26 / 06 / 2024

Tarihi eserler depremden korunacak

Tarihi eserler depremden korunacak

İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde "Tarihi Yapıların Depremselliği" konulu çalıştay düzelendi. Üç gün sürecek çalıştayda Prof. Dr. Ünal Akdemir tarihi yapıların depremden nasıl korunacağını söyledi.

Kaç kişi bağış yaptı? e-Devlet üzerinden yapılan bağışlarda tarihi rekor!

Tüm Türkiye, geçtiğimiz pazartesi günü sabah yaşanan büyük depremin ardından yek vücut olup, tarihi bir yardım seferberliği başlattı. Son olarak depremden mağdur olanlar için e-Devlet Kapısı üzerinden başlatılan kampanyada büyük bir rekor kırıldı!.. İşte detaylar.

Ulus'ta TOKİ tarafından yapılan kazılarda tarihi eserler bulunması mecliste!

Ankara Ulus'ta TOKİ tarafından yapılan kazılarda tarihi eserler bulunması meclis gündemine taşındı. CHP'li Emir, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

İstanbul'da restorasyon çalışmaları devam eden tarihi eserler meclis gündeminde!

İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve restorasyon çalışmaları devam eden tarihi eserler meclis gündemine taşındı. CHP'li İlgezdi, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

İzmit'te tarihi eserlerin üzerine inşa edilen bina yıkıldı!

İzmit'te Roma döneminden kalan tarihi eserler ortaya çıkarılırken tel çit ile önlem alındı. Kazı sahasının yanında bulunan binanın tarihi yapının üzerinde inşa edildiği tespit edildi ve binanın yıkımı gerçekleşti.

İsrail’den Filistin'deki Battir köyünde sanayi bölgesi inşa edecek!

Filistin Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, İsrail makamlarının Kudüs ile Beytullahim kentleri arasında bulunan ve Filistin’in Battir köyünün toprakları üzerinde sanayi bölgesi inşa etmeyi planladığını belirtti.

Adıyaman Altınlı Köprü'nün restorasyonu meclis gündeminde!

Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde bulunan tarihi Altınlı Köprü'nün restorasyonuna ve sular altında kalacak olan tarihi eserler meclis gündemine taşındı. CHP'li Tutdere, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Çanakkale'deki tarihi çan kulesi restore edilecek!

Çanakkale'deki tarihi Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi'nin zamanla yıpranan ve depremden zarar gören 28 metrelik çan kulesi, aslına uygun şekilde restore edilecek.

Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi'nin inşaatı TBMM gündeminde!

Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi'nin inşaatının ne zaman biteceği ve bölgedeki tarihi eserler için Bakanlık tarafından yapılan çalışmalar TBMM gündemine taşındı. CHP'li Tutdere, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

Hasankeyf’teki görkemli yapılar taşındı!

Batman’da Ilısu Baraj Gölü suyu altında kalacak olan Hasankeyf’teki tarihi eserler taşındı. Tarihi yapı, modüler SPMT aracı ile Yeni Hasankeyf yerleşkesindeki yerine yerleştirildi.

Diyarbakır Sur'daki tarihi eserler yenileniyor!

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 16 tarihi eser ile ilgili başlatılan çalışmaların neredeyse büyük bir bölümü tamamlandı. Yenilemelere 13 milyon lira bütçe ayrıldı.

Marmaray ve 3. Havalimanı'nda çıkan tarihi eserler meclis gündeminde!

Marmaray ve 3. Havalimanı projelerinde ortaya çıkan tarihi eserlere ilişkin soru önergesi hazırlandı. Soruların Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından yanırlandırılması talep edildi..

Antalya Demre'de sit alanında yapılan inşaat sorunu TBMM'de!

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya'nın Demre ilçesindeki Gürses Mahallesi'nde birinci derece arkeolojik sit alanında yapılan inşaatla ilgili işlemler ve zarar gören tarihi eserler hakkında iki ayrı soru önergesi hazırladı..

Artvin'deki tarihi eserler meclis gündeminde!

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya Artvin İli ve ilçelerindeki tarihi eserlere ve kültürel mirası sordu..

Tarihi eserler depremden korunacak Haberi

Tarihi eserler depremden korunacak

İTÜ Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ünal Akdemir, "Tarihi yapıların klasik güçlendirme teknikleri onlarda geçerli olamıyor." dedi. Çalıştayda ABD, Belçika, Slovenya ve Makedonya'dan akademisyenler de konuşmacı olarak katıldı. Çalıştay'da özellikle depremin tarihi yapılar üzerindeki etkileri ve yurtdışında konu ile ilgili yapılmış teknik araştırmalar tartışıldı. Çalıştayı Yıldız Teknik Üniversitesi ile ortak gerçekleştirdiklerini ifade eden Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Akdemir,tarihi yapıların depreme dayanılıklığı konusunda restorasyon aşamasında yapılanları şöyle açıkladı: "Mevcut potansiyel deprem risklerinin belirlenip, afete hazırlık için tedbir alınması gerekiyor. Muhtemel bir depremde neler olabileceğini öngörebilmek için bilgisayar simülasyonları yapılıyor." Üç gün sürecek çalıştayda Süleymaniye, Ayasofya ve Dolmabahçe Sarayı gibi İstanbul'un simge tarihi yapılarını kapsayan teknik gezi de...