28 / 12 / 2024

Tenkis nasıl yapılır?

Tenkis nasıl yapılır?

Mirasçılar saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl içerisinde tenkis davası açma hakkına sahip oluyor. Peki, tenkis nasıl yapılır?



Tenkis nasıl yapılır?

Tenkis davası, saklı paylı mirasçıların, saklı paylarına miras bırakanın yaptığı kazandırmalar sonucu el attığını öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl, vasiyetnameler hakkında açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmeden mutlaka ve mutlaka açılması gerekiyor. 


Önceki tasarrufu ortadan kaldıran sonraki bir tasarrufun iptaline karar ve-rilmesi, başka bir anlatımla bir tasarrufun iptali, bir öncekinin yürürlüğe girmesi sonucunu doğuruyorsa bu süre de iptal kararının kesinleşmesi tarihinden başlayacaktır.


Türk Medeni Kanunu’nun 563. maddesinde tenkis hükümlerine yer veriliyor. Tenkis davası açmak isteyen bireyler açısından tenkis davası, miras bırakan kişinin son ikamet adresinin bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine açılması gerekiyor. Peki, tenkis nasıl yapılır?


Tenkis davası...

Mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasçı atanması yoluyla veya diğer bir ölüme bağlı tasarrufla elde edilen kazandırmaların tamamında, orantılı olarak tenkis yapılabiliyor. 


Medeni Kanun'da yer alan hükümlere göre, ölüme bağlı tasarrufla kazandırma elde eden kimse, bazı vasiyetleri yerine getirmekle yükümlü kılınmışsa, kazandırmanın tenkise tabi tutulması halinde, bu kimse mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça vasiyet borçlarının da aynı oranda tenkis edilmesini isteme hakkına sahip olabiliyor. 


Tenkis davasında tercih hakkı!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön