28 / 12 / 2024

tevkil yetkisi nedir

tevkil yetkisi nedir

Vekaletname ile vekil, vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlenmiş oluyor. Yapılacak işler vekaletnamede yazanlarla sınırlı oluyor. Peki, vekalet verilen kişi başkasına vekalet verebilir mi?

Vekaletnamede tevkil yetkisi nedir?

Tevkil yetkisi, bir başkasına vekil olan kişinin, başka bir kişiyi yine vekaletname ile vekil tayin etmesi olarak tanımlanıyor.  Tapu işlemlerinde de kullanılan bu yetki  bazı riskler ve hukuki karmaşıklıklar yaratabilir. İşte tevkil yetkisi ile ilgili bilinmesi gerekenler.

İmarda Bakanlığın denetim yetkisi nedir?

Yeni İmar Yönetmeliği, 2017 Ekim itibari ile yürürlükte olacak. Peki, Yeni İmar Yönetmeliğinde Bakanlığın denetim yetkisi nedir?

Milli emlak tahsis yetkisi!

Milli emlak tahsisi yetkisi işlemleri, Milli Emlak Genel Müdürlüğü Genel Tahsis Dairesi ve Özel Tahsisi Dairesi tarafından yürütülüyor. Peki, Milli emlak tahsis yetkisi nedir?

Sulh Hukuk Mahkemesi nedir?

Türkiye'de adli yargı kolunun içinde yer alan hukuk mahkemelerinden biri olan Sulh Hukuk Mahkemesi nedir? Sulh Hukuk Mahkemesi hangi davalara bakar? Sulh Hukuk Mahkemesi'nin yetkisi nedir?

Birlikte mülkiyet nedir?

Mülkiyet hakkı, sahibine bir eşya üzerinde hak sahibine kullanma, yararlanma ve tasarruf yetkisi veriyor. Bu hak, tek başına mülkiyeti ve birlikte mülkiyet olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki birlikte mülkiyet nedir?

İrtifak hakkı sözleşmesi nedir?

Gayrimenkul üzerinde, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan hak sahibine yararlanma yetkisi sağlayan hakka irtifak hakkı deniyor. İrtifak hakkı için taraflar arasında bir sözleşme imzalanıyor. İrtifak hakkı sözleşmesi nedir?

Topraktan ev almak nedir?

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, müteahhitler çoğunlukla, arsa sahibi ile yaptığı sözleşme kapsamında inşaat bitmeden kendi bölümlerini satma yetkisi oluyor. Topraktan ev almak nedir? Topraktan ev almadan önce dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Üst hakkı iradının güvencesi nedir?

Medeni Kanuna göre, bir taşınmaz maliki, üçüncü kişi lehine arazisinin altında veya üstünde yapı yapmak veya mevcut bir yapıyı muhafaza etmek yetkisi veren bir irtifak hakkı kurabiliyor. Peki, üst hakkı iradının güvencesi nedir?

Gayrimenkul rehni nedir?

Teminatın konusunu taşınmazların oluşturduğu; belirli bir alacağı, belirli bir gayrimenkulün bedelinden öncelikle istemek ve almak yetkisi veren ayni bir hak olarak gayrimenkul rehni nedir? sorusunu cevaplayabiliriz...

İmar planlarında Bakanlığın yetkisi nedir?

İmar planlarında Bakanlığın yetkisi nedir? Bakanlık, imar plan kapsamında neler yapabiliyor?, yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Dask sigortası nedir?

Alım-satım ve kiralama işlemlerinde istenilen sigortalardan biri olan Dask sigortası nedir? Detayları haberimizde...

Kira çarpanı nedir?

Gayrimenkul sektörü ile ilgili bir kavram olan kira çarpanı nedir? Yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Veraset ilamı nedir?

Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuruda bulunarak alınabilinen veraset ilamı nedir? Neden alınır? Sorularınızın yanıtı haberimizde...

tevkil yetkisi nedir Haberi

tevkil yetkisi nedir

Vekalet verilen kişi başkasına vekalet verebilir mi?

Vekaletname ile vekil, vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlenmiş oluyor. 


Kendisine bir işin görülmesi önerilen kişi, bu işi görme konusunda resmî sıfata sahipse veya işin yapılması mesleğinin gereği ise ya da bu gibi işleri kabul edeceğini duyurmuşsa, bu öneri onun tarafından hemen reddedilmedikçe, vekâlet sözleşmesi kurulmuş sayılıyor.


Vekâletin kapsamı, sözleşmede açıkça gösterilmemişse, görülecek işin niteliğine göre belirleniyor.


Vekâlet, özellikle vekilin üstlendiği işin görülmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılması yetkisini de kapsıyor. Peki, vekalet verilen kişi başkasına vekalet verebilir mi?


Vekaletname üzerinde “Tevkil Yetkisi” ibaresi varsa vekalet verilen kişi başkasına vekalet verebiliyor. Ancak mevcut vekaletnamede tevkil yetkisi ibaresi yoksa, bir başkasını vekil olarak atayamıyor.


Ayrıca vekil, özel olarak yetkili kılınmadıkça dava açamıyor, sulh olamıyor, hakeme başvuramıyor,...