23 / 12 / 2024

Tarım arazisinde önalım hakkı!

Tarım arazisinde önalım hakkı!

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda 2015'te yapılan düzenleme ile tarım arazisi satışları kısıtlanmıştı. Peki, tarım arazisinde önalım hakkı kimlere getirildi?



Toprağın doğal veya yapay yollarla kaybını ve niteliklerini yitirmesini engelleyerek korunmasını, geliştirilmesini ve çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak, plânlı arazi kullanımını sağlanması amacı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığını, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu çıkarılarak yürürlüğe girdi. 

2015'te Kanun'da yapılan düzenleme ile tarım arazilerinin satışına sınırlama geldi. Ayrıca, sınırdaş arazi sahiplerine tarım arazisinde önalım hakkı da geldi.

Tarım arazisinde önalım hakkı

Kanunen aile malları ortaklığı veya kazanç paylı aile malları ortaklığı kurulduğu takdirde, ortaklardan birinin payını üçüncü bir kişiye satması hâlinde, diğer ortaklar önalım hakkına sahip oluyor.


5403 Sayılı Kanunun 5/8-İ maddesinin 2. Fıkrasında ise "Tarımsal arazilerin satılması hâlinde sınırdaş tarımsal arazi malikleri de önalım hakkına sahiptir. Tarımsal arazi, sınırdaş maliklerden birine satıldığı takdirde, diğer sınırdaş malikler onalım haklarını kullanamaz. Önalım hakkına sahip birden fazla sınırdaş tarımsal arazi malikinin bulunması hâlinde hâkim, tarımsal bütünlük arz eden sınırdaş arazi malikine önalıma konu tarımsal arazinin mülkiyetinin devrine karar verir." hükmü yer alıyor.

Buna göre tarım arazilerinin satılması hâlinde sınırdaş tarımsal arazi malikleri önalım hakkına sahip oluyor. 

Yani tarım arazisi sınırdaş tarım arazi sahibi olmayan birine satılırken yada tarım arazisi alınırken dikkat edilmesi gereken konu, tarım arazisi satıldıktan sonra dahi bitişik arazi malikleri dava açarak araziyi alabiliyor.

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön