07 / 05 / 2024

Vergi ihbarı neden yapılır

Vergi ihbarı neden yapılır

Vergi kaçakçılığını ihbar edenlere, tahakkuk eden vergi ve cezalar üzerinden "yüzde 10" oranında "ikramiye" veriliyor. İkramiyenin 1/3'ü tahakkuk aşamasında, kalanı da tahsil edildikten sonra ödeniyor.

Merkez Bankası enflasyonun neden yüksek olduğunu açıkladı!

TCMB’den neden enflasyonun yüksek olduğuna ilişkin bir açıklama geldi. Tüketici enflasyonun tarihsel temmuz ayı eğilimine kıyasla yüksek bir artış yaşadığını paylaşan TCMB, bu gelişmede vergi artışlarının yanında, liradaki değer kaybının ve ücret artışlarının etkili olduğunu ifade etti.

Vergi artışı sonrası market fiyatlarına peş peşe zam gelecek!

İşlenmemiş gıdadaki KDV'nin yüzde 1'de sabit bırakılmasına rağmen diğer bütün ürünlerdeki vergi oranlarının artırılmasının, perakende gıda fiyatlarında en az yüzde 15 seviyesinde zamma neden olduğu ifade edildi. Peki, vergi artışının ardından market ve pazar fiyatları ne olacak? İşte detaylar...

Oto talebi daraldıkça daraldı! Gözler otoda vergi indiriminde

Otomotivde tedarik krizi gevşedi ancak bu kez de talepte büyük kayıp yaşanıyor. Kur artışı ve enflasyonist baskıyla otomobil fiyatlarının hızla yükselmesi ve krediye erişimde yaşanan zorluklar satışlarda düşüşe neden olmuştu. Sektör temsilcileri vergi indirimi bekliyor.

Vergi kaçakçısını ihbar edene 41 milyon lira ödül!

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) verilerine göre, ilgili kanun kapsamında vergi kaçakçılığı hakkında bilgi sahibi olanlara, bu durumu bildirmelerini sağlamak üzere ikramiye veriliyor.

Vergi ihbarında bulunanlara 12.8 milyon liralık ödül!

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) verilerine göre, 2017'de vergi kaçıranları ihbar edenlere toplam 12.8 milyon liralık ihbar ödemesi yapıldı..

Kiracı tahliye ihbar süresi!

Taşınmaz mal kiralamalarında bazı durumlar kiracının tahliyesine neden olabiliyor. Bu tahliye nedenleri yine aynı kanun kapsamında düzenleniyor. Peki, kiracı tahliye ihbar süresi nedir?

Vergi ihbarı yapanlar yüzde 10 oranında ikramiye alacak!

Vergi kaçakçılığını ihbar edenlere, tahakkuk eden vergi ve cezalar üzerinden "yüzde 10" oranında "ikramiye" veriliyor. İkramiyenin 1/3'ü tahakkuk aşamasında, kalanı da tahsil edildikten sonra ödeniyor.

Kira stopajını neden kiracı öder?

Gerçek ve tüzel kişilere ait mülklerin işyeri amaçlı kiraya verilmesinde, kiracı tarafından brüt kira bedeli üzerinden kesintiye tabi tutularak vergi dairesine ödenen vergi olan kira stopajını neden kiracı öder?

Vergi ihbar dilekçesi!

Vatandaşlar, Vergi Kayıp Kaçağı ile ilgili İhbar ve şikayetlerini Başkanlığın Yaygın ve Yoğun Vergi Denetimi Grup Müdürlüğüne bir dilekçe ile iletebiliyor. Peki vergi ihbar dilekçesi nasıl olmalı?

Vergi ihbarı nasıl yapılır?

Vergi kaçakçılığı ihbarı, vergi kayıp ve kaçağının azaltılmasında, gerekli vergi incelemelerinin başlatılmasında önemli bir yere sahip oluyor. Peki, vergi ihbarı nasıl yapılır? Vergi ihbarı işlemleri..

Maliye'den ihbarcılara 7.1 milyon lira ihbar ikramiyesi!

Maliye Bakanlığı, geçen yıl vergi kaçıranları ihbar eden 462 kişiye 7.1 milyon liralık ihbar ikramiyesi ödemesi yaptı. İkramiyeler bu yılın ilk 3 ayında da 1 Milyona dayandı.

Vakıf Gayrimenkul vergi ihbarı cezasının iptali için dava açtı!

Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından bugün Kamu Aydınlatma Platformu' nda yapılan yazılı açıklamaya göre Vakıf Gayrimenkul yatırım Ortaklığı vergi ihbarı cezasının iptali için dava açtı...

İnşaat sektöründe vergi kaçıranlara ceza kesildi!

İnşaat dahil birçok sektörde vergi denetimi yapan Maliye Bakanlığı tarafından, yılın 9 ayında 5,3 milyar liralık vergi kaybına neden olan mükellefler adına 10,6 milyar lira ceza kesildi..

Vergi ihbarı neden yapılır Haberi

Vergi ihbarı neden yapılır

Vergi kaçakçılığını ihbar edenlere, tahakkuk eden vergi ve cezalar üzerinden "yüzde 10" oranında "ikramiye" veriliyor. İkramiyenin 1/3'ü tahakkuk aşamasında, kalanı da tahsil edildikten sonra ödeniyor. Bunun için; ihbann yazılı olması, ihbar edenin adı-soyadı ve açık adresi ile imzasının bulunması ve dilekçede, "ihbar ikramiyesi ödenmesinin talep edilmesi" gerekiyor. İhbar dilekçesinde, "şu kişi vergi kaçınyor" ya da "evi, arabası ve yaşantısına göre çok düşük vergi ödüyor" gibi ifadelere itibar edilmiyor. İhbarın, somut olay ve belgelere dayalı olması gerek. Ayrıca "ihbar edenin mesleği de önemli!.." 


İHBAR EDENİN MESLEĞİ 

3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nun "meslek sırlan" başlıklı 43. maddesine göre; "Meslek mensupları (yani muhasebeci ve mali müşavirler) ve bunların yanlannda çalışanlar, işleri dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve sırları ifşa edemezler. 

Çeşitli...