02 / 10 / 2024

Teferruğ etme nedir

Teferruğ etme nedir

Teferruğ ve Tefevvüz ne demektir? Satın alınan bir taşınmazın tapuda devir işleminin yapılmasına ne deniyor? Bir ihalede bir taşınmazın belli bir bedel karşılığında bir kimsenin üzerinde kalmasına ne deniyor?

İmar çapı nedir? İmar çapı nasıl alınır? 

Sahip olduğunuz arsaya bir yapı inşa etme düşüncesine sahipseniz, ülkemizdeki plansız yapılaşmanın önüne geçmek adına dikkat etmeniz gereken bazı önemli faktörler vardır. İnşaat sürecine başlamadan önce dikkat etmeniz gereken bu faktörlerden biri de imar çapıdır. İmar çapı nedir ve ne işe yarar?

Vesayet düzeni nedir?

Vesayet, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmayan kimselere mahkeme kararı ile "vasi" veya "kayyım" tayin etme işlemi olarak tanımlanıyor. Peki vesayet düzeni nedir? Vesayet organları nelerdir?

İmar kirliliği suçu nedir?

İmar kavramının kelime anlamı 'şenlendirme, mamur, abadan etme' olarak ifade ediliyor. İmar kirliliği yapı ruhsatı alınmadan ya da ruhsata aykırı olarak yapılan binalara deniyor. Peki, imar kirliliği suçu nedir?

Özel vesayet nedir?

Vesayet, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmayan kimselere mahkeme kararı ile "vasi" tayin etme işlemi olarak tanımlanıyor. Peki özel vesayet nedir? Özel vesayet nasıl kurulur?

Kendi evini yapana yardım nedir?

Afet sebebiyle yapılan ve yapılacak olan binaların borçlandırma bedellerinden yapılacak indirimler hakkında yönetmelik gereğince "Kendi evini yapana yardım nedir?" Kendi evini yapana yardım etme şartları nelerdir?

Temellük nedir?

Temellük nedir? Temellük hakkı nedir? Kendine mal etme anlamına gelen temellük, mülk edinme ve mülk alma anlamlarında da kullanılıyor. İşte temellük ile ilgili diğer bilgiler...

Teferruğ nedir?

Teferruğ ve Tefevvüz ne demektir? Satın alınan bir taşınmazın tapuda devir işleminin yapılmasına ne deniyor? Bir ihalede bir taşınmazın belli bir bedel karşılığında bir kimsenin üzerinde kalmasına ne deniyor?

Tapu ve Kadastro nedir?

Tapu ve Kadastro nedir? sorusunun cevaplarına ayrı ayrı yer veriyoruz. Tapu, bir arazinin bağımsız bölümünün sahibini gösteren belge, kadastro ise taşınmazların sınırlarını ve sahiplerini belirleyerek tapu siciline kayıt etme çalışmalarıdır...

Kaba inşaat nedir?

Kaba inşaat tanımının, yapacağınız sözleşmede mutlaka belirtilmesi gerekiyor. Peki kaba inşaat nedir, tamamlanıp tamamlanmadığı nasıl anlaşılır? İşte yanıtı...

Topraktan daire nedir?

Müteahhidin kendi payına düşen daireleri, inşaatı tamamlamadan 3. kişilere satmasına topraktan satış deniyor. Topraktan daire nedir? için tıklayın...

Ataşman defteri nedir?

'Ataşman defteri nedir?' ve 'Kim tarafından düzenlenir?' sorularının yanıtı bu haberde...

Muhdesat nedir?

Bir şahsa ait arazi üzerinde hak sahibi dışındaki kişiye ait olan yapı veya ağaç anlamına gelen muhdesat hakkında ayrıntılı bilgileri haberimizde bulacaksınız. 'Muhdesat nedir' , 'Muhdesat sahibinin hakları nelerdir?' için tıklayın...

Koruma alanı nedir?

Nadir bulunan ve mutlaka korunması gerekli olan alanları koruma alanı kapsamına giriyor. Peki koruma alanı nedir, detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Teferruğ etme nedir Haberi

Teferruğ etme nedir

Teferruğ nedir?

Teferruğ, satın alınan bir taşınmazın tapuda devir işleminin yapılması olarak tanımlanıyor.


Tefevvüz nedir?

Tefevvüz ise bir ihalede bir taşınmazın belli bir bedel karşılığında bir kimsenin üzerinde kalması olarak ifade ediliyor.


Milli Emlak Genel Müdürlüğünün internet sayfasında yer alan bilgilere göre, mali hukukumuzda teferruğ ve tefevvüz kelimeleri genellikle aynı anlamda kullanılıyor.


Hazine açısından Teferruğ ve Tefevvüz, bir taşınmaz malın Hazinenin mülkiyetine geçmesi anlamını taşır.


Genel olarak Devlet ihtiyaç duyduğu takdirde mal edinir. Ancak bazı hallerde kanundan doğan zorunlu bir edinim vardır. Teferruğun amacı devletin bir alacağının tahsilinin sağlanması veya devlete ait bir malın ucuza satılmasının önlenmesi ve Hazine haklarının korunmasıdır.


Hazinenin teferruğ suretiyle mal edinme yolları üç ayrı durumda söz konusudur:


- 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna tabi alacakların tahsili nedeniyle teferruğ,


- 2004...