07 / 05 / 2024

toplu tapılarda kat irtifakının nasıl olur

toplu tapılarda kat irtifakının nasıl olur

Kat irtifakı, inşaat çalışmaları henüz başlamamış veya inşaatı devam eden yapılar için kurulan mülkiyet çeşididir. Peki toplu yapılarda kat irtifakı nasıl kurulur diyorsanız yanıtı haberimizde...

Son dakika! Elektrikli araç şarj istasyonlarına iş yeri ruhsatı!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, müstakil elektrikli araç şarj istasyonları için iş yeri açma ve çalışma ruhsatı, diğer iş yerleri ve toplu yapılarda kurulacak olan istasyonlar için faaliyet izin belgesi düzenlenmesine ilişkin yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Tarsus İmar'ın toplu konutları için kat kurası çekildi!

Mersin’de Tarsus İmar Limited Şirketi tarafından yapımına başlanan, toplu konutların kat kurası, noter huzurunda çekildi.

10 maddede toplu yapılarda ortak yerler!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "Toplu yapılarda ortak yerler" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

TOKİ 100 Bin Konut Projesi'nde ödemeler katılım bankaları aracılığıyla da yapılabilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) "100 Bin Sosyal Konut Projesi"nde ödemeler katılım bankaları aracılığıyla da yapılabilecek.

Kat maliki olmayan biri blok temsilcisi olarak seçilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun 'Toplu Yapı Temsilciler Kurulu'na blok temsilcisi olarak kat maliki olmayan biri seçilebilir mi? Medeni Kanun’daki ‘aile konutu’ hükmü kat maliki olmayan eşe, kat maliki olan eşinden dolayı bu hakkı verir mi?' sorusunu yanıtladı.

Toplu yapıya geçmeyen site yöneticisinin sorumluluğu!

Posta yazarı Tamer Heper bir okuyucusunun "Toplu yapıya geçmeyen site yöneticisinin sorumluluğu için hangi hükümlere bakmam lazım? Yani toplu yapıya geçmemiş ancak kat mülkiyeti kanununa göre siteyi yöneten site yöneticisinin sorumluluğunu öğrenmek istiyorum." sorusunu yanıtladı...

Manisa Gölmarmara'da toplu açılış töreni gerçekleşti!

Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Manisa Gölmarmara Belediyesi’nin gerçekleştirdiği toplu açılış törenine katıldı.

Manisa'daki toplu açılış töreni ileri bir tarihe ertelendi!

Manisa Büyükşehir Belediyesinin Yunusemre, Şehzadeler, Akhisar, Soma ve Sarıgöl ilçelerinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin katılımlarıyla yapacağı toplu açılış ve temel atma törenlerinin ertelendiği bildirildi.

6 soruda toplu yapılarda yönetim!

Bir veya birden çok imar parseli üzerinde, belli bir onaylı yerleşim plânına göre yapılmış birbirleriyle bağlantılı birden çok yapı oluyor. Peki, toplu yapılar nasıl yönetilir?

Veysel Eroğlu müteahhitleri uyardı!

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Zonguldak'ta 12 tesisin toplu açılış törenine katıldı. Törende konuşan Eroğlu, müteahhitlere uyarılarda bulundu.

Ortak alanlarda her kat maliki hak sahibidir!

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, yapılarda bulunan ortak alanlar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özelmacıklı, ''Anagayrimenkulde her kat maliki hak sahibidir” şeklinde konuştu.

Site yönetmeliği 2017!

Site yönetmeliği olan Toplu Yapılarda Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Tesisine Dair Yönetmelik kapsamında site yönetimi, site yöneticisi, site sakinlerinin hak ve sorumlulukları yer alıyor..

Kat karşılığı arsa verirken dikkat edilmesi gereken 8 nokta!

Kentsel dönüşüm yasasının uygulamaya alınması ile birlikte kat karşılığı satışlarda sorunlar yaşanmaya başlandı. İşte, Kat karşılığı arsa verirken dikkat edilmesi gereken 8 nokta...

toplu tapılarda kat irtifakının nasıl olur Haberi

toplu tapılarda kat irtifakının nasıl olur

Toplu yapılarda kat irtifakı nasıl kurulur?

Kat irtifakı, bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkına deniyor.


Söz konusu hak toplu yapılar için 16 Ağustos 2008 tarihinde 26969 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Toplu Yapılarda Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Tesisine Dair Yönetmelik kapsamında şu şekilde ele alınıyor;


Kat irtifakının kurulması

MADDE 7 – 

(1) Toplu yapı kapsamında olup, henüz yapı yapılmamış veya yapısı tamamlanmamış bir imar parseli üzerinde kat irtifakının kurulması ve tapu kütüğüne tescil edilmesi için, o imar parselinin malikinin veya ortak maliklerinin, 6 ncı maddenin (1) numaralı fıkrasının (a) bendine uygun vaziyet plânını da ihtiva eden...