22 / 12 / 2024

Türkiyedeki kırsal sit alanları

Türkiyedeki kırsal sit alanları

Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olan, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan alanlara sit alanları deniyor. Peki, kırsal sit alanı nedir?

Mazot ve gübre, çiğ süt, tohum üretim kırsal kalkınma yatırım desteği ödemeleri hesaplara yattı! Çiftçilere müjde! 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı çiftçi destek ödemelerinin bugün hesaplara geçeceğini açıkladı. Mazot ve gübre, çiğ süt, tohum üretim kırsal kalkınma yatırım desteği alan çiftçiler dikkat...

Et ve Süt Kurumu Çalıştayı sonuçları: Kırsal refah geriliyor

"Et ve Süt Kurumu tarafından yayınlanan 'Et ve Süt Sektörü Çalıştayı Sonuç Raporu,' kırsal bölgelerdeki refah seviyelerinin gerilediğini vurguladı. Rapor, kırsal kesimde yaşayan hanelerin hayvansal gıda gereksinimlerini büyük ölçüde şehirlerden karşıladığını ele aldı. İşte detaylar…

Paraları bankalarda mahsur kalmıştı! Hükümetten yeni açıklama geldi

Çin’de kırsal bankalarda dondurulan mevduatlara ulaşılamaması vatandaşı sokağa dökmüştü. Hükümet, dondurulan mevduatların vatandaşlara ödeneceğini açıkladı.

Çiftçilerin beklediği haber geldi! Kırsal kalkınma projelerine verilecek hibe desteği resmen açıklandı!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, kırsal kalkınma destekleri kapsamında 695 projeye 205 milyon lira hibe desteği verileceğini duyurdu! İşte tüm detaylar...

Kırsal mahallelerdeki emlak vergi muafiyeti maliyetleri azaltacak!

Büyükşehir sınırlarındayken köyden mahalleye dönüştürülen yerler "kırsal mahalle" statüsüne dahil edilecek. Bu statü ile kırsal mahalleler bazı vergilerden muaf tutulacak. 

Köy yerine gelen kırsal mahalleler neleri değiştirdi?

Son zamanlarda büyükşehir sınırları içinde kalan ve köyden mahalleye dönüştürülen yerleşim birimlerinin sayısı artıyor. Köyler kırsal mahalle oldu. Peki kırsal mahallelerle ne kazanıldı? İşte detaylar...

Faruk Aksu: Kentsel dönüşüm kırsal alanlarda da zorunlu hale geldi!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili, MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu kentsel dönüşümün sadece büyükşehirlerde değil sel, heyelan, taşkın gibi nedenlerden ötürü kırsal alanda da zorunluluk ve öncelik haline geldiğini söyledi.

Kırsal kalkınmaya 2021 bütçesinden 6 milyar lira ayrıldı!

Kırsal Kalkınma Programı için gelecek yıl 6 milyar 39 milyon lira, 2022'de 6 milyar 434 milyon lira ve 2023'te 6 milyar 829 milyon lira ödenek ayrıldı.

Balıkesir'de kırsal kesimlerdeki eski okul binalarının akıbeti TBMM'de!

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Balıkesir'in kırsal mahallelerinde bulunan eski okul binalarının sosyal tesise dönüştürülmesi önerisini meclis gündemine taşıdı...

Şehirlerin aynılaşması, kırsal alanların yok oluşu önlenecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Türkiye Mekansal Strateji Planı, şehirlerimizin aynılaşmasına, kırsal alanlarımızın yok oluşuna karşı geliştirdiğimiz bir aksiyon planıdır. " dedi..

Manisa'nın kırsal mahallelerinde çok amaçlı salon yapılıyor!

Manisa Demirci ilçesindeki kırsal mahallere çok amaçlı salonlar inşa ediliyor. Demirci Belediye Başkanı Selçuk, "Şu anda 3 mahallemizde salonlarımızı hizmete açtık" dedi...

Türkiye’nin yeni bir kırsal gelişim politikasına ihtiyacı var!

İmpo İmar’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, Türkiye’nin yeni bir kırsal gelişim politikasına ihtiyacı olduğunu söyledi...

Türk Kızılayı, İdlib'de konut yapacak!

Türk Kızılayı tarafından İdlib kırsalında Suriyeliler için yapılacak bin konutluk projenin temeli gelecek aylarda atılacak.

Türkiyedeki kırsal sit alanları Haberi

Türkiyedeki kırsal sit alanları

Kırsal sit alanı nedir?

Sit alanları, tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olan,  yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özellikleri hakkında bilgi veren alanlar olarak tanımlanıyor. 


Yerleşme düzeni ve boyutları, dokuyu oluşturan yapıların türü ve yapım tekniği, malzemesiyle köy, bağ, yazlık niteliği taşıyan yerlere kırsal sit alanları deniyor. 


Tarımsal üretime dayalı bir yerleşmede her ailenin sahip olduğu ahır, samanlık, serander vb. birimlerin yanyana geliş biçimi, evlerin araziye yerleşme düzeni ilginç kümelenmeler, dokular oluşturabiliyor.


İstanbul'da Göztepe,Yeşilköy ve Prens adalarındaki sayfiye yerleşmeleri, mimari nitelik olarak en üst düzeyde gerçekleştirilmiş kırsal sit örnekleri olarak karşımıza çıkıyor. Safranbolu'nun Yörük Köyü  ve Bağlar bölgesi de, hımış mimarinin özenli örneklerine sahip kırsal sitler olarak biliniyor. 


Güneydoğu Anadolu'da kerpiç, Doğu Karadeniz bölgesinde ahşap, Kayseri-Kappadokya yöresinde taş mimarinin yoğunlaştığı...