17 / 05 / 2024

türkmenistan sultan alparslan mezarı nerede

türkmenistan sultan alparslan mezarı nerede

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov’ un imzaladığı anlaşma çerçevesinde TİKA Başkanlığı’ nca geçtiğimiz ağustos ayında başlatılan çalışmaların ilk etabının tamamlandığı bildirildi...

TİKA Türkmenistan'da Sultan Alparslan’ın mezarını arıyor!

Türkmenistan' da 'Sultan Alparslan'ın mezarının aranması ve türbe inşası projesinde önemli gelişmeler yaşandı. Jeofizik ve haritalandırma çalışmalarında 5 nokta tespit edilen kazıya Nisan ayında başlanılacak.

Türk müteahhitler Türkmenistan'da 50 milyar doları aşan 1.080 proje hayata geçirdi!

Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Ahmet Demirok Türk firmalarının bugüne kadar Türkmenistan'da 50 milyar doları aşan yaklaşık 1080 projeyi başarıyla tamamladığını söyledi.

Rönesans'tan Türkmenistan’a çok amaçlı otel ve iş merkezi!

Yatırımlarına hız kesmeden devam eden Rönesans Holding bünyesinde faaliyet gösteren Rönesans Endüstri Tesisleri, Türkmenistan'da  çok amaçlı otel ve iş merkezi hayata geçirdi. 

Rönesans Holding, Türkmenistan'da yeni projelere başlıyor!

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, başkent Aşkabat’ta Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak ile görüştü. Görüşmede Erman Ilıcak, Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov'a yeni projelerle ilgili bilgi verdi.

Sehil İnşaat, Türkmenistan'daki tazminat davasını kaybetti!

Muhammet Çap tarafından 1972'de İstanbul’da kurulan Sehil İnşaat, Türkmenistan yönetimi ile anlaşamadı ve ülkede projeler sebebiyle mahkemelik oldu. Mahkemenin sonucu açıklandı.

Türkmenistan ve Afganistan arasında Akina-Andhoy demir yolu hattı için ilk adım!

Türkmenistan ve Afganistan arasında Akina-Andhoy demir yolu hattı açılması ve altyapı projelerinin hayata geçirilmesi ile ilgili konferans çevrimiçi olarak yapıldı.

ABD, Afganistan ve Türkmenistan ortak inşaat projeleri hayata geçirecek!

ABD, Afganistan ve Türkmenistan arasındaki ticari, ekonomik ve ikili ilişkilerin de geliştirilmesi adına ortak çalışmaların başlatılacağı belirtilirken, bu konuda lojistik, inşaat ve enerji alanında kapsamlı projelerin hayata geçirileceği bildirildi.

Altınyıldız Classics Türkmenistan'daki ilk mağazasını hizmete açtı!

Altınyıldız Classics, Türkmenistan'ın Başkenti Aşkabat'ta ilk mağazasını hizmete açtı.

Ani Harabeleri'ndeki Anadolu'nun ilk Türk camisi restore edilecek!

Sultan Alparslan'ın 1071'de Malazgirt Savaşı'nı kazanmasından sonra, bugün Ani Harabeleri olarak bilinen yerde yapılan Anadolu'nun ilk Türk camisi restore edilecek.

Sultan Alparslan'ın şehrindeki milli park turizmi canlandıracak!

Sultan Alparslan'ın Türkler'e Anadolu'nun kapılarını açtığı Muş Malazgirt'te yapımı tamamlanan "Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı" turizme kazandırılacak.

Bürotime Türkmenistan’da mağaza açtı!

Ofis mobilyası sektörünün global markası Bürotime; Eylül ayında açtığı Yunanistan mağazasının ardından Ekim ayında da Türkmenistan’da mağaza açıp farklı coğrafyalarda pazar payını genişletiyor.

Türk inşaat şirketleri Türkmenistan'da önemli işlere imza attı!

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, birçok Türk şirketinin Türkmenistan'da önemli işler yaptığının altını çizdi...

Sultan Alparslan Havalimanı'nda inceleme!

Muş Valisi İlker Gündüzöz, Sultan Alparslan Havaalanının terminal binası, müştemilat ve apron inşaat çalışmalarını yerinde inceledi. Sultan Alparslan Havalimanı'nda inceleme yapıldı. 

Rönesans Holding'ten Türkmenistan'a yeni yatırım!

Rönesans Holding'in de içinde yer aldığı konsorsiyum Türkmenistan'da fosfor gübresi üretmek üzere kurulacak tesis için imzaları attı. 

türkmenistan sultan alparslan mezarı nerede Haberi

türkmenistan sultan alparslan mezarı nerede


Selçuklu sultanlarından Sultan Alparslan’ın mezarının bulunması için çalışmalar devam ediyor.


Bir dönem Büyük Selçuklu Devletine başkentlik yapmış olan Merv kentinde sürdürülen çalışmayı, Türk ve Türkmen bilimadamları ortaklaşa sürdürüyor.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov’un imzaladığı anlaşma çerçevesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı’nca geçtiğimiz ağustos ayında başlatılan çalışmaların ilk etabı tamamlandı.


Malazgirt Zaferi'nden sonra 1072 yılındaki Buhara seferinde bir esir tarafından şehit edilen Alparslan’ın, vasiyeti üzerine babası Çağrı Bey’in mezarının yanına defnedildiği tahmin ediliyor ancak 1221 yılındaki Moğol istilasında kaybolduğu ifade edilen mezarın yeri yaklaşık 800 yıldır  bilinmiyor.


Arama çalışmalarında son teknolojik cihazlardan faylanılıyor. Şu anda kalıntılardan oluşan bölgenin fotoğraflarını çıkarma çalışmaları insansız hava aracıyla sürdürülürken, elde edilen bilgiler, haritalandırma çalışması için bilgisayarlara aktarılıyor. Yeraltını 12,5 metreye kadar görüntüleyebilen...