30 / 04 / 2024

Tapuda hisse bölünmesi nasıl olur

Tapuda hisse bölünmesi nasıl olur

03 Ekim 1997 tarihinde yayınlanan 1997/12 sayılı Genelge ve bu genelgenin yasal dayanağı olan 3194 sayılı İmar Kanununun 18 inci maddesi gereğince tapuda hisse bölünmesi nasıl olur?

Ortak hisseli tapu nasıl bölünür?

Hisseli tapu, ortak tapu olarak da bilinmektedir. Hisseli tapunun bölünmesi pek çok kişinin uğraşmak zorunda olduğu işlemdir. Peki Ortak hisseli tapu nasıl bölünür? İşte detaylar!

Tapuda ifraz işlemleri nasıl yapılır? İfraz işlemi için nereye başvurulur?

İfrazın kelime anlamı ayırmak olarak biliniyor. Tapu kütüğünde büyük boyutlardaki parsellerin başvuru üzerine tek tapu altındayken bölünmesi işlemidir. Peki, tapuda ifraz işlemleri nasıl yapılır? İfraz işlemi için nereye başvurulur? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Tarım arazilerinin satılması ve bölünmesi engellenecek!

Tarım arazilerinin hobi bahçeleri için satılması ve bölünmesine engel olacak yasa teklifi yürürlüğe girecek. Hobi bahçelerinin hızla çoğaldığı İzmir’in Menderes ilçesinde, toprakların verimsizleştiğini iddia eden çiftçiler; hobi bahçelerinin tarımsal üretimi engellediğini iddia etti.

Tarım arazilerinin bölünmesi sorununa kalıcı çözüm geliyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Miras mevzuatını geliştirerek tarım arazilerinin bölünmesi sorununa kalıcı çözüm getireceğiz." diye konuştu...

Toprak Koruma Kanunu'yla hayatımıza giren 5 kavram!

Tarım arazilerinin etkin kullanılmasını engelleyen; hisse bölünmesi ve arazilerin birbirine uzaklığı gibi konulara çözüm getirmek için 15 Mayıs 2014’te bazı düzenlemeler yapıldı.

Dükkanın ikiye bölünmesi mümkün mü?

Kat mülkiyet tapusu olan bir dükkanda değişiklik yapılması ve dükkanın ikiye bölünmesi mümkün mü? Dükkan nasıl ikiye bölünebilir? İşte Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan esaslar..

Mahfuz hisse nasıl hesaplanır?

Medeni Kanun'da yer alan hükümlere göre miras bırakan, mirasının mahfuz hissesi dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mahfuz hisse nasıl hesaplanır?

Tarım arazileri miras yoluyla bölünmeyecek mi?

6537 sayılı Toprak Koruma Kanunu ile tarım arazilerinin miras yolu ile bölünmesi engellenmişti. Ancak miras kalan tarım arazilerin intikali için süre verilmişti. Bu sürenin sonunda tarım arazileri miras yoluyla bölünmeyecek mi?

Miras kalan tarım arazilerinin bölünmesi!

15 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren kanun gereğince; Mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas oluyor. İşte miras kalan tarım arazilerinin bölünmesi esasları..

Konya Çimento'nun kısmi bölünmesi onaylandı!

Konya Çimento, dün yapılan kısmi bölünme işlemine ilişkin Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan kararların Konya Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından tescil edildiğini Kamuyu Aydınlatma Platformu'na bildirdi.

İpotekli taşınmazın bölünmesi!

Doğmuş veya ileride doğması muhtemel bir borç için bir taşınmaz malın teminat olarak gösterilmesi ipotek olarak ifade ediliyor. Peki, ipotekli taşınmazın bölünmesi mümkün mü?

Tapuda hisse devri masrafı!

Hisseli tapu sahipleri, hisselerinin devrini gerçekleştirebiliyor. Devir işlemleri taşınmazın bağlı olduğu tapu dairesinde yapılıyor. İşte, tapuda hisse devri masrafı!

Hisseli arsa tapusu nasıl bölünür?

Hisseli arsaların bölünmesi hakkında herhangi bir yasal kısıtlama bulunmuyor. Hissedarların talebi doğrultusunda hisseli tek tapu ayrılabiliyor. Peki, hisseli arsa tapusu nasıl bölünür? İşte yanıtı..

Tapuda hisse bölünmesi nasıl olur Haberi

Tapuda hisse bölünmesi nasıl olur

Tapuda hisse bölünmesi nasıl olur?

Hisseli tapuların satışları ile ilgili esaslar, 03 Ekim 1997 tarihinde yayınlanan 1997/12 sayılı Genelgen ve bu genelgenin yasal dayanağı olan 3194 sayılı İmar Kanununun 18 inci maddesi son fıkrası olarak karşımıza çıkıyor.


Kanunun 18 inci maddesinin son fıkrası ile 1997/12 sayılı Genelge bölerek hisse satışını yasaklıyor. Bu yasal esaslar ile: İster imar planı olmayan yerlerde, isterse imar planı olan yerlerde; daha önce herhangi bir şekilde edinilmiş hisselerin bölünmeden aynen satışına yasak getirilmiyor. 


Hisse bölünmesi ile ilgili yasal hususlar Tapu ve Kadastro Müfettişi İsmail Değirmenci tarafından şu şekilde özetleniyor: "18 inci maddesinin son fıkrasından ve 1997/12 sayılı Genelge’den anlaşıldığı üzere istisnalar şunlardır;

a – Veraset yoluyla intikal, (Eğer 1’den çok mirasçı varsa intikal yapılınca taşınmaz mecburen hisselere bölünecek.)

b –...