29 / 04 / 2024

Tarihi alan planları

Tarihi alan planları

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanında hazırlanacak planlar hakkında 24 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yönetmelik yayımlandı. Peki, tarihi alan planı nedir? Tarihi alan planı nasıl hazırlanır?

Çeşme Alaçatı'daki 120 bin metrekarelik alanın planları mahkemelik! 

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından askıya çıkarılan İzmir’in turizm merkezi olan Çeşme’deki 12 hektarlık alanın imar planlarını, Şehir Plancıları Odası tarafından yargıya taşıdı.

İzmir Kemalpaşa'da 800 bin metrekarelik alanın kentsel dönüşüm planları onaylandı!

İzmir Kemalpaşa'ya son dakika kentsel dönüşüm müjdesi geldi. Kemalpaşa Atatürk ve Soğukpınar Mahalleleri sınırları içerisinde kalan ve yaklaşık olarak 80 hektar alanı kapsayan kentsel dönüşüm planları onaylandı ve askıya çıktı.

Gelibolu Yarımadası'ndaki kaçak yapılara uydudan sıkı takip!

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Gelibolu Yarımadası'nda kültürel mirası tehdit eden kaçak yapıları, uydu ve insansız hava araçlarıyla (İHA) anlık takip ediyor ve yasal süreçleri uyguluyor.

Sultangazi'deki millet bahçesi yapılacak alanın planları değiştirildi!

TOKİ, Sultangazi Zübeyde Hanım Mahallesi’nde inşa edilecek Millet Bahçesi projesinin planlarını hazırladı. 290 bin metrekare büyüklüğündeki alanın 166 bin metrekaresi Millet Bahçesi, 65 bin metrekaresi ise konut olacak.

Arnavutköy'de 754 bin metrekarelik askeri alanın imar planları değişti!

Arnavutköy'de TOKİ'ye ait it 754 bin metrekare büyüklüğünde askeri alan imara açıldı. Yeni imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. 

Çanakkale Seddülbahir Kalesi'nin restorasyonu hız kesmiyor!

Çanakkale Seddülbahir Kalesi'nin Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı (CATAB) tarafından 2015 yılında başlatılan restorasyon uygulaması devam ediyor. Çanakkale Seddülbahir Kalesi'nin restorasyon uygulamaları yüzde 98 oranında tamamlandı.

Silivri'de 1000 hektarlık alanın imar planları onaylandı!

Silivri Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısı 2. birleşiminde, ilçe merkezi sahil bölgesi dahil Semizkumlar Mahallesinden Cumhuriyet Mahallesini kapsayan yaklaşık 1000 hektarlık alanın imar planları onaylandı.

Kapadokya'da sit alanları imara mı açılıyor?

Kapadokya Alan Planları Yönetmeliği yayınlandı. Kapadokya bölgesinde SİT alanı olup olmadığı dikkate alınmaksızın ve koruma statülerinin bütünlüğü aranmaksızın, nazım imar ve uygulama imar planları yapılabilecek.

Kapadokya alanı nazım ve uygulama imar planları eş zamanlı hazırlanacak!

Kapadokya Alan Başkanlığı sınırlarında fiziki, doğal, estetik, tarihi, kültürel değerleri korumak ve geliştirmek için usul ve esaslar belirlendi.

Kapadokya Alan Planları Yapımı ve Yürürlüğüne İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik!

Kapadokya Alan Planları Yapımı ve Yürürlüğüne İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik bugünkü 31182 Sayılı Resmi Gazete'te yayımlandı.

Anzak Koyu'nda toprak kayması!

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'ndaki Anzak Koyu bölgesinde toprak kayması yaşandı

Tarihi Roma Hamamı sit alanında yıkım başladı!

Tarihi Roma Hamamı’nın kazı çalışmaları yapılırken sit alanındaki yapıların yıkımı tek tek gerçekleştirildi. Sadece Bülent Doğan’ın işlettiği tesislerde yıkım başlamadı...

İzmir'de 7 cemevi imar planlarına ibadet alanı olarak işlenecek!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, İzmire genelindeki 7 cemevinin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesi kararı verdi...

Tarihi alan planları Haberi

Tarihi alan planları

Tarihi alan planı nedir?

Tarihi Alan planları: Kanun hükümlerine göre hazırlanan, Tarihi Alanın korunması, geliştirilmesi, yönetimi, tanıtılması, koruma esasları ve kullanma şartlarının belirlenmesi, bölgenin sağlıklaştırılması, yenilenmesi, açık alan sistemi yaya dolaşımı, taşıt ulaşımı ve altyapı tesislerinin tasarım esasları ile bölge halkının sosyal ve ekonomik yapısının iyileştirilmesi konularında hedefler, stratejiler ve kararları belirleyen ve Bakanlıkça onaylanan her tür ve ölçekteki planlara deniyor.


Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanında hazırlanacak planlar hakkında 24 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yönetmelik yayımlandı. Peki, tarihi alan planı nasıl hazırlanır?


Genel esaslar

MADDE 4 – (1) Tarihi Alanda Başkanlığın yetkili olduğu kısımlarda, her türlü yapılaşmanın ve yapıların kullanımının denetimi Başkanlıkça yapılır.


(2) Eceabat ile köy yerleşik alanlarında yapılaşmanın ve yapıların denetimi 6546 sayılı Kanun ile ilgili mevzuatın, bu Kanuna aykırı olmayan...