14 / 05 / 2024

tevkil yetkisi nasıl olur

tevkil yetkisi nasıl olur

Vekaletname ile vekil, vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlenmiş oluyor. Yapılacak işler vekaletnamede yazanlarla sınırlı oluyor. Peki, vekalet verilen kişi başkasına vekalet verebilir mi?

Sükna hakkı sözleşmesi nasıl kurulur?

Sükna hakkı; bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi veriyor. Peki, sükna hakkı sözleşmesi nasıl kurulur?

Oturma hakkının terkini nasıl olur?

Oturma hakkı; bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi veren ayni hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, oturma hakkının terkini nasıl olur?

İrtifak hakkı talebi nasıl yapılır?

İrtifak hakkı, bir eşya üzerinde hak sahibine o eşyadan yararlanma yetkisi sağlayan, herkese karşı ileri sürülebilen bir hak olarak tanımlanıyor. Peki, irtifak hakkı talebi nasıl yapılır? İşte yanıtı..

Üst hakkı nasıl kurulur?

Bir taşınmaz maliki, üçüncü kişi lehine arazisinin altında veya üstünde yapı yapmak veya mevcut bir yapıyı muhafaza etmek yetkisi veren bir irtifak hakkı kurabiliyor. Peki söz konusu üst hakkı nasıl kurulur?

Düzenleme ortaklık payı hesabı nasıl yapılır?

Düzenleme ortaklık payı, vatandaşların ulaşım, dinlenme, güvenlik gibi ihtiyaçlarını karşılamak için uygun görülen yerler kamu yetkisi kullanılarak, özel mülkiyet sahiplerinden alınabiliyor. Peki, düzenleme ortaklık payı hesabı nasıl yapılır?

Üst hakkının terkini nasıl olur?

Üst hakkı, bir taşınmaz maliki, üçüncü kişi lehine arazisinin altında veya üstünde yapı yapmak veya mevcut bir yapıyı muhafaza etmek yetkisi veren bir irtifak hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, üst hakkının terkini nasıl olur?

Üst hakkı tescili nasıl olur?

Üst hakkı, mülkiyeti başkasına ait bulunan bir arazinin üstünde veya altında yapı yapmak veya mevcut yapıyı muhafaza etmek yetkisi veren bir irtifak hakkı olarak tanımlanıyor. Peki, üst hakkı tescili nasıl olur?

Sükna hakkı nasıl olur?

Türk medeni kanunununa göre sükna hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi olarak tanımlanıyor.Peki,sükna hakkı nasıl olur?Sükna hakkı için gerekli belgeler nelerdir?

Site toplantısı nasıl duyurulur?

Birden fazla konut bloğunu içinde barındıran konut siteleri yöneticiler tarafından yönetiliyor. Yöneticilerin kat malikleri kurulu toplantısı düzenleme yetkisi oluyor.Peki,site toplantısı nasıl duyurulur?

İmar planı nasıl öğrenilir?

Belediyeler, valilikler veya özel kanunlarla planlama yetkisi verilmiş kurum ve kuruluşlarca hazırlanan imar planları, imar uygulaması ile ilgili esasları belirliyor. Peki, imar planı nasıl öğrenilir?

Gayrimenkul rehni nasıl kurulur?

Teminatın konusunu taşınmazların oluşturduğu; belirli bir alacağı, belirli bir gayrimenkulün bedelinden öncelikle istemek ve almak yetkisi veren ayni bir hak olan gayrimenkul rehni nasıl kurulur?

İrtifak hakkı nasıl kaldırılır?

Gayrimenkulü kullanma gayrimenkulden yararlanma yetkisi veren hakka irtifak hakkı deniyor. İrtifak hakkı tesisi talep edilebildiği gibi kaldırılması da istenebiliyor. Peki, irtifak hakkı nasıl kaldırılır?

İrtifak hakkı nasıl sona erer?

İrtifak hakkı, irtifak hakkı sahibine, taşınmaz üzerinden sınırlı bir şekilde yararlanma yetkisi veriyor. Ancak irtifak hakkı sona erebiliyor. Peki, irtifak hakkı nasıl sona erer?

tevkil yetkisi nasıl olur Haberi

tevkil yetkisi nasıl olur

Vekalet verilen kişi başkasına vekalet verebilir mi?

Vekaletname ile vekil, vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlenmiş oluyor. 


Kendisine bir işin görülmesi önerilen kişi, bu işi görme konusunda resmî sıfata sahipse veya işin yapılması mesleğinin gereği ise ya da bu gibi işleri kabul edeceğini duyurmuşsa, bu öneri onun tarafından hemen reddedilmedikçe, vekâlet sözleşmesi kurulmuş sayılıyor.


Vekâletin kapsamı, sözleşmede açıkça gösterilmemişse, görülecek işin niteliğine göre belirleniyor.


Vekâlet, özellikle vekilin üstlendiği işin görülmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılması yetkisini de kapsıyor. Peki, vekalet verilen kişi başkasına vekalet verebilir mi?


Vekaletname üzerinde “Tevkil Yetkisi” ibaresi varsa vekalet verilen kişi başkasına vekalet verebiliyor. Ancak mevcut vekaletnamede tevkil yetkisi ibaresi yoksa, bir başkasını vekil olarak atayamıyor.


Ayrıca vekil, özel olarak yetkili kılınmadıkça dava açamıyor, sulh olamıyor, hakeme başvuramıyor,...