19 / 05 / 2024

van Taşdönderen ortaçağ kaya yerleşimi

van Taşdönderen ortaçağ kaya yerleşimi

Gürpınar ilçe merkezine 70 kilometre uzaklıktaki Taşdönderen Mahallesi'ni çevreleyen yüksek tepelerde bulunan ve ilk kez görüntülenen kaya yerleşimleri, labirent şeklindeki çok sayıda odasıyla dikkati çekiyor.

Migros’ta yüzde 60'a varan dev indirim başladı! 32'li tuvalet kağıdı, salça, ay çiçek yağı ve zeytin yağında indirim var

Türkiye’nin en büyük zincir marketleri arasında yer alan Migros'ta yüzde 60'a varan dev indirim başladı. Tüketicilerin yüzünü güldüren kampanya kapsamında tuvalet kağıdı, salça, ayçiçek yağına indirim geldi.

CHP'li Aşkın Genç TOKİ sorunlarını meclis gündemine taşıdı!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı mağdurları seslerini duyurmaya çalışırken, CHP Milletvekili Aşkın Genç de TOKİ'nin '100 Bin Alt Gelir Grubu Sosyal Konut Projesi'nde yaşanan sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. 

THY eylül ayında 7,9 milyon yolcu taşıdı

Türk Hava Yolları (THY), eylül ayı yolcu ve kargo trafik sonuçlarına göre yüzde 84,9 doluluk oranına yaklaşarak, toplamda 7,9 milyon yolcu taşıdığını açıkladı. İşte haberin ayrıntıları...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kalkınma Yolu mesajı: ‘Yeni bir dünya inşa ederiz’

New York’ta Concordia Zirvesi’e katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesi konusunda kararlı olduklarını söyledi. Erdoğan, "Atacağımız böyle bir adımla yeni bir dünyayı inşa etme fırsatını bulacağız" şeklinde konuştu.

ŞOK'ta yüzde 30'a varan indirim: Domestos 77 TL'ye, bebek bezi 199 TL'ye, Maraşım dondurma 53 TL'ye düştü!

ŞOK Market 9 Ağustos 2023 tarihi itibariyle satışa çıkaracağı indirimli aktüel ürünlerini duyurdu. Bu kapsamda ŞOK'ta, ŞOK'ta yüzde 30'a varan indirimler dikkat çekti. İşte ŞOK aktüel ürünler kataloğu fiyat listesi...

THY Haziran ayında 7,7 milyon yolcu taşıdı!

Açıklanan rakamlara göre, Türk Hava Yolları (THY), Haziran ayında  7,7 milyon yolcu taşıdı ve yüzde 83,5 doluluk oranına ulaştı.

THY'den en yüksek mayıs ayı performansı: 7,4 milyon yolcu taşıdı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, Türk Hava Yolları (THY), bu yılın Mayıs ayında toplam 7,4 milyon yolcu taşıdı ve yüzde 81,8 doluluk oranına ulaştı.

ŞOK'ta yüzde 30'a varan indirim! 7 kg Alo deterjan 149 TL'ye, bebek bezi çeşitleri 199 TL'ye düştü!

ŞOK Market 17 Mayıs 2023 aktüel ürünler kataloğunu yayımladı. ŞOK'ta yüzde 30'a varan indirim dikkat çekerken, 7 kg Alo deterjan 149 TL'ye, bebek bezi çeşitleri 199 TL'ye düştü.

ABD'de konut başlangıçları düşüşünü üçüncü aya taşıdı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de konut başlangıçları, Kasım ayında yüzde 0,5 azaldı ve 1 milyon 427 bine gerileyerek düşüşünü 3. aya taşıdı.

Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı 9 senede 784 milyona aştı! 

Dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip olan Marmaray, aradan geçen 9 senelik zamanda Türkiye'nin toplam nüfusunun 9.2 katını, megakent İstanbul'un ise 49.5 katını taşıdı. İşte detaylar...

TOKİ Şırnak'ta 139 yeni dükkan inşa edecek!

Yeni projeler için start veren Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Şırnak Merkez'de 139 yeni dükkan inşa edecek.

Birleşik Krallık'ta inşaat PMI ağustosta 54,6 puana düştü!

Birleşik Krallık'ta inşaat PMI ağustos ayında 54,6 puana düştü. Endekse göre ağustos ayında konut inşaatları artarken, ticari binalar ve inşaat mühendisliği faaliyetleri geriledi.

Aydın Özer Finike’de satılan TOKİ arazisini Meclis’e taşıdı!

Finike’de geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen TOKİ arazi ihalesini Meclis'e taşıdı. Özer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi verdi...

van Taşdönderen ortaçağ kaya yerleşimi Haberi

van Taşdönderen ortaçağ kaya yerleşimi

Gürpınar ilçe merkezine 70 kilometre uzaklıktaki Taşdönderen Mahallesi'ni çevreleyen yüksek tepelerde bulunan ve ilk kez görüntülenen kaya yerleşimleri, labirent şeklindeki çok sayıda odasıyla dikkati çekiyor. Vadiye hakim noktalara kayaların yontulmasıyla iç içe inşa edilen 3 katlı yapıda, yaklaşık 24 metrekare genişliğinde odalar göze çarpıyor.


Yerleşimde incelemelerde bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, AA muhabirine, kayalıklara yontulmuş yerleşimin 3 katlı yapılardan oluştuğunu anlattı.


Kaya yerleşiminin, yaptığı ilk tespitlere göre Ortaçağ dönemine ait olduğunu vurgulayan Top, bu dönemde bölgede Hristiyanların yoğun olarak yaşadığını söyledi.


Top, manastır kompleksi gibi tasarlanan yapının, özellikle asıl yerleşime uzak olmasının ve ulaşılması güç bir noktaya yapılmasının önemine işaret ederek, "Bizim bile günümüz imkanlarıyla bir saat süren zorlu tırmanışla...