27 / 04 / 2024

Et ve Süt Kurumu Çalıştayı sonuçları: Kırsal refah geriliyor

Et ve Süt Kurumu Çalıştayı sonuçları: Kırsal refah geriliyor

"Et ve Süt Kurumu tarafından yayınlanan 'Et ve Süt Sektörü Çalıştayı Sonuç Raporu,' kırsal bölgelerdeki refah seviyelerinin gerilediğini vurguladı. Rapor, kırsal kesimde yaşayan hanelerin hayvansal gıda gereksinimlerini büyük ölçüde şehirlerden karşıladığını ele aldı. İşte detaylar…



El ve Süt Kurumu tarafından düzenlenen "Et ve Süt Sektörünün Mevcut Durumu, Politikaları ve Geleceği" başlıklı çalıştayın sonuç raporu yayımlandı. Bu önemli etkinlik, 7-9 Temmuz tarihlerinde Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde gerçekleştirildi. Çalıştaya, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın farklı genel müdürlüklerinden birçok uzman katıldı. Ayrıca Maliye Bakanlığı temsilcileri, özel sektör temsilcileri, birlik temsilcileri, kamu görevlileri ve akademisyenler de etkinliğe katılanlar arasındaydı. 

Domuz eti üretimi ilk sırada 

2022 yılında dünya genelinde kırmızı et üretimi oldukça yüksek bir seviyede gerçekleşti ve toplamda 215,3 milyon ton et üretildi. Bu et üretiminin yüzde 35,4'ü büyükbaş hayvanlardan elde edilen etten oluşurken, yüzde 7,8'i küçükbaş hayvanlardan elde edilen etten ve yüzde 56,8'i ise domuz etinden sağlandı.

Özellikle büyükbaş et üretimi, kırmızı et üretiminin önemli bir bölümünü oluşturdu ve 2022 yılında toplam 76 milyon ton büyükbaş et üretildi. Büyükbaş et üretiminde öncü olan ülkeler arasında ABD, Brezilya, Çin ve Avrupa Birliği (AB) gibi ülkeler yer aldı.

 Et ve Süt Kurumu Çalıştayı sonuçları: Kırsal refah geriliyor

Türkiye’de süt ve süt ürünlerinde ihracat düşük

Türkiye ve Almanya'nın süt üretim miktarları benzer olsa da Türkiye'nin süt ve süt ürünleri ihracat değeri Almanya'ya kıyasla oldukça düşük seviyede bulunuyor. Almanya, yıllık toplam 32 milyon ton çiğ süt üretirken, süt ve süt ürünleri ihracatı yaklaşık 11 milyar dolarlık bir değere sahiptir. Türkiye ise yıllık 24 milyon ton çiğ süt üretmektedir. Ancak süt ve süt ürünleri ihracat değeri sadece 451 milyon dolardır.

Et ve süt fiyatlarında artış

Raporda, hayvancılığa sunulan 18 farklı destek kaleminin varlığına işaret edilirken, bu desteklerin miktarının enflasyon karşısında yetersiz kaldığı vurgulandı. Raporda belirtilen verilere göre, son iki yılda et ve süt üretiminde yaşanan daralmanın temel nedeni olarak üretici fiyatlarının enflasyonla başa çıkamaması gösterilmektedir.

Son Dakika: Et ve Süt Kurumu'ndan kırmızı et fiyatları hakkında şok açıklama! Ete zam mı geliyor?

Et ve Süt Kurumu'ndan müjde! İŞKUR üzerinden KPSS’siz personel alacak! Başvurular başladı...

Kuzu karkas eti ihracat yetkisinde Et ve Süt Kurumu'ndan şok karar!

 


Geri Dön