29 / 04 / 2024

unesco listesindeki medreseler

unesco listesindeki medreseler

Kayseri' de, 8 asırdır ayakta kalan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne giren Selçuklu medreseleri, müze, kültür sanat merkezi ve kitapçılar çarşısı olarak hizmet veriyor

Yemen hükümetinden UNESCO dünya mirası listesinde yer alan caminin yıkılmasına tepki!

Yemen hükümeti, İran destekli Husilerin kontrolündeki başkent Sana'da bulunan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) dünya mirası listesindeki tarihi En-Nehreyn Camisi'nin yıkılmasına tepkili.

Safranbolu'daki UNESCO listesindeki tarihi konak yandı!

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki üç katlı tarihi konak yandı.

Bursa İznik UNESCO yolunda!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleşen çalışmalar ile 2014 yılında Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık gibi değerleriyle Unesco Dünya Miras Listesi’ne dâhil olan Bursa’nın ilçesi İznik de Unesco yolunda…

Ani Harabeleri UNESCO listesine girdi!

Kars'ta bulunan Ani Harabeleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edildi. Böylece, Türkiye'den listeye dahil edilen alan sayısı 16 oldu.

Ani Harabeleri UNESCO listesine girecek mi?

Suriye'deki Ani Harabeleri'nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi için her yıl başvaru yapılıyor. Yapılan başvuruları her yıl değerlendiren komite, temmuzda İstanbul’da bir araya geliyor.

UNESCO Sur'daki yıkımın raporunu istedi!

Diyarbakır’da geçen yıl temmuz ayında Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen Sur’da yaşanan tahribatla ilgili UNESCO devreye girdi. Sur için hazırladığı koruma planının uygulanması gerektiği belirtildi.

Mücella Yapıcı: UNESCO Sur için harekete geçmeli!

Sur’u yerinde inceleyen Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, hazırladıkları raporu UNESCO’ya sunacaklarını belirterek, UNESCO’nun Sur için bir an önce harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tarihi Vordonisi Adası için UNESCO süreci başlatıldı!

İstanbul'un kayıp adası olarak bilinen, tarihi Vordonisi'nin gün yüzüne çıkartılması için Maltepe Belediyesi ve 3 üniversite ortak çalışma yürütüyor. Tarihi batık adanın UNESCO Dünya Kültür Mirası'na kabul edilmesi için süreci başlatıldı.

Amasya, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeyi hedefliyor!

Tarihi eserleri ve kültürel zenginlikleriyle Orta Karadeniz’in parlayan yıldızı Amasya, Unesco’nun Dünya Miras Listesi’ne girmeyi bekliyor. Amasya, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ziyaretçilerini adeta çağlar arası yolculuğa çıkarıyor.

Pamukkale UNESCO'ya nasıl girdi?

Barış Manço aramızdan ayrılalı 16 yıl oldu. Barış Manço'nun "Dere Tepe Türkiye" programıyla yolu Denizli'ye de düşmüştü. Barış Manço, UNESCO'nun dikkatini Pamukkale'ye çevirmiş ve Pamukkale Koruma Amaçlı İmar Planı'nın fitilini ateşlemişti.

Beypazarı'nda UNESCO hazırlığı!

Tarihi ilçenin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmesi için çalışma başlatıldı. Kaymakam Seyitoğlu "Yaşayan insan hazinesi" kategorisinden UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmek için başvuracaklarını söyledi.

UNESCO'dan Hasankeyf açıklaması!

UNESCO Dünya Mirası Merkezi Direktörü Mechtild Rössler, Türkiye’nin Ilısu Barajı göl suları altında kalma tehlikesi bulunan antik kent Hasankeyf için UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne başvurmadığını açıkladı.

Hasankeyf için UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne başvuruldu mu?

Türkiye’nin Ilısu Barajı göl suları altında kalma tehlikesi bulunan antik kent Hasankeyf için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesi’ne başvurmadığı öne sürüldü.

unesco listesindeki medreseler Haberi

unesco listesindeki medreseler

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne giren, Selçuklu'nun kadın sultanlarının adını taşıyan Gevher Nesibe ve Hunat Hatun medresesi ile Sahabiye Medresesi, "kadim kent" olarak adlandırılan Kayseri'nin simgelerinin başında geliyor.


Kent merkezindeki Mimar Sinan Park içinde yer alan, Selçuklu Sultanı 1. Gıyaseddin Keyhüsrev'in kız kardeşi Gevher Nesibe'nin vasiyeti üzerine yaptırılan Gevher Nesibe Tıp Medresesi, bir dönem tıp öğrencilerini ağırlamış, aynı zamanda bimarhane (akıl hastanesi) olarak kullanılmış.


Büyükşehir Belediyesi'nin restore ettirdiği medrese, Selçuklu Uygarlığı Müzesi olarak hizmet veriyor.


- 800 yıllık medrese, kültür sanat merkezi oldu


Sultan I. Alaaddin Keykubat'ın eşinin adını taşıyan 800 yıllık Hunat Hatun Külliyesi, Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaları ile kültür ve sanat merkezine dönüştürüldü. Taş işçiliğinin inceliklerini yansıtan medresede, ebru, ney, çini, cam, ahşap işleme, halı dokumacılığı gibi sanatların eğitimi veriliyor.


Ön yüzü kervansaray...