23 / 12 / 2024

unesco sümela manastırı

unesco sümela manastırı

Tarihi Sümela Manastırı'nın duvarlarında bazıları bin 700 yaşında olan fresklerin tahrip edilmesiyle ortaya çıkan üzücü görüntüyü UNESCO ortadan kaldıracak. Restorasyon için gerekli kaynak 'Dünya Mirası Fonu'ndan sağlanacak...

Didim Manastır Koyu’ndaki yapılaşma oranını beş kat artıran Cumhurbaşkanlığı kararı Danıştay’dan döndü!

Didim’deki Manastır Koyu’ndaki yapılaşma oranını beş kat artıran Cumhurbaşkanlığı kararı Danıştay’dan döndü. Didim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hekimoğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada  kolay bir mücadele olmadığını söyledi.

Ölümcül tehlike nedeniyle kapalı olan Sümela Manastırı ziyarete açıldı! İşte açık olduğu saatler

Trabzon'un Maçka ilçesindeki dünyaca ünlü Sümela Manastırı yeniden ziyarete açıldı. Uzun süredir restorasyon ve bakım çalışması yapılan manastır Ramazan Bayramı'nın ilk gününde kapılarını ziyaretçilere açacak.

Didim’deki Manastır Koyu'nun yapılaşma hakkı artırıldı mı? 

CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, son günlerde sık sık gündeme gelen Didim’deki Manastır Koyu ile ilgili bazı çarpıcı açıklamalar yaptı.

Aydın Manastır'daki 70 hektarlık alan yapılaşmaya mı açıldı! 

Aydın’ın turistik ilçelerinden Didim’in, Manastır Koyu'ndaki 70 hektarlık alan, yapılaşmaya açılıyor. Söz konusu karara Didim Sivil Gelişim Platformu tarafından tepki geldi. 

Manastır Koyu'ndaki inşaata bölge halkından tepki!

Marmara Adası'nda bulunan Manastır Koyu'nda devam eden inşaat, bölge halkının tepkisine neden oldu. Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Eren Aka, söz konusu koydaki inşaatı kaleme aldı.

Trabzon körfez ülkelerinin yeni gözdesi oldu!

Doğa ve yayla turizminin yanı sıra Sümela Manastırı, Ayasofya, Atatürk Köşkü gibi çok sayıda tarihi ve turistik değere sahip Trabzon, yabancı yatırımcıların da ilgi odağı haline geldi.  

Sümela Manastırı ve Trabzon Ayasofya Camii açıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sümela Manastırı 2. Etap Açılış Töreni ve Trabzon Ayasofya Camii Restorasyon Sonrası Açılış Töreni'ne video konferansla katıldı.

Sümela Manastırı ve Ortahisar Ayasofya Camisi açıldı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sümela Manastırı 2. Etap Açılış Töreni ve Trabzon Ayasofya Camii’nin restorasyon sonrası gerçekleştirilen açılış törenlerinde konuştu.

Sümela Manastırı'nın restorasyonu tamamlandı! Bugün açılıyor!

Türkiye'nin önemli inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastırı'nda, Şubat 2016'da başlayan restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi çalışmalarında sona gelindi...

Sümela Manastırı teleferik projesinde son aşamaya gelindi!

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan, Karadağ'ın eteğindeki sarp ve kayalık alana kurulu tarihi Sümela Manastırı'na kolay ulaşım sağlanması için kurulacak teleferik projesinde sona gelindi. Proje kapsamında, 3 istasyondan oluşan 2 bin 500 metrelik teleferik kurulacak...

Sümela Manastırı'ndaki çalışmaları komisyon takip edecek!

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Türkiye'nin en önemli inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastırı'nda devam eden çalışmaların izlenebilmesi için komisyon kurulduğunu açıllado.

Hacizli Kızlar Manastırı'na anıt kalkanı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kızlar Manastırı’nın yıkımdan kurtarılması için düğmeye bastı. Tapusunda 53 bin TL’lik ihtiyati haciz şerhi bulunan manastırın anıt olarak tescil edilmesi amacıyla gerekli yasal süreç başladı.

Alicin Manastırı yok olma tehlikesi altında!

Sümela Manastırı’ndan da eski olduğu bilinen ve turizme kazandırılması amaçlanan Alicin Manastırı, yok olma tehlikesi altında.

unesco sümela manastırı Haberi

unesco sümela manastırı


Trabzon'un tarihi değerlerinin başında gelen Sümela Manastırı'nda vahşice tahrip edilen freskleri Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) restore edecek. Eşsiz freskler, burayı kutsal kabul eden Rus, Yunan ve Gürcüler dahil yerli ve yabancı vandallarca yıllarca tahrip edildi.

DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDE 


Sarp kayalar arasına inşa edilen manastırda fresklerin üzerindeki yazılardan bazılarının bin 700 yıllık olduğu anlaşıldı. Trabzon Kültür ve Turizm İI Müdürü İsmail Kansız, "Vandalların dili, dini, ırkı yok, her milletten insan freskleri acımasızca kazımış" dedi. Fresklerin orjinaline uygun yapılması için Hıristiyan din alimlerine danışıldı. Sümela 'kültürel miras' olduğu için restorasyon için gerekli kaynak, UNESCO'nun, kültürel ve doğal mirası korumak için oluşturduğu 'Dünya Mirası Fonu'ndan sağlanacak. 


HIRİSTİYANLIĞIN ÖZETİ GİBİ 


M.S. 375'te çizilen fresklerde Adem ile Havva'nın yaratılışı, yasak meyveyi yemeleri, cennetten...