29 / 04 / 2024

Sehil İnşaat, Türkmenistan'daki tazminat davasını kaybetti!

Sehil İnşaat, Türkmenistan'daki tazminat davasını kaybetti!

Muhammet Çap tarafından 1972'de İstanbul’da kurulan Sehil İnşaat, Türkmenistan yönetimi ile anlaşamadı ve ülkede projeler sebebiyle mahkemelik oldu. Mahkemenin sonucu açıklandı.



Dünya Gazetesi köşe yazarı Kerim Ülker bugünkü köşesinde Sehil İnşaat’ın Türkmenistan'daki davasını kaleme aldı.

İşte Kerim Ülker'in 'Türk şirketi, 500 milyon dolarlık davayı kaybetti' başlıklı yazısı...

Türkmenistan, Türk inşaat şirketlerinin yurt dışında iş hacminin en fzla olduğu ülkelr arasında. 1972 yılından bugüne alınan 400 milyar dolar bedelli işin yüzde 12’si Türkmenistan tarafından karşılandı. Bu rakamlarla Türkmenistan, Rusya’dan sonra 2'nci sırada yer alıyor. 2 bini aşkın proje üreten Türk şirketleri 50 milyar dolar tutarında proje üstlendi. 50 milyar dolar tutarında proje üstlenen şirketler arasında Sehil İnşaat ön plana çıkıyor. 

Sehil İnşaat, Türkmenistan daki tazminat davasını kaybetti!

Muhammet Çap tarafından 1972'de İstanbul’da kurulan Sehil İnşaat’ın patronu Çap, 1993'te dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'la beraber Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'ne gerçekleştirilen iş gezisine katıldı ve bu coğrafyaya açılım yaptı. 1998 yılında başkent Aşkabat’ta ofis açan Sehil İnşaat, bu tarihten itibaren değeri milyar dolarlarla belirtilen büyüklükte konut, otel, iş merkezi, alışveriş merkezi, kamu binası, okul, park ve sanayi tesisi gibi farklı alanlardaki projelere imza attı. Türkmenistan yönetimi ile de sıcak bir iletişimi bulunan Sehil İnşaat'ta 2012'nin bir dönüm noktası olma özelliği bulunuyor. Türk şirket Türkmenistan yönetimi ile anlaşamadı ve mahkemelik oldu. Sehil İnşaat tarafından, su ve atık su arıtma tesisleri, demir- çelik fabrikaları, okullar ve hükümet binaları da içinde bulunan 32 inşaat projesinde yaşadığı problemler sebebiyle açtığı dava 9 sene sonrasında sonuca kavuştu.

AŞKABAT’IN EN BÜYÜK ZAFERİ OLDU

Dünya Bankası Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID), Türkiye’nin Sehil İnşaat şirketi tarafından açılan 500 milyon dolar bedelli davanın sonucunu duyurdu. Türk şirketin, büyük umut bağladığı 500 milyon dolar tutarındaki davayı kaybettiği belirtildi. Bu Türkmenistan için günümüze kadar mahkemedeki en büyük zaferlerden. 

Sehil İnşaat, Türkmenistan daki tazminat davasını kaybetti!

Sehil İnşaat şirketi, sözleşme taraflarının sözleşme sebebiyle oluşan yükümlülüklerini genel olarak geciktirdiklerini, düzenleyici işlemler temelinde şirket faaliyetlerine en gel olunduğunu ileri sürmüş ve sözleşme dışında yapılan işlerde ek ödeme alma hakkı bulunduğunu belirtmişti. 

20 FİRMA 1 MİLYAR DOLARLIK DAVA AÇTI

Sehil İnşaat, Türkmenistan daki tazminat davasını kaybetti!

Türk şirketi ayrıca, haksız para cezalarına ve sözleşme feshine ilişkin mahkeme kararlarına maruz kaldıklarını öne sürdü. Türkmenistan tarafı ise buna karşılık olarak, Sehil İnşaat'ın sözleşme sebebiyle yükümlülüklerini uygulamadığını, sözleşmelerin hatalı çalışma ve bitirilmemiş inşaatlar sebebiyle feshedildiğine dikkat çekmişti. Şu anda 20 Türk şirketi, Türkmenistan Hükümeti’ne 1 milyar dolar tutarında tazminat davası açmış durumda. Bunlardan Sehil İnşaat’ın açtığı 500 milyon dolarlık dava, toplam 1 milyar dolarlık tazmnat davasının yarısıydı. Sehil İnşaat, Türkmenistan’ın ilk demir-çelik fabrikasını da inşa etmişti.

ABD, Afganistan ve Türkmenistan ortak inşaat projeleri hayata geçirecek!


Geri Dön