çeşitli çözümler sunan  Tesis Yönetim Derneği (TRFMA) ve Profesyonel Tesis Yöneticileri Derneği (PTYD) yeni bir ortaklığa imza attı.  Yeni ortaklıkla tesis yönetim sektörünün gelişimi hızlanacak. 

Sitelerde ortak alan sigortalarına yoğun talep!

Günümüzde birçok kişi yaşamını apartmanlarda ve büyük sitelerde devam ettiriyor. Toplu yaşam alanlarında yaşanabilecek hasarlar ise son yıllarda ‘Ortak Alan Sigortaları’na talebi artırdı.

Bodrum'da kaçak yapılaşma yeniden başladı!

İnşaat sezonunun açılmasıyla birlikte Bodrum'da kaçak inşaat çalışmaları yeniden başladı. Öyle ki bazı sitelerde izin ve ruhsat olmadan inşaat yapılıyor.  

Sitelerde konut sakinlerine ve yöneticilere hızlı hizmetler Apsiyon'la sunuluyor!

Türkiye genelinde 800 binden fazla konutta yaklaşık 1,6 milyon kişiye hizmet sunan Apsiyon, sunduğu özellikler ve geliştirdiği modüllerle sitelerde yaşayan kullanıcıların ve site yöneticilerinin hayatlarına hızlı çözümler sağlıyor. Peki Apsiyonla konut sahiplerine neler sunuluyor?

Sitelerde devlet memurları yöneticilik yapabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Sitelerde veya apartmanlarda devlet memuru, öğretmen, doktor ve üniversite hocası gibi meslek sahipleri yöneticilikten çekiniyor. Bu kişiler, ihtilaf durumunda, mesleklerinin olumsuz etkileneceğini düşünüyor. Bu doğru mu?' sorusunu yanıtladı.

Sitelerde kiralama ve taşınmalar durduruldu!

Koronavirüsün ardından Türkiye'de de olağanüstü önlemler alınıyor. Bu kapsamda ortak alanlarda sınırlamaya yapıldı ve sitelerin ortak kullanım alanları sınırlandırıldı.

sitelerde yolsuzluk ve rant döngüsü oluşum ortamı Haberi

sitelerde yolsuzluk ve rant döngüsü oluşum ortamı

1. Siteleri, kişiler değil; mevzuatlar yönetir; kişiler sitelere ancak ve sadece hizmet ederler.

2. Yukarıdaki cümle, Kat Mülkiyet Kanunundaki yönetimin temel felsefesidir.

3. Bu felsefenin olmadığı sitelerde yönetim muhaliflikleri oluşur.

4. Muhalifliğin olduğu sitelerde, yönetimlerde rant söz konusudur.

5. Bu sitelerdeki bazı kişi veya kişi grupları siteleri dernek, kooperatif hatta şirket mevzuatına zorlarlar.

6. Bu tip sitelerde, yönetim avukatta istihdam etmeye başlar veya sözleşmeli hukuk hizmeti alır.

7. Oysa sitelerde adli değil komşuluk hukuku, adalet/mevzuat esastır.

8. Adliye tehditli hukuk, “mevzuata aykırı davran, olası davalarda site bütçesini kullan” yaklaşımı ile organize olmamış malikleri site hukuki-mali durumuyla yorarak itaate sürüklemek anlamına gelir.

9. Böylece, tüzel kişiliği olmayan site yönetimleri malikleri adliye sopası ı ile yönetmeye kalkışır.

10. Kat Mülkiyetine hakim olmayan hukukçular, avukatlara denk gelen malikler, mevzuattan uzak, usulü...