22 / 12 / 2024

İstanbul'da restorasyon çalışmaları devam eden tarihi eserler meclis gündeminde!

İstanbul'da restorasyon çalışmaları devam eden tarihi eserler meclis gündeminde!

İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve restorasyon çalışmaları devam eden tarihi eserler meclis gündemine taşındı. CHP'li İlgezdi, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve restorasyon çalışmaları devam eden tarihi eserlere ilişkin soru önergesi hazırladı. İlgezdi, sorusunun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 

CHP'li İlgezdi, ''Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından Anayasanın 98'inci ve içtüzüğün 96'ncı maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim'' diye konuştu. 

İlgezdi, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Topkapı Sarayı, Cumhurbaşkanlığı'nın 6 Eylül 2019 tarih 44 numaralı kararnamesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınarak Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar idaresi Başkanlığı'na bağlanmıştır. Bu karar ile Topkapı Sarayı arazisinde bulunan Kültür Bakanlığına bağlı diğer kurumların binaları da Başkanlık zimmetine bağlanmış bulunmaktadır. Bu bölgede eser depo binaları, askeri okul ve depo binaları da yer almaktadır. Bunun yanı sıra, Aya Irini Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzelerinin eser deposu olarak kullandığı Darphane Binaları da Başkanlığa devredilmiştir. 2012'de büyük bütçe ile revize edilen İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü'de bu alanda bulunmaktadır. Topkapı Sarayı ile ilgili daha önce vermiş olduğum 7/21167 numaralı soru önergeme 4.12.2019 Tarihinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı ile İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, Darphane binalarında bulunan Arkeoloji Müzesi'ne ait eserler, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Saraylar İdaresi Başkanlığının koordinasyonunda uygun bir yere taşınacaktır" yanıtını vermiştir. Bu yanıta rağmen halen uygun bir yer bulunamamıştır. Buna rağmen Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar idaresi Başkanlığı sürekli olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı birimlerin yerlerini boşaltması konusunda baskı yapmaktadır. Laboratuvarda yaklaşık 100 kişi çalışırken, Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı'na isim yazdırmak şartıyla en fazla 3 çalışan laboratuvarda çalışabilmektedir.''

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi'nin soruları:
1-Restorasyon ve konservasyon için İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü hizmet binası içerisinde bulunan ve restorasyon çalışmaları devam eden kültür mirasımız olan tarihi eserlerin akıbeti ne olacaktır? 
2- Binanın elektriği ve suyunun kesileceği sözlü olarak söylenmiş olup içerideki eserlerin nem ve sıcaklık dengesi ve güvenliği nasıl sağlanacaktır? 
3- Tüm konservasyon çalışmalarında kullanılan restorasyon cihazları ve ileri teknik analiz cihazlarının akıbeti ne olacaktır? 
4- Yüz kişiye yakın uzman personelin çalışma alanları bu olaydan sonra nasıl ve neye göre belirlenecektir? 
5- 1 yıldır laboratuvara uygun bir bina devlet tarafından neden bulunamamış ve bu konuda neden Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hassasiyet gösterilmemiştir? 
6- Bu laboratuvar binası için Bakanlık tarafından ne kadar bütçe ayrılmıştır? 
eserlerin 
7- Müdürlüklerin hizmet verebilmesi, bünyesinde bulundurduğu korunabilmesi, güvenliğinin sağlanması nasıl mümkün olacaktır? 
8- Bina içindeki Tarihi eserlere ve önemli cihazlar olan demirbaşlara herhangi bir şey olması halinde bunun sorumlusu kimler olacaktır? 
9. Bünyesinden birçok tarihi eseri bulunduran ve bilimsel yöntemler ile çalışmalarını sürdüren bu laboratuvarın akıbeti ne olacaktır? 
10- 35 yıldır verilen hizmetler hiçe sayılarak taşınacak yeni bir yerleri olmamasına rağmen bulundukları hizmet binasını terk etmeye mi zorlanacaklardır? 
11- Bölgede Bakanlığa bağlı Kültür Varlıklarının korunmasında çalışma yürüten personel neden en çok ihtiyaç duyulduğu bölgeden uzaklaştırılmaktadır? 
12- Topkapı Sarayının arka bahçesinde yer alan askeri binaların yıkılarak yok edildiği gibi, 2012'de büyük bütçe ile revize edilen Laboratuvar binası ve Rölöve Anıtlar Binası da yıkılarak yok mu edilecektir? 
13- Arkeolojik sit alanında kepçe ile izinsiz ve kontrolsüz yapılan çalışmalarla ilgili olarak bir soruşturma açılmış mıdır? Yapılan usulsüz işlemler için Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Daire Başkanlığında görevli kaç yetkiliye ceza verilmiştir? 
14- Sit alanı olan sarayın bahçesinde yer alan ağaçlar, 2020 yılında katledilmiştir. Ağaç katliamının gerekçesi nedir? 


Geri Dön