26 / 11 / 2024

tarihi eserlere risk değerlendirilmesi ne zaman yapılıyor

tarihi eserlere risk değerlendirilmesi ne zaman yapılıyor

İPKB, Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi, Aya İrini Anıtı gibi kültür yapılarının yer aldığı 26 komplekste gerçekleştirdiği , 176 binanın çalışmalarını ve çoklu afet açısından performans değerlendirmelerini tamamladı

İstanbul'un tarihi yapıları risk altında!

Dünya Hava Kirliliği Raporu'nda Türkiye, 106 ülke arasında 46'ncı sırada yer aldı. Uzmanlar, bu durumun tarihi yapılara zarar verdiğini söyledi.

Ayasofya’nın cami olması için Danıştay’a başvuru yapıldı!

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya’nın camiye tekrar döndürülmesi için gerekli başvuruyu yaptı. Danıştay 10. Dairesi başvuru dilekçesini ele almak için 2 Temmuz 2020'de duruşma yapılacağını bildirdi. 

Osmanlı Arşivi Külliyesi risk altında mı?

Osmanlı Arşivleri Bâb-ı Âli'deki tarihi binasından alınarak Kağıthane'deki Milli Arşiv Sitesi'ne taşınmıştı. Dere yatağı yakınlarında yer aldığı için risk altında olan Osmanlı Arşivi Külliyesi'ndeki 100 milyon belge ve 370 bin defterden oluşan tarihi belgeleri kurtarmak için “susuzlaştırma” ihalesi

Sivas'taki Kent Meydanı'nda tek tip mimari oluşturulacak!

Tarihi Kent Meydanı Projesi ile binaların dış cephe kaplamaları, tarihi eserlere uygun hale getirilerek tek tip mimari oluşturulacak.

Konya'daki Rüstem Paşa Kervansarayı restore ediliyor!

Konya genelindeki bütün tarihi eserlere sahip çıkan Konya Büyükşehir Belediyesi, Ereğli'de yer alan Rüstem Paşa Kervansarayı'nı restore ediyor.

Marmaray ve 3. Havalimanı'nda çıkan tarihi eserler meclis gündeminde!

Marmaray ve 3. Havalimanı projelerinde ortaya çıkan tarihi eserlere ilişkin soru önergesi hazırlandı. Soruların Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından yanırlandırılması talep edildi..

Çatalca'daki 22 tarihi eser restore edilecek!

Çatalca Belediyesi tarihi eserlere sahip çıkmaya devam ediyor. Ferhatpaşa Çeşmesi'nin Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri, Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı.

Artvin'deki tarihi eserler meclis gündeminde!

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya Artvin İli ve ilçelerindeki tarihi eserlere ve kültürel mirası sordu..

Mardin'de 200 yapı risk altında!

Mardin'de yaklaşık 200 yapı risk altında. Vatandaşlar yıkılmaya yüz tutmuş yapıların onarılmasını, tarihi yapılara sahip çıkılmasını istiyor.

Konya İplikçi Camii restore ediliyor!

Konya merkez ve ilçelerdeki tarihi eserlere sahip çıkarak restorasyon çalışmaları yapan Konya Büyükşehir Belediyesi, Akşehir’de bulunan ve tarihi İplikçi Camii’nin restore ederek ilçeye kazandırıyor.

Şantiyelerden tarihi eser çıkıyor!

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Türkiye'nin her köşesinde inşaat çalışmaları hız kazanırken, son aylarda birçok inşaatın kazı çalışmaları sırasında tarihi eserlere rastlanıyor...

Yassıada'daki inşaat çalışmaları tahribata yol açtı!

Yassıada'da yapılan inşaat çalışmalarında tarihi Bizans manastırının yıkıldığı ortaya çıktı. Arkeologlar Derneği istanbul Şubesi, Yassıada'da devam eden inşaat çalışmalarının tarihi eserlere verdiği zararla ilgili bir rapor hazırladı.

Apartmanlarda risk değerlendirmesi zorunlu mu?

30 Aralık 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre işçisi olan tüm işyerlerinin risk değerlendirmesi yapması gerekiyor. Peki, apartmanlarda risk değerlendirmesi zorunlu mu?

tarihi eserlere risk değerlendirilmesi ne zaman yapılıyor Haberi

tarihi eserlere risk değerlendirilmesi ne zaman yapılıyor

İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB), Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi, Aya İrini Anıtı gibi önemli kültür yapılarının yer aldığı 26 komplekste gerçekleştirdiği analizlerle, 176 binanın envanter çalışmalarını ve çoklu afet riski açısından performans değerlendirmelerini tamamladı ve depreme karşı güçlendirme projelerini hazırladı.


1846 yılında ülkemizde başlayan müzecilik çalışmaları kapsamında ilk müze İstanbul’da Aya İrini Kilisesi'nde kuruldu. Daha sonra Osman Hamdi Bey zamanında bugünkü İstanbul Arkeoloji Müzesi açıldı. Osman Hamdi Beyin ölümünden sonra görevi devralan Halit Eldem döneminde ise Türk İslam eserlerini içine alan “İslam Müzesi” kuruldu. 1924 yılında da Topkapı Sarayı müze olarak hizmete girdi. 1928 yılında Etnografya Müzesi tamamlandı ve hizmete açıldı. 1934 yılında Ayasofya müze olarak hizmete sunuldu. Ülkemizde bugün yüzlerce müze bulunuyor ve bu müzelerde iki milyonu...