05 / 05 / 2024

Tarım arazisinde önalım hakkı

Tarım arazisinde önalım hakkı

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda 2015'te yapılan düzenleme ile tarım arazisi satışları kısıtlanmıştı. Peki, tarım arazisinde önalım hakkı kimlere getirildi?

Konya'da tam 772 bin 263 metrekarelik toprak yabancıların oldu! Yabancılara en çok tarım arazisi satılan kent!

1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında 5 milyon 219 bin 309 metrekare tarım arazisinin yabancılara satıldığı açıklandı. İYİ Parti Konya Milletvekili Ünal Karaman, Konya'nın yabancıya toprak satışında ilk sırada olduğunu belirtti. 

Önallar Group İnşaat Otomotiv Ve Tarım Sanayi Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Önallar Group İnşaat Otomotiv Ve Tarım Sanayi Ticaret Limited Şirketi bugün Avcılar'da 1 milyon TL sermaye bedeli ile Doğukan Cihan Önal tarafından kuruldu.

Tarım arazisinde kaçak yapı yapanlara ağır yaptırımlar geliyor!

Tarım arazilerine ilişkin teklif komisyondan geçti. Bu kapsamda tarım arazilerinde kaçak yapı yapanlar her metrekare için 10 TL ceza ödeyecek.

Kırıkkale'de tarım arazilerinin sanayi arsasına dönüştürülmesi mecliste!

Kırıkkale'nin Balışeyh ilçesi Beyobası, Işıklar, Uzunlar ve Akçakavak köylerinde tarım arazilerinin sanayi arsasına dönüştürülmesi ve çiftçilerin mağduriyeti meclis gündemine taşındı. CHP'li Önal, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Tarım arazilerinde önalım hakkı bilinmiyor!

Altın Emlak Pazarlama Müdürü Mehmet Koçyiğit, tarım arazilerinde ön alım (şufa) hakkının bilinmediğini ifade etti...

Tarım arazisinde önalım hakkı!

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda 2015'te yapılan düzenleme ile tarım arazisi satışları kısıtlanmıştı. Peki, tarım arazisinde önalım hakkı kimlere getirildi?

Kc Tarım Hayvancılık Gıda İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Kc Tarım Hayvancılık Gıda İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Ünal Canbat, Ramazan Korkut ve Duran Canbay ortaklığında 50 bin TL sermaye ile 3 Ekim'de kuruldu.

Ünmar İnşaat Taahhüt Tarım Taşımacılık Pazarlama Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi kuruldu!

Ünmar İnşaat Taahhüt Tarım Taşımacılık Pazarlama Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Seyfettin Ünal Yönetim Kurulu Başkanlığı'nda 1 milyon TL sermaye ile 11 Şubat'ta Üsküdar, Küçük Çamlıca Mahallesi'nde kuruldu.

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin Söğütözü ihalesinde dolandırıcılık iddiası!

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin, Söğütözü’nde ihale edilen arazisinde kendi yöneticileri tarafından dolandırıldığı iddia edildi. Birlik yönetimi, ihale komisyonu hakkında suç duyurusunda bulundu

İş Bankası 14 şubede tarım bankacılığı için özel servis kurdu!

Türkiye İş Bankası, tarım bankacılığı faaliyetleri için organizasyon yapısında yeniliğe giderek, 14 şubede yeni yapılanma başlattı. Tarım faaliyetlerinin yoğun olduğu şubelerde kurulan servisleri ile sadece tarım müşterilerine hizmet verilecek...

Şanlıurfa Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, "Türkiye, tarımda dünyada 11'ncilikten 7'nciliğe geldi, Avrupa' da İtalya'yı, Fransa'yı solladık ve Avrupa'da birinci konuma geldik" dedi...

Ağrı Murat Nehri taşınca tarım arazileri sular altında kaldı!

Nehir taşınca tarım arazileri sular altında kaldı. Murat Nehri'nin su seviyesi yükselince Ağrı' nın Diyadin ve Taşlıçay ilçeleri ile kent merkezindeki tarım arazileri zarar gördü.

2b tarım arazisi nedir?

6831 sayılı Orman Kanununun değişik 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine göre Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan ve çıkarılacak yerlere deniyor. Peki 2b tarım arazisi nedir?

Tarım arazisinde önalım hakkı Haberi

Tarım arazisinde önalım hakkı

Toprağın doğal veya yapay yollarla kaybını ve niteliklerini yitirmesini engelleyerek korunmasını, geliştirilmesini ve çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak, plânlı arazi kullanımını sağlanması amacı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığını, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu çıkarılarak yürürlüğe girdi. 

2015'te Kanun'da yapılan düzenleme ile tarım arazilerinin satışına sınırlama geldi. Ayrıca, sınırdaş arazi sahiplerine tarım arazisinde önalım hakkı da geldi.

Tarım arazisinde önalım hakkı

Kanunen aile malları ortaklığı veya kazanç paylı aile malları ortaklığı kurulduğu takdirde, ortaklardan birinin payını üçüncü bir kişiye satması hâlinde, diğer ortaklar önalım hakkına sahip oluyor.


5403 Sayılı Kanunun 5/8-İ maddesinin 2. Fıkrasında ise "Tarımsal arazilerin satılması hâlinde sınırdaş tarımsal arazi malikleri de önalım hakkına sahiptir. Tarımsal arazi, sınırdaş maliklerden birine satıldığı takdirde, diğer sınırdaş malikler onalım haklarını kullanamaz....