04 / 11 / 2024

Haciz nedir? Nasıl yapılır?

Haciz nedir? Nasıl yapılır?

Gayrimenkulunuz üzerinde haciz varsa, bu haczin kaldırılması için yapılacaklar için bu habere bakın. İşte haciz nedir? Nasıl yapılır? sorularının tüm detayları...





Haciz borçlunun borçlu olduğu miktar kadar sahip olduğu menkul, gayrimenkullere ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına icra yoluyla müdahale edilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Haciz işlemi alacaklı lehine yapıldığı için, haczi talep edecek kişinin alacaklının bizzat kendisi veya vekili olması gerekiyor. 


Haciz işlemleri nasıl yapılır? 

Haciz talebinde bulunmak için öncelikle İcra Müdürlüğü'ne gidilerek, takip talebinde bulunmak gerekiyor. İcra Müdürlüğü söz konusu takip talebini düzenyerek, borçuya bildirir. Borçlu da bu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olanlara uymak zorundadır. Peki bu tebligatta neler yazıyor? derseniz; 


-Ödeme emrinin alınmasından sonra belirtilen süre içinde ilgili kuruma ödeme yapılması gerektiği, 

-İtiraz hakkının olduğu,

-Mal beyanında bulunulması için başvuru yapılması gerektiği yazılı oluyor. 


Borçlu bu tebligatta yazılı olan yükümlülüklerini yerine getirmez ise takip kesinleşir ve kesinleşen takip bakımından da alacaklının kendisi ya da vekili İcra Müdürlüğü'ne gidip talepte bulunmak suretiyle borçlunun menkul, gayrimenkullerinin haczedilmesini ister. Bu talep kabul edildikten sonra, icra memuruyla borçlunun gösterilen adresine gidilir ve malların tespiti yapılarak, haczedilen mallar tespit edilir. 


Gayrimenkul üzerindeki haciz ne zaman düşer? 

Haciz nedir? Nasıl yapılır? sorusunu yanıtladıktan sonra gelelim gayrimenkul üzerindeki haczin nasıl düşürüleceğine. Alacaklının borcunun karşılanabilmesi için menkul malları haczedilmişse, satışıyla paraya çevrilmişse yahut satıştan evvel değeri takdir edilmişse, fakat bu malların alacaklının borcunu karşılamayacağı düşünülüyorsa gayrimenkul malları üzerinde haciz gerçekleştirilebilir. 


Fakat burada önemli bir husus söz konusu. O da mevcut kanunun borçluyu koruyan bir düzenlemeye sahip olduğu. Şöyle ki; Borçlunun eğer tek evi varsa ve bu ev mesken ihtiyacını karşılamaya yönelik bir ev ise haczadilemiyor. Ancak borçlunun evi çok lüks bir ev ise o zaman işin rengi değişiyor ve haciz işlemi gerçekleştirilebiliyor. 


Gayrimenkul üzerindeki haczin kaldırılması ise şu yollarla mümkün oluyor; 


-Ya alacaklının haczin kaldırılması için izin vermesi,

-Ya haczedilen malın satılarak paranın alacaklıya verilmesi,

-Ya da borcun tam ve eksiksiz olarak ödenmesi. 


Konut finansmanı ile alınan evlerde durum...

Haciz konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da, konut finansmanı ile alınan evler.  Konut finansmanı sözleşmelerinde öncelikli olarak birtakım kuralların yer alması ve konut finansmanı kurumlarının bu konulara dikkat etmesi gerekiyor. Bu kurallardan birincisi; öncelikle sözleşmede borcun taksitlerinin ödenmemesi halinde tüm borcun ödenmesi gerekeceğinin yazılı olması. İkincisi ise, bu taksitlerden en az iki tanesinin arka arkaya ödenmemesinin gereğidir. Bu gerek yerine geldikten sonra ancak borçlu aleyhine ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla icra takibine girişilebilir ve ipotekli gayrimenkul haczedilebilir. 


Hacizli mal satılır ya da alınabilir mi?

Hacizli bir gayrimenkul almanın mümkün olmayacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü hacizli bir gayrimenkul, alacak ve satan kişinin anlaşmasıyla alınabiliyor. Ancak bilinmesi gereken nokta, hacizli bir gayrimenkul alımı yapıldığının değerlendirmesinin iyi yapılması gerektiği. Birçok insan uygun fiyata geldiği için hacizli gayrimenkulu alma yoluna gidebiliyor. Ancak tüm riskleri göz önüne alarak bunu yapmakta fayda var. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 



Geri Dön