24 / 12 / 2024

Pamukkale UNESCO'ya nasıl girdi?

Pamukkale UNESCO'ya nasıl girdi?

Barış Manço aramızdan ayrılalı 16 yıl oldu. Barış Manço'nun "Dere Tepe Türkiye" programıyla yolu Denizli'ye de düşmüştü. Barış Manço, UNESCO'nun dikkatini Pamukkale'ye çevirmiş ve Pamukkale Koruma Amaçlı İmar Planı'nın fitilini ateşlemişti.



Sanatçı Manço'nun 1989 yılındaki "Dere Tepe Türkiye" programında Denizli nüfusunun 172 bin Delikliçınar Meydanı ve kent ulaşımını sağladığımız sarı taksileri hatırlıyoruz. Barış Maço'nun yaptığı Denizli programında Manço Denizli ile ilgili "Dağ çalısız, yol delisiz olmaz". Denizli civarında sıkça söylenen söz bu. Dağların çalısı bir tarafa, yolun delisi diye her gittiği yerde, her gördüğünü uzun uzun anlatana derler. Ben üstüme alınmıyorum ama öyle derler. Bir de burada Denizli Horozu gibi ötme. Biliyorsunuz Denizli Horozu uzun öter. 25-30 saniye boyunca sürekli ölen horozlar varmış. Meydanlara dikilen heykelleri ile tüm Denizli'nin gururu olan bıı horozlar renkleri itibariyle 6. vücut yapıları itibariyle 3, sesleri itibariyle 3'e ayrılıyor. İnce, davudi veya kalın oluyor. Ama renkleri çok enteresan demirkır. panıukkır, al, siyah, kınalı ve kürklü. Horoz deyip geçmeyin başlı başına bir dünya" diyor. 


İŞTE; MANÇO'NUN PAMUKKALE'YE START VEREN SÖZLERİ 

Programının büyük bölümünü Pamukkale'ye ayıran sanatçı Barış Manço "Pamukkale'yi dünya tanıyor. Ama Pamukkale'nin arkasındaki Hierapolis'i kimse tanımıyor" derken Manço bölgede tarih boyunca savaşlar olduğunu hatırlatıyor. Manço "Ülkemizin en çok turist çeken yörelerinden biri Pamukkale. Paınukkale'yi dünya tanıyor ama Pamukkale'nin arkasındaki Hierapolis'i kimse tanımıyor. Burası deprem kuşağında bulunduğu için tarih boyuncu sürekli yapılmış yıkılmış. Roma İmparatorluğu döneminde birkaç kez yıkılıp yapılmış. 1071 Alparslan'ın Malazgirt Savaşı'ndan sonra buralar yavaş yavaş Selçuklu idaresine girmiş. İlhanlılar, sonra Bizanslılar, sonra yeniden Selçukluların eline geçmiş. Yani tarih boyuncu buralarda savaşlar olmuş. Burası sürekli el değiştirmiş" diyor. 


Sanatçı Manço "Pamukkale'de müthiş bir tabiat olayı var. Akan suda karbondioksit ve kalsiyum bubu gördüğünüz bembeyaz manzara ortaya çıkmış. Ancak havayla temas ettikçe bu kalker tabakaları kararma gösterdiği için sürekli olarak su akması lazım. Artık Pamukkale'de sular akmıyor. Ne oldu bu sulara, nereye akıyor? Arık yapılmış. buradan akıyor. Bu kıymetli şifalı su. yolun kenarına açılmış kanallarla aşağı akıtılıyor ve motellere akıtıyor. 


"PAMUKKALE, BEMBEYAZ OLMALIDIR" 

Rahmetli sanatçı Barış Manço: 27 yıl önce yaptığı programda "İş işlen geçtikten sonra yol gösteren çok olur derler. Bir levha asmışlar. 'Travertenlerin üstünde ayakkabı ile dolaşmayın' diye. Travertenler kirlenmesin diye. Size bir şey söyleyeyim mi? Bırakın burada ayakkabıyla dolaşmayı, tarih boyunca burada ordular savaşmış. Pamukkale'nin kirlenmesi o öyle ayakkabıların köselesine kalmadı. Şifalı sular burada aksa Pamukkale yine bembeyaz olur. Ama o şifalı su kanallarla otellere veriliyor" diye uyarmıştı. 


"SÜREKLİ SU AKMALIDIR" 

"Derede Tepe Türkiye" programında Pamukkale'ye büyük önem verdiğini vurgulayan Barış Manço. Pamukkale'deki motel ve otellerin kamulaştırılmasında ve Pamukkale Koruma Amaçlı İmar Planı'nın uygulanmasını sağlamıştı. Karbondioksit oksijenle temas edince uçan bir gaz olduğu için kalan kalsiyum kalker tabakaları halinde toprağın üstünü kaplamış.


Denizli


Geri Dön