23 / 12 / 2024

İmar kirliliği suçu nedir?

İmar kirliliği suçu nedir?

İmar kavramının kelime anlamı 'şenlendirme, mamur, abadan etme' olarak ifade ediliyor. İmar kirliliği yapı ruhsatı alınmadan ya da ruhsata aykırı olarak yapılan binalara deniyor. Peki, imar kirliliği suçu nedir?



İmar kirliliği suçu nedir?

İmar kirliliği yapı ruhsatı alınmadan ya da ruhsata aykırı olarak yapılan binalara deniyor. İmar kavramının kelime anlamı  'şenlendirme, mamur, abadan etme' olarak ifade ediliyor. 


Yapı ruhsatı alınmış fakat yapının ruhsata aykırı inşaa edilmesi de imar kirliliği olarak karşımıza çıkıyor. Yapı ruhsatı alınmıış fakat ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi Türk Ceza Kanunu'nu hükmü gereğince ceza işlemiş sayılıyor. 


Binanın imar kirliliği kapsamına girmemesi için yapı ruhsatının alınmış olması gerekiyor. Ruhsat alındıktan sonra da alınan ruhsata uygun olarak yapının inşaa edilmesi gerekiyor. Tüm bu hususlara dikkat edilmez ise imar kirliliği suçu işlenmiş oluyor. İmar kirliliği ile ilgili açıklamalara Türk Ceza Kanunu'nda yer veriliyor. İlgili Kanun Maddeleri aşağıda yer alıyor; 


İmar kirliliğine neden olma

MADDE 184

(1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.


(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tâbi yerlerde uygulanır.


(5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar plânına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.


Madde gerekçeleri şu şekilde; Madde metninde imar mevzuatında belirlenen usul ve koşullara aykırı olarak inşa faaliyetinde bulunmak, suç olarak tanımlanıyor. 


Birinci fıkradaki suç, yapı ruhsatı alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapmak veya yaptırmakla oluşuyor. Böylece, sadece binayı inşa eden yüklenici, taşeron, usta ve kalfa değil; inşaatın sahibi de, bu suçtan dolayı fail olarak sorumlu tutuluyor.  Ayrıca, bu tür inşai faaliyetlere kontrol ve denetim hizmeti veren teknik kişiler de bu suçtan dolayı fail sıfatıyla cezalandırılıyor.


Ev kredilerinde zorunlu sigortalar neler?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön