29 / 04 / 2024

Sümela Manastırı'nın restorasyonu tamamlandı! Bugün açılıyor!

Sümela Manastırı'nın restorasyonu tamamlandı! Bugün açılıyor!

Türkiye'nin önemli inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastırı'nda, Şubat 2016'da başlayan restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi çalışmalarında sona gelindi...



Kaya düşme riskine karşı Eylül 2015'te ziyarete kapatılan Sümela Manastırı'nın avluya kadar olan bölümü, çevresinde gerçekleştirilen projelerin birinci kısmının bitirlmesi ile 25 Mayıs 2019'da ziyarete açılmıştı.

Maçka'daki Sümela Manastırı'nın, iç kısmındaki çalışmaların da sona ermesinin ardından bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantıyla katılması beklenen törenle tekrar ziyarete açılacak. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi'nde 2000 yılından beri bulunan Sümela Manastırı'nın restorasyondan sonra yeniden ziyaret açılacağı törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve diğer ilgililerin de katılacak. 

Yaklaşık 5 yıl ziyarete kapalı olan Sümela Manastırı'nda projeler kapsamında, yamaçta tehlikeli olan kayalar düşürüldü, uzmanlar tarafından belirlenen bölgelere çelik tel ağ gerildi, bariyerler kuruldu. Yapının iç bölümlerinde restorasyon yapıldı, ulaşımı sağlayan patika yolda da düzenlemeler gerçekleştirildi. 

Sümela Manastırı'nda, restorasyon için kapatıldığı 2016'ya kadar her yıl 15 Ağustos'ta ayin gerçekleştirildi.

- Türkiye farklı inanç gruplarının değerlerine önem veriyor

2011'de, Cemaat Vakıflarının el konulan mallarının iadesi, iadesi yapılamayan mallar içinse tazminat ödenmesine imkan sunan Türkiye, dini mekanların korunması, gerek duyulması halinde de restorasyonunu sağlıyor. 

Van Gölü sahilinde olan Akdamar Adası'nda Ermenilere ait Akdamar Kilisesi, 2015'te Edirne Büyük Sinagogu, 2017'de İstanbul'daki Bulgar Kilisesi Sveti Stefan'daki gibi restorasyonlar Türkiye'nin farklı inanç gruplarının değerlerine verdiği önemi belirtiyor. 

Antalya'daki tarihi yapılar müze oluyor!


Geri Dön