30 / 04 / 2024

taşınmaz gelir vergisi

taşınmaz gelir vergisi

Taşınmaz malını elden çıkaran kimselerin ödemeleri gereken sorumlulukları arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Peki, gayrimenkulü sattım vergi ödemem gerekir mi diyorsanız işte yanıtı...

Gayrimenkul gelir vergisi istisnası 2015!

Gayrimenkul alım - satımı sırasında, belli koşullarda elde edilen gelir "değer artış kazancı gelir vergisi"ne tabi tutuluyor. Peki, gayrimenkul gelir vergisi istisnası 2015 ne kadar?

2024 gelir vergisi tarifesi belli oldu! Ücretler baştan sona değişti!

2024 yılı itibariyle,  gelir vergisi tarifesi başta olmak üzere tarifeler ve mükelleflerin yararlanacağı istisna tutarlar belli oldu. Peki 2024 gelir vergisi, damga vergisi, veraset ve intikal vergi istisna tutarları ne kadar oldu?

Tek evi olan kira gelir vergisi öder mi?

1 Mart'ta başlayan kira gelir vergisi ödemeleri ay sonunda sona eriyor. Vergide bazı giderler düşülebiliyor. Peki, tek evi olan kira gelir vergisi öder mi?

TOKİ ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün 2002-2020 yılları arasındaki taşınmaz satışı mecliste!

2002-2020 yılları arasında TOKİ ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yapılan taşınmaz satışı ve elde edilen gelir miktarı meclis gündemine taşındı. CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı konuya ilişkin soru önergesi verdi. 

2002-2020 yılları arasında Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan taşınmaz satışı TBMM'de!

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, 2002-2020 yılları arasında Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan taşınmaz satışına ve elde edilen gelir miktarına ilişkin soru önergesi verdi. 

Taşınmaz vergilemesinde yeni yıl tarifesi!

Taşınmazlar üzerinden alınan iki servet vergisi var. Biri emlâk vergisi, diğeri değerli konutlar vergisi. Peki vergi oranları belli oldu mu? İşte taşınmaz vergisinde yeni yıl tarifesi...

Taşınmaz kiralaması ve işletme hakkı kiralaması arasındaki farklar nelerdir?

İş yeri kiralamalarında KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e, gelir vergisi stopaj oranı da yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldü. İndirimlerde, kiralamanın iş yeri olarak bir taşınmaz (çatılı işyeri) kiralaması mı, yoksa bir işletme hakkı kiralaması mı olduğu inceleniyor. Peki ikisinin arasındaki fark ne?

Gelir vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme süresi uzatıldı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Mart'ta dolacak yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerini 30 Nisan gün sonuna kadar uzatma kararı aldı.

Gelir vergisi beyannamesinin verilme süresi 31 Mart'ta dolacak!

Geçen yıl elde edilen kazançlara ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin 31 Mart'a kadar verilmesi gerekiyor.

Üzerinde taşınmaz kaydı olanlar TOKİ'den ev alabilirler mi?

Üzerinde taşınmaz kaydı olanlar, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) güvencesi ile inşa edilen alt gelir projelerinden ev alabilirler mi? İşte çok merak edilen o sorunun yanıtı...

TMSF borcunun taşınmaz ile kapatılması kurumlar vergisi istisnası!

Ülkemiz şirketlerinin borç ağırlıklı bilançoları olduğu hepimizin malumu. Hatta son günlerde özel sektör borcunun ne kadar yüksek olduğu her kesimde konuşuluyor. Peki, TMSF borcunun taşınmaz ile kapatılması nasıl oluyor?

Kira gelir vergisi son ödeme tarihi 2018!

Kira gelir vergisi mükellefleri vergi borcunun ilk taksitini Mart'ta ödedi. Peki, kira gelir vergisi son ödeme tarihi 2018 ne zaman?

Kira gelir vergisi 2. taksiti son günü 2018!

Kira gelir vergisi, konut veya işyerini bir sene boyunca kiraya vererek gelir elde edenler tarafından ödeniyor. Bu sene ilk taksitler Mart'ta ödendi. Peki, kira gelir vergisi 2. taksiti son günü 2018 ne zaman?

Gayrimenkul gelir vergisi 2. taksit dönemi yarın başlıyor!

Geçtiğimiz sene gayrimenkulünü satarak ya da kiraya vererek gelir elde eden kimseler bu sene vergi borcunun ilk taksitini Mart'ta ödedi. Gayrimenkul gelir vergisi 2. taksit dönemi ise yarın başlıyor...

taşınmaz gelir vergisi Haberi

taşınmaz gelir vergisi

Gayrimenkulü sattım vergi ödemem gerekir mi?

Taşınmaz mal alım satım sürecinde her iki tarafın da tapu harcı ödemesi gerekiyor. Taşınmazı elden çıkaran kimselerin sorumlulukları arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor.


Sahip olduğunuz gayrimenkulü satmanız halinde elde ettiğiniz kazanç için Gelir Vergisi Beyannamesi vermeniz gerekiyor. Ancak vergilendirme için bazı şartlar gerekiyor.


Taşınmazı 5 sene içerisinde elden çıkaran ve her sene yeniden belirlenen istisna tutarından yüksek oranda gelir elde edenlerin beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor.


Örneğin; Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi


2014 yılında elden çıkarılan taşınmaz mallardan elde edilen gelirin bu bedelden yüksek olması durumunda ödenmesi gerekiyor. 


Bu konuda size en yakın vergi dairesi müdürlüğünden...