09 / 05 / 2024

Vasiyetnamenin tespiti

Vasiyetnamenin tespiti

Mirasbırakan, tasarruf özgürlüğünün sınırları içinde, malvarlığının tamamında veya bir kısmında vasiyetname ya da miras sözleşmesiyle tasarrufta bulunabiliyor. Peki vefattan sonra vasiyetname nasıl açılır? İşte vasiyetnamenin açılması...

El yazısı vasiyetnamenin geçerliliği!

Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Peki, el yazısı vasiyetname nasıl hazırlanır? İşte, el yazısı vasiyetnamenin geçerliliği!

Sözlü vasiyetnamenin iptali!

Sözlü vasiyetname, miras bırakanın son arzusunu iki tanığa açıklaması ve tanıkların bu açıklamaları uygun şekilde yazmaları olarak karşımıza çıkıyor. Peki, sözlü vasiyetnamenin iptali nasıl olur? İşte, sözlü vasiyetnamenin iptali!

Vasiyetnamenin iptali davası açma süresi!

Mirasçının saklı payının ihlal edilmiş olması halinde saklı pay için dava açılabiliyor. Peki, vasiyetnamenin iptali davası zaman açılır? İşte vasiyetnamenin iptali davası açma süresi..

Vasiyetnamenin iptali davası nasıl açılır?

Medeni Kanundaki sebeplerin doğması ile tasarrufun iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından iptal davası açılabiliyor. Peki, vasiyetnamenin iptali davası nasıl açılır?

Kira tespiti davası açma süresi!

Kiracı, taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi ile anlaştığı kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Kira bedelinin tespiti için kiracı veya mal sahibi dava açabiliyor. Peki, kira tespiti davası ne zaman açılır?

Kira artışının tespiti nasıl yapılır?

Kira hukukuna göre, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, yenilenen kira dönemlerinde kira bedeline uygulanacak kira artışının tespiti nasıl yapılır?

Kapıcı hizmet tespiti nasıl yapılır?

Kapıcılar, bir apartmanda tam zamanlı olarak çalışabildiği gibi, binada haftada bir gün apartman ve bahçe temizliği, her akşam çöplerin toplanması gibi işleri yarı zamanlı olarak yapabiliyor. Peki, kapıcı hizmet tespiti nasıl yapılır?

Kiracının verdiği zararın tespiti nasıl yapılır?

Kiracılık Hukuku gereğince; kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmaya yükümlü oluyor. Peki kiracının kiraladığı taşınmaza zarar vermedi halinde; zararın tazmini istemi nasıl yapılır? Kiracının verdiği zararın tespiti nasıl yapılır?

Riskli bina tespiti başvuru dilekçesi!

Riski bina tespiti başvurusu Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılıyor. Maliklerden birinin lisanslı firmaya dilekçe ile başvurmasıyla süreç başlıyor. İşte, riskli bina tespiti başvuru dilekçesi!

Riskli bina tespiti yapan firmalar!

Kentsel dönüşüm sürecinde olan riskli binalar için lisanslı kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan incemeler sonucunda riskli bina raporu veriliyor. İşte, riskli bina tespiti yapan firmalar!

Riskli yapıların tespiti için yetki belgesi nasıl alınır?

Riskli yapı tespiti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış kuruluşlar tarafından yapılabiliyor. Peki, riskli yapıların tespiti için yetki belgesi nasıl alınır?

Riskli yapı tespiti dava dilekçesi!

Yıkılma ve ağır hasar görme riski taşıdığı incelendikten sonra teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapılara riski yapı deniyor. Riskli yapı tespitine itiraz edilebiliyor. İşte, riskli yapı tespiti dava dilekçesi!

Vasiyetnamenin geçerlilik şartları nelerdir?

Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Vasiyetname bazı hallerde geçersiz kabul edilebiliyor. Peki, vasiyetnamenin geçerlilik şartları nelerdir? Vasiyetname ne zaman geçersiz olur?

Vasiyetnamenin tespiti Haberi

Vasiyetnamenin tespiti

Vasiyetname nasıl açılır?

Medeni Kanun gereğince; Mirasbırakan, tasarruf özgürlüğünün sınırları içinde, malvarlığının tamamında veya bir kısmında vasiyetname ya da miras sözleşmesiyle tasarrufta bulunabiliyor.


Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Resmî vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenleniyor. Resmî memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabiliyor.


Memurun işlevi

Mirasbırakan, arzularını resmî memura bildiriyor. Bunun üzerine memur, vasiyetnameyi yazar veya yazdırır ve okuması için mirasbırakana veriyor.


Vasiyetname, mirasbırakan tarafından okunup imzalanır. Memur, vasiyetnameyi tarih koyarak imzalıyor. Aynı zamanda Resmî vasiyetnameyi düzenleyen memur, vasiyetnamenin aslını saklamakla yükümlü oluyor. Peki, vefattan sonra vasiyetname nasıl açılır?


II. Vasiyetnamenin açılması

MADDE 596.- Vasiyetname, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın tesliminden başlayarak bir ay içinde mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi...