26 / 11 / 2024

Tarihi sit alanı nasıl belirlenir

Tarihi sit alanı nasıl belirlenir

Koruma altına alınmış, yerleşim yapılmasına izin verilmeyen, izinlerin ise belli kurallar dahilinde verildiği alanlara sit alanları deniyor. Peki, tarihi sit alanlarında inşaat yapılır mı?

Sit alanı nedir? Sit alanı nasıl kaldırılır?

Ülkede yer alan kültürel ve tarihi miraslar, kıymetli ve arkeolojik değere sahip olduğu için koruma altına almaktadır. Özel kanuni düzenlemeler ile koruma altına alınarak zarar görmesi ve halka açık olması söz konusu değildir. Bu konularda sit alanı kavramı zaman zaman duyulur. 

Validebağ Korusu orman ve sit alanı mı?

Validebağ Korusu’nda torpil attığı sırada yangına neden olduğu belirtilen Göker U. isimli kişinin 3 sene 6 aya kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davada, Validebağ Korusu’nun orman alanı, özel mülk veya doğal tarihi sit alan olup olmadığıyla ilgili bilgi alınacak...

Tarihi Roma Hamamı sit alanında yıkım başladı!

Tarihi Roma Hamamı’nın kazı çalışmaları yapılırken sit alanındaki yapıların yıkımı tek tek gerçekleştirildi. Sadece Bülent Doğan’ın işlettiği tesislerde yıkım başlamadı...

Kahta'da sit alanı üzerindeki HES projesinin zararları mecliste!

Adıyaman'ın Kahta ilçesi Esendere köyünde sit alanı içerisinde bulunan HES projesinin çevreye ve tarihi dokuya olumsuz etkileri meclis gündemine taşındı. CHP'li Tutdere, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Şişli’de binlerce yapıyı etkileyen 'sit alanı' kararı!

İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile İstanbul'un Şişli ilçesinde Harbiye ve Teşvikiye'nin de yer aldığı 6 mahalle ‘tarihi ve kentsel sit alanı’ ilan edildi.

Çatalca'da kepçeli definecilere sit alanında suçüstü!

İstanbul Çatalca’da sit alanında iş makineleri ve kepçeyle define arayışına giren şüpheli şahıslar yakalandı. Elebaşı kendini “Tarihi yapıyı güçlendirecektik” diye savundu.

Levent Doğal Tarihi ve Kentsel Sit Alanı imar planı askıya çıktı!

Levent Doğal Tarihi ve Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı bugün İBB tarafından askıya çıkarıldı..

Antalya Demre'de sit alanında yapılan inşaat sorunu TBMM'de!

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya'nın Demre ilçesindeki Gürses Mahallesi'nde birinci derece arkeolojik sit alanında yapılan inşaatla ilgili işlemler ve zarar gören tarihi eserler hakkında iki ayrı soru önergesi hazırladı..

Çorum İskilip'te arkeolojik sit alanı ilan edildi!

İskilip Kuz Köy ve Harun Köy arası Kızlan mevkiinde bulunan tarihi alanda tamamlanan araştırmalar sonucunda; 23.000 metrekare alan Arkeolojik Sit Alanı ilan edilerek Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Mirası olarak tescillendi.

Fatih Belediyesi'ne sit alanında inşaattan dolayı soruşturma mı açılacak?

İstanbul’da tarihi surların dibinde yer alan, 1500 yıllık Yedikule Bostanları şantiye alanına çevrildi. Arkeologlar, Fatih Belediyesi hakkında sit alanında izinsiz inşaat yaptığı gerekçesiyle soruşturma açılmasını talep etti.

Fatma Güldemet Sarı: Suriçi bölgesi kentsel sit alanıdır!

Sarı: "Suriçi bölgesi kentsel sit alanıdır. . Kültür ve tabiat varlıklarımızla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ortak çalışmasıyla burada tarihi dokuyu koruyacak bir çalışma yapılacaktır" dedi.

Sit alanı tescili nasıl yapılır?

Kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli olan sit alanı tescili nasıl yapılır?

Antalya Akseki'deki sit alanı taş ocağı mı oluyor?

ANTALYA'nın Akseki İlçesi'nde bir taş ocağı firmasına ruhsatlandırılan 99.8 hektarlık alanın önemli bölümünde tarihi kalıntılara rastlanınca Sit alanı ilan edildi. Köylüler bölgede taş ocağının faaliyetine devam etmesine tepki gösterdi.

Tarihi sit alanı nasıl belirlenir Haberi

Tarihi sit alanı nasıl belirlenir

Tarihi sit alanlarında inşaat yapılır mı?

Jeolojik devirlerle tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olan ve yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik vb. özelliklerini yansıtan, doğal, insan yapısı ya da her ikisinin ortak ürünü olan ender bulunmaları, özellikleri veya güzellikleri bakımından korunması gereken yer üstünde, yer altında ve ya su altında bulunan kent ve kent kalıntıları, önemli tarih, olayların olduğu yerler ve tespit edilmiş tabiat özellikleriyle korunması gereken yerlere sit alanı deniyor.


Sit alanları ile ilgili esaslara Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik'te yer veriliyor. 


Sit alanları kendi aralarında özelliklerine göre sınıflandırılıyor. Sit alanları arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit alanları olmak üzere 4’e ayrılıyor. 


Koruma altına alınmış, yerleşim yapılmasına izin verilmeyen, izinlerin ise belli kurallar dahilinde verildiği alanlara...