03 / 05 / 2024

türkiye inşaat büyüme verileri

türkiye inşaat büyüme verileri

Habertürk Gazetesi Ekonomi ve köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım bugünki yazısında ekonomi verilerini değerlendi.

İstanbul Vadi Evleri 1. Kısım'da tapular teslim edildi! Türkiye’nin en büyük 'yerinde kentsel dönüşüm' çalışması!

Gaziosmanpaşa Yıldıztabya Mahallesi’nde inşaat çalışmaları tamamlanan İstanbul Vadi Evleri 1. Kısım Kentsel Dönüşüm Projesi’nde hak sahiplerine tapularını teslim edildi. Söz konusu proje Türkiye’nin en büyük, “yerinde kentsel dönüşüm” çalışması olarak biliniyor. 

Türkiye inşaat malzemesi sanayisi 2024 yılında yüzde 5 büyüyecek!

Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından 56’ncı kez düzenlenen ‘Gündem Buluşmaları’nda önemli değerlendirmeler yapıldı. Söz konusu buluşmada Türkiye inşaat malzemesi sanayisinin 2024 yılında yüzde 5 büyüyeceği belirtildi.

EBRD, Türkiye'nin büyüme tahminini revize etti! ABD’ye göre dolar ne zaman 30 TL olacak? Hemen bakın!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Mayıs ayında yüzde 2,5 olarak açıkladığı Türkiye'nin GSYH büyüme tahminini 2023 yılı için yüzde 3,5’a yükseltti. Bank of America ise dolar/TL kurunun son çeyrekte 30 TL’yi göreceğini tahmin etti.

S&P Türkiye'nin ekonomik büyüme tahminini değiştirdi!

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Türkiye ekonomisinin bu yıl için büyüme tahminini yüzde 5.2'ye, gelecek yıl için büyüme tahminini ise yüzde 2.8'e çıkardığını açıkladı.

Moody’s’ten Türkiye açıklaması: Büyüme 2,5’e gerileyecek

Moody's, Türkiye için 2022 büyüme beklentisini yüzde yüzde 4,5’e, TÜFE beklentisini ise yüzde 68,6’ya çıkardı.

FED’in faiz kararı sonrası Türkiye ekonomisinde neler olacak? İşte Türkiye’yi bekleyen büyük tehlike…

Finans Uzmanı-Ekonomist Murat Özsoy, FED'in faiz kararı sonrası olabilecek senaryoları anlattı ve Türkiye ekonomisini bekleyen büyük tehlikeye dikkat çekti…

Fitch Türkiye'nin ekonomik büyüme tahminini değiştirdi

ABD'nin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomi ve Türkiye ile ilgili büyüme tahminlerini içeren raporu yayınladı. Raporda Türk ekonomisinin 2023'te daha önce hesaplanandan fazla büyüyeceği öngörüldü.

Türkiye ekonomisinde rekor büyüme!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ikinci çeyreğe ilişkin büyüme rakamları açıklandı. TÜİK'in açıklamış olduğu verilere göre Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 21,7 oranında rekor bir büyüme kaydetti.

Türkiye'nin en büyük 21 özel inşaat şirketi!

Capital Dergisi tarafından yayınlanan listeyle Türkiye'nin en büyük 500 özel şirketi belli oldu. Peki listede inşaat sektöründen hangi şirketler var? İşte inşaat sektörünün en büyük şirketleri...

OECD Türk ekonomisinin büyüme beklentisini iki katına yükseltti!

Küresel ve bölgesel ekonomilere dair 2021-2022 büyüme beklentilerinde yukarı yönlü revizyona giden OECD, Türkiye'nin 2021 büyüme beklentisini ikiye çıkartarak yüzde 5.9'a yükseltti.

Avrupa ve Türkiye’nin en büyük 'yeşil OSB’si Dikili’de kuruluyor!

Tüm enerjisini kendi bünyesinde sağlayan "yenilenebilir yeşil bir OSB" çalışması olan Dikili TDİOSB'nin Avrupa ve Türkiye’nin en büyük topraksız, tam otomasyonlu, ısıtma için yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıldığı modern sera ve tarımsal sanayi kümelenmesi olması amaçlanıyor.OSB'de tüm atıkl

Türkiye'nin Dakka Büyükelçiliği yeni binası açıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Dakka Büyükelçiliğinin yeni kançılarya binasının açılışına ilişkin, "Sadece ülkemize değil, Bangladeş'e de yaraşır bir yapı olsun istedik. Yeni büyükelçilik binamızın ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

Türkiye'nin en büyük millet bahçesi Kayseri'de inşa ediliyor!

Kayseri'de inşaatı başlayan ve 2 yılda tamamlanacak olan Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi'nde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Sabah Gazetesi'nden Yavuz Donat, Türkiye'nin en büyük millet bahçesini kaleme aldı.

türkiye inşaat büyüme verileri Haberi

türkiye inşaat büyüme verileri

Yılın ikinci çeyreğine ait GSYH yüzde 5.1 arttı. Birinci çeyrekteki büyüme yüzde 5’ten yüzde 5.2’ye çıkarıldı. Böylece yılın ilk yarısında yüzde 5.15 büyüdük. Bu çeyreğe ilişkin dikkat çeken noktaların altını çizelim.


- Son çeyreklerde büyümeye yüksek oranlı katkılar veren kamu tüketim harcamaları ikinci çeyrekte yüzde 9.7 artıştan yüzde 4.3 daralmaya döndü. Kamu harcamaları bu çeyrekte yüzde 4.3 azalınca GSYH’yi yüzde 0.6 aşağı çekti.


- Yatırımlar kalemi yüzde 9.5 sıçrama göstererek büyümeye yüzde 2.9 artırıcı katkı yaptı. Bu katkı talep yönüyle büyümeye en yüksek desteği oluşturuyor. Ancak sabit sermaye yatırımlarının büyük kısmı inşaatlardan oluştu. Bu nedenle inşaat sektöründeki büyüme yüzde 25’e varırken inşaat dışındaki sabit sermaye yatırımlarını oluşturan makine ve teçhizat yüzde 8.6 azaldı. Açılan krediler henüz makine teçhizat yatırımına dönüşmedi.


- İkinci...