27 / 04 / 2024

Gayrimenkulü sattım vergi ödemem gerekir mi?

Gayrimenkulü sattım vergi ödemem gerekir mi?

Taşınmaz malını elden çıkaran kimselerin ödemeleri gereken sorumlulukları arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Peki, gayrimenkulü sattım vergi ödemem gerekir mi diyorsanız işte yanıtı...



Gayrimenkulü sattım vergi ödemem gerekir mi?

Taşınmaz mal alım satım sürecinde her iki tarafın da tapu harcı ödemesi gerekiyor. Taşınmazı elden çıkaran kimselerin sorumlulukları arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor.


Sahip olduğunuz gayrimenkulü satmanız halinde elde ettiğiniz kazanç için Gelir Vergisi Beyannamesi vermeniz gerekiyor. Ancak vergilendirme için bazı şartlar gerekiyor.


Taşınmazı 5 sene içerisinde elden çıkaran ve her sene yeniden belirlenen istisna tutarından yüksek oranda gelir elde edenlerin beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor.


Örneğin; Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi


2014 yılında elden çıkarılan taşınmaz mallardan elde edilen gelirin bu bedelden yüksek olması durumunda ödenmesi gerekiyor. 


Bu konuda size en yakın vergi dairesi müdürlüğünden ya da 444 0 189 aracılığıyla Vergi İletişim Merkezinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.



Tapu harçları rehberi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön