23 / 11 / 2024
fuzul

Tarım Reformu Kanunu

Tarım Reformu Kanunu

"Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" kapsamında kamulaştırılan arazilerin iadesi hakkında bilgilere de yer veriliyor...

Tarım arazisi, tarla ortak alınabilir mi?

İki kişi ortak olarak tarım arazisi, tarla almak istediğinde Toprak Koruma Kanunu nedeniyle iki eşit hisse olarak satın alınamıyor. Peki bu durumda ne yapılabilir? Toprak Yatırımcısı Arif Güdül yapılması gerekenleri anlattı

Tarım Bakanlığı, 22 yıl sonra genel tarım sayımı için harekete geçti!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, genel tarım sayımı yapılması konusunda ilk adımın atıldığını açıkladı. Yumaklı, "Tarım Reformu Genel Müdürlüğümüz ile TÜİK arasında genel tarım sayımı yapılması için protokol imzalandı” dedi.

Çiftçiler dikkat! Tarım Kanunu’nda dev değişiklik! Çiftçinin ne üreteceğini bakanlık belirleyecek! Şimdi bakın!

Tarım ve orman kanunları ile tarımla ilgili bazı düzenlemelerde köklü değişiklikler için adım atılıyor. Buna göre; belirlenen ürün ve ürün gruplarında üretim faaliyeti bakanlığın iznine tabi tutulacak. İşte ayrıntılar... 

5648 Sayılı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Hizmetleri Hakkında Kanunu'nda değişiklik!

5648 Sayılı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Hizmetleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile tarım kentleri, merkez köyler ve benzeri cazibe merkezlerinin oluşturulması amaçlanıyor.

Tarım arazisinde önalım hakkı!

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda 2015'te yapılan düzenleme ile tarım arazisi satışları kısıtlanmıştı. Peki, tarım arazisinde önalım hakkı kimlere getirildi?

Sulama alanlarında tarım dışı amaçla arazi kullanımına yönelik düzenleme!

Sulama alanlarında tarım dışı amaçla arazi kullanımına yönelik yönetmelik hükmü değiştirildi. Zorunlu tarım dışı kullanımı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'na bağlandı..

DSİ Kanunu Tasarısı Tarım Komisyonu'nda kabul edildi!

DSİ Kanunu Tasarısı, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edildi.

3 yıl kullanılmayan tarım arazisi kiraya verilecek!

Tarım Bakanlığı, tarımsal üretimi artırmak için toprak reformu hazırlıyor. Yasa taslağına göre 3 yıl üst üste ekilmeyen tarım arazileri, mülkiyet hakkına dokunulmadan başka bir üreticiye kiraya verilecek. Kira bedeli arazi sahibine ödenecek. Ücret her ilde farklı olacak.

Tarım arazisi nasıl imara açılır?

İmar Kanunu ve yönetmelikleri gereğince bu araziler üzerinde yapılaşmaya izin verilmiyor. Yapılaşmanın mümkün olabilmesi için tarım arazisinin imara açılması gerekiyor. Peki, tarım arazisi nasıl imara açılır? Tarla nasıl arsa olur?

Tarım arazilerinin intikalinde mirasçıların durumu!

Tarım Arazilerini Koruma Kanunu gereğince tarımsal arazilerin devri kısıtlanıyor. 5403 sayılı kanun gereğince tarlalar miras kalsa da bölünerek intikal edilemiyor. Peki, tarım arazilerinin intikalinde mirasçıların durumu nedir?

Miras kalan tarım arazilerinin intikali ne zaman son?

Miras kalan tarım arazileri, 6537 sayılı Toprak Koruma Kanunu ile intikal yolu ile bölünemiyor. Ancak Bakanlık tarafından verilen süre içinde mirasçılar bölme işlemini yapabiliyor. Peki, miras kalan tarım arazilerinin intikali ne zaman son?

Tarım arazilerinde ifraz şartları!

İfraz işlemi ile tek bir kimsenin mülkiyetinde olan arsalar bölünebiliyor. Ancak toprak kanunu ile tarım arazilerinin miras yolu ile bölünmesi dolayısı ile ifraz yapılması engellenmişti. Peki, tarım arazilerinde ifraz şartları..

Tarım arazileri miras yoluyla bölünmeyecek mi?

6537 sayılı Toprak Koruma Kanunu ile tarım arazilerinin miras yolu ile bölünmesi engellenmişti. Ancak miras kalan tarım arazilerin intikali için süre verilmişti. Bu sürenin sonunda tarım arazileri miras yoluyla bölünmeyecek mi?

Tarım Reformu Kanunu Haberi

Tarım Reformu Kanunu

Kamulaştırılan arazilerin iadesi!

11 Haziran 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan "Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" içerisinde 24. maddede, Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanununa eklenen bir madde hakkında bilgi veriliyor.


Bu maddeye göre, kamulaştırılan ancak kamulaştırma bedelleri maliklerine ödenmeyen arazilerden uygulayıcı kuruluş tarafından dağıtılmayan, tahsis edilmeyen, satılmayan veya bu Kanun amaçlarında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulmayan arazilerBakanlığın talebi üzerine yetkili tapu müdürlüğünce ilgilileri adına tescil ediliyor.


MADDE 24 – 

22/11/1984 tarihli ve 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.


“GEÇİCİ MADDE 5 – Mülga 1757 sayılı Toprak ve Tarım Reformu Kanunu hükümlerine göre yapılan uygulamalar nedeniyle kendilerinden kamulaştırılan ancak kamulaştırma bedelleri maliklerine ödenmeyen arazilerden uygulayıcı kuruluş tarafından dağıtılmayan, tahsis...