28 / 04 / 2024

Vekalet verilen kişi başkasına vekalet verebilir mi?

Vekalet verilen kişi başkasına vekalet verebilir mi?

Vekaletname ile vekil, vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlenmiş oluyor. Yapılacak işler vekaletnamede yazanlarla sınırlı oluyor. Peki, vekalet verilen kişi başkasına vekalet verebilir mi?



Vekalet verilen kişi başkasına vekalet verebilir mi?

Vekaletname ile vekil, vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlenmiş oluyor. 


Kendisine bir işin görülmesi önerilen kişi, bu işi görme konusunda resmî sıfata sahipse veya işin yapılması mesleğinin gereği ise ya da bu gibi işleri kabul edeceğini duyurmuşsa, bu öneri onun tarafından hemen reddedilmedikçe, vekâlet sözleşmesi kurulmuş sayılıyor.


Vekâletin kapsamı, sözleşmede açıkça gösterilmemişse, görülecek işin niteliğine göre belirleniyor.


Vekâlet, özellikle vekilin üstlendiği işin görülmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılması yetkisini de kapsıyor. Peki, vekalet verilen kişi başkasına vekalet verebilir mi?


Vekaletname üzerinde “Tevkil Yetkisi” ibaresi varsa vekalet verilen kişi başkasına vekalet verebiliyor. Ancak mevcut vekaletnamede tevkil yetkisi ibaresi yoksa, bir başkasını vekil olarak atayamıyor.


Ayrıca vekil, özel olarak yetkili kılınmadıkça dava açamıyor, sulh olamıyor, hakeme başvuramıyor, iflas, iflasın ertelenmesi ve konkordato talep edemiyor, kambiyo taahhüdünde bulunamıyor, bağışlama yapamıyor, kefil olamıyor, taşınmazı devredemiyor ve bir hak ile sınırlandıramıyor.



Vekalet sözleşmesi kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön