28 / 04 / 2024

JPMorgan devalüasyona ihtiyaç olmadığına işaret etti: Türk lirası ucuz!

JPMorgan devalüasyona ihtiyaç olmadığına işaret etti: Türk lirası ucuz!

Yatırım bankası JPMorgan’dan Türk lirası raporu: Zaten ucuz olan lirada ilave devalüasyona gerek bulunmuyor. Yetkililer rezerv kaybetmeden döviz kurunu istikrarlı tutabilir.



Merkezi ABD’de bulunan uluslararası yatırım bankası JPMorgan’ın analisti Anezka Christovova 5 Ekim tarihli raporunda Türk ekonomisi ve özellikle de Türk lirasının seçim sonrası süreçte geldiği nokta ile ilgili değerlendirmeler yaptı. Chritovova hazırladığı raporda, Türk lirası tahvil pozisyonunun piyasaya paralel getiri, Türk lirası pozisyonunun ise piyasa üzeri getiri düzeyinde olduğunu ifade etti.

Bloomberght.com’un haberine göre piyasa analizlerinin Türk lirasının ucuz ve rekabetçi bir pozisyonda olduğuna işaret ettiğinin belirtildiği raporda, “Bu nedenle yetkililerin rekabetçilik kaygılarından uzaklaşmaları gerekiyor. Bu konudan ziyade enflasyonla mücadele sürecine destek olmak için lira istikrarına öncelik tanınması gerektiğine inanıyoruz. Daha da önemlisi, para politikasındaki sıkılaştırmanın ardından ekonomi yetkilileri, merkez bankasının döviz rezervlerinin artmasından ödün vermeden lirayı genel olarak istikrarlı şekilde tutma başarısını gösterdiler” ifadeleri yer aldı.

DÖVİZDE ZAYIFLAMA YARARLI OLMAZ

TL’de piyasa üzerindeki bir getiri pozisyonu için temel argümanlarının dövizdeki daha fazla zayıflamanın şu anda enflasyon görünümü açısından yararlı olmayacağı, ucuz değerlemeler göz önüne alındığında rekabet edebilirliğin pek endişe yaratmaması gerektiği ve sağlanan sıkılaştırmanın yetkililerin döviz rezervlerini yeniden inşa ederken TL’yi sabit tutabileceklerini göstermesi olduğunu belirten analistler bu durumun yüzde 40’ın üzerindeki ima edilen getirilere karşı yeterli bir risk/getiri oranı sağladığını öne sürdü.

Yine de son dönemde dolar/TL’nin ara ara yükseliş eğilimi gösterdiğine vurgu yapan analistler raporlarında şu değerlendirmelerde bulundular:

JPMorgan devalüasyona ihtiyaç olmadığına işaret etti: Türk lirası ucuz!

Bizce bu durum muhtemelen TL’nin geniş gelişen piyasalardaki döviz şartlarını yansıtması ve TL’deki değer kaybı hızının eurodaki düşüşle tamamen paralel gitmesi yönündeki bir düşünceyi yansıtıyor. Negatif bir risk ortamında, TL’nin görece güç bazında öncelikli olarak daha iyi performans göstermesi beklenmeli. Yerel tahvil getirileri keskin bir şekilde arttı, ancak TL cinsi tahvillerin ucuz olması için daha çok düzeltme olması gerektiği düşüncesindeyiz. Şu anda yüzde 26,5-28,5 olan seviyelerin adil değerini yüzde 35,7 civarında görmekteyiz.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön