05 / 05 / 2024

TÜSES Rusya Raporu 2016

TÜSES Rusya Raporu 2016

Rusya krizinin Türkiye'ye olası yıllık maliyeti, büyük oranda gıda, turizm, inşaat, konut ve perakende sektörlerinden kaynaklı olarak, 11 milyar doların üzerinde olacak...

JPMorgan devalüasyona ihtiyaç olmadığına işaret etti: Türk lirası ucuz!

Yatırım bankası JPMorgan’dan Türk lirası raporu: Zaten ucuz olan lirada ilave devalüasyona gerek bulunmuyor. Yetkililer rezerv kaybetmeden döviz kurunu istikrarlı tutabilir.

İnşaat sektörü, Rusya kaybını Suudi Arabistan'da telafi etmek istiyor! TMB'den sektör raporu geldi! 

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin raporu, savaş sebebiyle Rusya pazarında oluşan kaybın Suudi Arabistan'la kapatılabileceğine dair beklenti olduğunu ortaya koydu. İşte raporda yer alan veriler...

Türkiye daha öncede açıklamıştı! Amaç yoksullara göndermek

Ekmek zammı tartışmaları yapılırken Bakan Kirişci,yurt dışından gelen tahılın fakir ülkeler için ücretsiz olarak işleneceğini açıklamıştı. Türkiye, Rusya’dan gelecek tahılı parasız işleyerek yoksul ülkelere göndermek için hazırlıkları tamamladığını ilan etti.

Ankara'da kritik görüşme! Türkiye, Rusya'dan yüzde 25 indirim isteyecek iddiası

BOTAŞ'ın Rus enerji şirketi Gazprom'dan yüzde 25'in üzerinde indirim isteyeceği bu istek kabul edilmezse borçlarının 2024'e ertelenmesini isteyeceği iddia edildi.

Rusya-Ukrayna savaşı Türk müteahhitlerin yurt dışı hedefini zora soktu!

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin hazırladığı İnşaat Sektörü Analizi Raporu, küresel inşaat pazarında “dünya ikinciliği”ni geri alan Türk müteahhitlerin, Rusya-Ukrayna savaşının etkisi altında kaldığını ortaya çıkardı.

Türkiye Rusya'dan borç alacak iddiası

Merkez Bankası'nın döviz rezervlerindeki artış Rusya'dan gelen paraya bağlanmıştı. Peki bu hamlenin devamı gelecek mi? İki ülke için getirisi götürüsü ne olacak? Mekanizma nasıl işleyecek?

Türkiye, Rusya'dan aldığı petrolü ikiye katladı!

Türkiye, Rusya'dan petrol ithalatını günlük 98 bin varilden 200 bin varile ulaştırdı. İndirimli petrol alan Tüpraş ve Star Rafineri kârlarını yükseltti. 

Flaş gelişme! Fiyatlar geriliyor, daha da düşecek

Tahıl ürünlerinin Ukrayna'dan sevkiyatına ilişkin Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanan anlaşma kapsamında ilk gemi yola düştü. Geminin Lübnan'a gitmek üzere hareket etmesi sonrası tahıl fiyatlarında düşüş eğilimi arttı.

Buğday krizinde son dakika gelişmesi! Türkiye Rusya ve Ukrayna anlaştı

Ukrayna'nın limanlarında bekleyen buğdayın dünya pazarına açılabilmesi için Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında bir süredir devam eden "tahıl koridoru" açma girişimlerinde sona gelindi. Üç ülke anlaşmaya vardı. İmzalar atılacak. ABD, konuya ilişkin açıklama yaptı

Türkiye Rusya ve İran ortak otomobil geliştirecek! Sürpriz haber açıklandı

Bu yılın son çeyreğinde yüzde yüz elektrikli otomobil TOGG'u yollara çıkarmaya hazırlanan Türkiye'nin İran ve Rusya ile ortak bir otomobil projesi gerçekleştirmeye hazırlandığı açıklandı. İşte sürpriz haberin detayları...

Türkiye Rusya'dan petrol ithalatında rekor kırdı! Ucuza alınıp pahalı satılıyor iddiası

AB ülkelerinin Rusya Ukrayna savaşından sonra Rusya'dan petrol ihracatını yüzde 90'a varan oranlarda azaltma kararı almasının ardından Rus petrolüne ilgiyi en fazla gösteren ülkelerden biri Türkiye oldu. Türkiye'nin Rusya'dan ithal ettiği petrol son 5 ayda rekor kırdı.

Tahıl koridoru çalışmasından sonra Ukrayna'dan flaş buğday adımı: Her ay yüzde 50 artıyor

Türkiye, Rusya ve Ukrayna'nın limanlarda bekleyen tahıl dolu gemilerin yola çıkarılması için başlattığı tahıl koridoru çalışmasında ilk somut adım geldi. Ukrayna, ülkeden buğday başta olmak üzere tahıl ihracatı için dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Türkiye'nin de içinde olduğu tahıl koridoru nasıl işleyecek? Bakan Çavuşoğlu açıkladı

Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında tahıl koridoru kurulması için çalışma başlatıldı. Koridor için bir general görevlendirildi. Tahıl koridorunun nasıl işleyeceğine ilişkin açıklamayı ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıkladı. İşte detaylar...

TÜSES Rusya Raporu 2016 Haberi

TÜSES Rusya Raporu 2016

Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES), Türkiye ve Rusya arasında uçak düşürme olayıyla başlayan krizin olası ekonomik sonuçlarına ilişkin bir rapor yayınladı. Rapora göre, uçak krizi büyük oranda gıda, turizm, inşaat, konut ve perakende sektörlerinden kaynaklı olarak, Türkiye'ye yılda 11 milyar dolardan fazla gelir kaybettirecek.


Tarihi, sosyal ve kültürel ilişkilere sahip iki ülke arasında yaşanan krizin ekonomik etkilerini objektif bir şekilde ortaya koymak ve krizin iki ülke açısından da doğuracağı zararlı etkiye dikkat çekmek amacıyla hazırlanan TÜSES Rusya Raporu'nda, krizin ekonomik sonuçları özet olarak şöyle sıralandı:


Trademap verilerinde, Türkiye ve Rusya Federasyonu’nun 2014 dış ticaret rakamlarına göre, Türkiye 84,5 milyar dolar dış ticaret açığı verirken, Rusya Federasyonu, ABD ve Avrupa Birliği'nin ekonomik ambargosuna rağmen 211 milyar dolar dış ticaret fazlası...