02 / 05 / 2024

taban oturum hesabı

taban oturum hesabı

Bir arsanızın olduğunu ve buraya bir bina inşa etmek istediğinizi farz edelim. Binanın kaç katlı olacağı, arsada nasıl ve nereye konumlandırılacağı, alanının ne olacağı taban alanı formülü ile hesaplanıyor...

Çiftçiler dikkat! Buğday taban fiyatı 13 TL olacak!

Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından çiftçilere hitap etti. Ayrıca, BTK'nin SMS kararına da atıfta bulunarak, "Buğdayın taban fiyatı, fark pirimiyle birlikte en az 13 TL olacak" açıklamasında bulundu.

Buğday fiyatına zam hesabı açıklandı! TMO'nun vereceği rakam değişti

Toprak Mahsülleri Ofisi'nin bu sene buğday alım taban fiyatını kaç liradan açıklayacağı kamuoyunda bekleniyor. Ziraat Mühendisleri Odası çiftçinin TMO'nun fiyatı açıklamaması nedeniyle elindeki buğdayı silaja verdiğini açıkladı. Zam hesabını yaptı. İşte detaylar..

Haliç silüetine yeni düzenleme!

Alibeyköy’de “Haliç manzaralı” diye pazarlanan birçok lüks konut projesi için sınır geldi. Plan değişikliği ile mahallerin Haliç'i gören cephelerinde arsa üzerine yapılacak inşaatın taban oturum alanının oranı 0.40'tan 0.56'ya çıkarılıp kat yüksekliği de 7'ye indirildi.

360 Kurtköy projesi metrekare hesabına yeni bir çözüm getirdi!

360 Kurtköy projesi, net-brüt metrekare hesabına yeni bir çözüm getirdi. Buna göre konut satışları net metrekare üzerinden yapılacak. Brüt metrekareye ise otopark ve sosyal alanlar dahil edilmeyecek

Tapu harcı hesabı 2015!

Tapu devir sürecinin tamamlanması için tapu harcı ödeniyor. Ödemesi yapılacak bu tapu harcı oranları satış bedeli üzerinden ödeniyor. Peki, tapu harcı hesabı 2015 nasıl yapılır?

Konutta yatırım ve oturum farkı!

Yatırım yapılacak evle, oturum için alınan evin seçim kriterleri tamamen farklıdır. Cumhuriyet köşe yazarlarından Ceren Kumbasar konut yatırımlarının formülünü anlattı.

İşyeri kira artış oranı hesabı Ekim 2015!

Kanunen meskenlerde ÜFE oranlarının kullanılması zorunlu olurken, işyerlerinde bu zorunluluk 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Peki, işyeri kira artışı nasıl yapılır? İşte işyeri kira artış oranı hesabı Ekim 2015..

Konut kira artış oranı hesabı Ekim 2015!

Kiracılar, kira süresi boyunca kira bedelini ödemek ile mükellef oluyor. Kiracının ödediği kira bedelinde, sözleşmenin yenilendiği zaman artış yapılabiliyor. Peki, artış nasıl yapılır? İşte konut kira artış oranı hesabı Ekim 2015..

Kira artış oranı hesabı Ekim 2015!

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Peki, kira artış oranı hesabı Ekim 2015 nasıl yapılır?

Kirada enflasyon hesabı nasıl yapılır?

Kira sözleşmesi yenilenen kiralamalarda mal sahibi kira bedeline zam yapma hakkına sahip oluyor. Mal sahipleri, kiraya kanunda yazan kurallara göre zam yapabiliyor. Peki, kirada enflasyon hesabı nasıl yapılır?

Emsal oranı hesabı nasıl yapılır?

Yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen oranlar; emsal veya kat alanı katsayısı (KAKS) olarak ifade ediliyor. Peki bir inşaatın emsal oranı hesabı nasıl yapılır? Emsal nasıl hesaplanır?

Dükkan kira zammı hesabı nasıl yapılır?

Kira sözleşmesi yenilenen kiralamalarda, mal sahibi kira bedeline belli oranlarda zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, kiracıya en fazla ne kadar zam yapılır? Dükkan kira zammı hesabı nasıl yapılır?

Veraset ve intikal vergisi hesabı nasıl yapılır?

Taşınmaz malların veraset veya ivazsız bir şekilde bir kimseden başka bir kimseye iktisap etmesi halinde veraset ve intikal vergisi ödeniyor. Peki, veraset ve intikal vergisi hesabı nasıl yapılır?

taban oturum hesabı Haberi

taban oturum hesabı

Taban alanı formülü!

Taban oturum alanı; Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan olarak ifade ediliyor. Taban alanı hesaplamalarında TAKS değeri ile arsa alanı kullanılıyor.


Taban alanı kapsamında hangi alanların dahil edildiği hangi alanların dahil edilmediği hususu Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte 14. maddede yer alıyor.


Madde 14- Taban alanı

Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır.

Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü...