29 / 12 / 2024

tenkis davası medeni kanun

tenkis davası medeni kanun

Tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçılar tarafından, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılıyor. Peki, tenkis davası koşulları nelerdir?

Tenkis nedir? Tenkis davası ne demek?

Tenkis, hukuki bir terim olup miras hukukunda sıklıkla kullanılır. Bu nedenle tenkis davası, miras hukukunda başvurulan hukuki süreçlerden birini ifade eder. Peki tenkis nedir, tenkis davası süreci nasıl işler ve tenkis davası kimler tarafından açılabilir? İşte tenkis ile ilgili ayrıntılar...

Vasiyetnamenin iptali davası nasıl açılır?

Medeni Kanundaki sebeplerin doğması ile tasarrufun iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından iptal davası açılabiliyor. Peki, vasiyetnamenin iptali davası nasıl açılır?

Geçit hakkı davası görevli mahkeme!

Medeni Kanun gereğince; taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malik, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebiliyor. Peki, geçit hakkı davası görevli mahkeme hangisidir?

Geçit hakkı davası hangi mahkemeye açılır?

Geçit hakkı, başkasının arazisinden geçmek hakkı oluyor. Bu hak Medeni Kanun kapsamında madde 747'de düzenleniyor. Geçit hakkı almak için bir dilekçe ile dava açılabiliyor.Peki, geçit hakkı davası hangi mahkemeye açılır?

Geçit hakkı davası nasıl açılır?

Medeni Kanun gereğince taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malik, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebiliyor. Peki, geçit hakkı davası nasıl açılır?

Tapu sicilinin düzeltilmesi davası!

Medeni Kanun gereğince,tapu kütüğüne yanlış yazılmış bir kaydın belgelerine uygun olarak düzeltilmesi için dava açılabiliyor. İşte, tapu sicilinin düzeltilmesi davası!

Miras tenkis davasını kim açar?

Tenkis davası, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten itibaren açılabiliyor. Peki, miras tenkis davasını kim açar?

Tenkis nasıl yapılır?

Mirasçılar saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl içerisinde tenkis davası açma hakkına sahip oluyor. Peki, tenkis nasıl yapılır?

Tenkis davasında tercih hakkı!

Türk Medeni Kanunu'na göre, tenkis konusu malın bölünmesi mümkün değilse, davalıya tercih hakkı sunuluyor. İşte, tenkis davasında tercih hakkı!

Mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyor. İşte, mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Saklı payına ihlal edilen mirasçıların dava açma hakkı bulunuyor. Tenkis davası Asliye Hukuk Mahkemesine dilekçe ile açılıyor. İşte, mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Tenkis davası kimlere karşı açılır?

Tenkis davası, saklı payına müdahale edilen mirasçılar tarafından açılabiliyor. Peki, tenkis davası kimlere karşı açılır?

Kimler tenkis davası açabilir?

Miras hukuku'na göre, murisin yaptığı tasarrufla saklı payı ihlal edilen mirasçı tarafından, yapılan tasarrufun saklı pay oranında indirilmesi için açabileceği davaya tenkis davası deniyor. Peki, kimler tenkis davası açabilir?

tenkis davası medeni kanun Haberi

tenkis davası medeni kanun

Tenkis davası koşulları!

Tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçılar tarafından, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılıyor.


Bu dava, mirasbırakan kişinin son yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuku Mahkemesi'nde açılıyor. Peki, tenkis davası nasıl açılır? Tenkis davası koşulları nelerdir?


Tenkis dava koşulları..

1. Genel olarak

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler.


Yasal mirasçıların paylarına ilişkin olarak tasarrufta yer alan kurallar, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, sadece paylaştırma kuralları sayılır.


2. Saklı paylı mirasçılar lehine kazandırmalar

Saklı pay sahibi mirasçılara ölüme bağlı tasarrufla yapılan ve tasarruf edilebilir kısmı aşan kazandırmaların onların saklı paylarını aşan kısmı orantılı olarak tenkise tâbi olur. Tenkise tâbi birden fazla ölüme bağlı tasarrufun bulunması hâlinde, saklı...