18 / 05 / 2024

Toprak etüdü nasıl yapılır

Toprak etüdü nasıl yapılır

Toprak ve zemin üzerinde yapılan çalışmalar arasında yer alan toprak etüdü çalışmaları da yer alıyor. Buna göre toprak etüdü nedir? Toprak etüdü çalışmaları nasıl ve neden yapılıyor?

Beyaz et üretimindeki sert düşüş fiyatlara nasıl yansıdı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran 2023’e ilişkin Kümes Hayvancılığı Üretim verilerini açıkladı. Bu kapsamda, beyaz et üretiminde düşüş gözlemlendi. Peki, fiyatlar nasıl etkilendi? İşte detaylar...

Et satışına kısıtlama geldi! Peki market fiyatlarına nasıl yansıdı? İşte A101, MİGROS, Et ve Süt Kurumu fiyat listesi...

Ticaret Bakanlığı’ndan et satışına yönelik kritik müdahale geldi. Bakanlık et ihracatını kısıtladı. Peki market raflarına nasıl yansıdı? İşte İşte A101, MİGROS, Carrefoursa, Et ve Süt Kurumu kırmızı et fiyat listesi!

İş dünyası, 1 Kasım seçimlerini nasıl değerlendirdi?

AK Parti'nin 1 Kasım 2015 seçimlerinden tek başına iktidar olarak çıkması, iş dünyasında nasıl yankılandı. İşte iş dünyasının önemli isimlerinden sonuçlara ilişkin gelen ilk açıklamalar...

Avrasya Tüneli dünyayı nasıl değiştirdi?

Avrasya Tüneli'nin liderliğini yapan Yapı Merkezi’nin CEO’su ve Yapı Merkezi inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, Fortune Dergisi'nde projenin dünyayı nasıl değiştirdiğini anlattı.

Dükkan kira artış oranı Ekim 2015 nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedelinde de belli oranlarda artış yapılıyor. Mesken ve dükkan kiralamalarında artış farklı şekilde hesaplanıyor. Peki, dükkan kira artış oranı Ekim 2015 nasıl hesaplanır?

Apartman dış cephe değişikliği nasıl yapılır?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince apartman dış cephesi apartmanın ortak yerleri arasında sayılıyor. Peki, apartman dış cephe değişikliği yapılır mı? Apartman dış cephe değişikliği nasıl yapılır?

Kentsel dönüşüm nasıl yapılmalı?

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Alper Beyaz bugünkü yazısında kentsel dönüşüm konusunu değerlendirdi. Kentsel dönüşüm nasıl olmalı? Nasıl yapılmalı? İşte cevabı...

Kentsel dönüşüm yıkım süreci nasıl işler?

Bir yapının riskli olduğu tespitinin Bakanlıkça belirlenen kurum ve kuruluşlar tarafından yapıldıysa bina kentsel dönüşüm sürecine giriyor. Peki, kentsel dönüşüm yıkım süreci nasıl işler?

Kentsel dönüşümde başvuru nasıl yapılır?

Kentsel dönüşüm projeleriyle, riskli binalar yıkılarak yerine yeni yönetmeliklere uygun binalar inşa ediliyor. Peki, kentsel dönüşümde başvuru nasıl yapılır?

El yazılı vasiyetname nasıl düzenlenir?

El yazılı vasiyetname, vasiyetçinin baştan sona tamamen kendi el yazısı ile tarih koymak sureti ile imzaladığı vasiyet olarak karşımıza çıkıyor. Peki, el yazılı vasiyetname nasıl düzenlenir?

Dükkan kiracı tahliye davası nasıl açılır?

Dükkanını kiraya veren mal sahipleri, kiracısını kanun kapsamında yazan haklı nedenlerin doğması halinde çıkarabiliyor. Peki, dükkan kiracı tahliye davası nasıl açılır? Dükkan kiracı tahliyesi nasıl olur?

Dükkan kira zammı hesabı nasıl yapılır?

Kira sözleşmesi yenilenen kiralamalarda, mal sahibi kira bedeline belli oranlarda zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, kiracıya en fazla ne kadar zam yapılır? Dükkan kira zammı hesabı nasıl yapılır?

Hisseli dükkanın satışı nasıl olur?

Bir hisseli dükkanınız olduğunu ve tüm paydaşların verdiği ortak karar ile bu taşınmazı satmak istediğinizi düşünelim. Hisseli dükkanın satışı nasıl olur? Hisseli dükkanın satışı için neler gerekir?

Toprak etüdü nasıl yapılır Haberi

Toprak etüdü nasıl yapılır

Toprak etüdü nedir?

Zemin etüdü olarak da ifade edilen toprak etüdü ile ilgili tanımlamalara Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu Uygulama Yönetmeliği kapsamında yer veriliyor. Söz konusu yönetmelik kapsamında yer alan tanım;


Toprak etüdü

Toprakların çeşitli kullanımlar karşısındaki davranışlarını, potansiyel kullanımı ve sınırlandırmalarını belirlemek ve sınıflandırmak amacıyla; fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin tespiti, haritalanması ve raporlama için yapılan çalışmalar bütününü ifade ediyor.


Toprak etüdü çalışmaları ise şu şekilde sıralanıyor;

Sismik kayma dalgası ve sıkışma dalgası

Zemin ivme spektrum katsayıları

Zemin Hakim Periyodu

Olası bir depremde inşaat zemininde oluşabilecek deprem ivmesi

Zemin emniyet gerilmesi

Yer altı suyu seviyesi

Dinamik Elastik Parametreler

Yerel zemin sınıflaması


Toprak etüdü nasıl yapılır?

Toprak etüdü çalışmaları inşaat mühendisleri, deneyimli personeller ve jeoloji mühendisleri tarafından şu şekilde yapılıyor;


Zemin etüdü yapılacak arazi inceleniyor. 

Arazinin jeolojik-jeofizik ve geoteknik özellikleri belirleniyor.

Zemin sondaj çalışması yapılıyor. 

Zemin...