01 / 05 / 2024

Merkez Bankası enflasyonun neden yüksek olduğunu açıkladı!

Merkez Bankası enflasyonun neden yüksek olduğunu açıkladı!

TCMB’den neden enflasyonun yüksek olduğuna ilişkin bir açıklama geldi. Tüketici enflasyonun tarihsel temmuz ayı eğilimine kıyasla yüksek bir artış yaşadığını paylaşan TCMB, bu gelişmede vergi artışlarının yanında, liradaki değer kaybının ve ücret artışlarının etkili olduğunu ifade etti.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) temmuz ayı fiyat gelişmeleri raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) dün paylaşılan temmuz ayı enflasyon rakamlarına göre tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim 2023 yılı Temmuz ayında haziran ayına göre yüzde 9,49 olarak gerçekleşirken, 2022 senesinin aynı ayına göre yüzde 47,83 olarak kayıtlara geçti.

 Merkez Bankası enflasyonun neden yüksek olduğunu açıkladı!

dunya.com'un haberine göre; TCMB, yayımladığı enflasyon raporunda temmuz ayındaki aylık enflasyonun tarihsel eğilimlerin üstünde olduğunu, ve yaşanan bu durumda da vergi artışlarının, TL’deki değer kaybının ve ücretlere yapılan zamların etkili olduğunu ifade etti.

İŞTE ENFLASYON RAPORUNDAN ÖNE ÇIKANLAR

- Tüketici enflasyonunun temmuz ayında yüzde 9,49 seviyesindeki artış ile beraber tarihsel temmuz ayı eğilimine nazaran yüksek bir artış kaydettiği, yıllık enflasyon 9,62 puan yükselerek yüzde 47,83 bandında gerçekleştiği aktarıldı.

- Meydana gelen bu gelişmede, vergi ile yönetilen - yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artışlarının yanı sıra, TL’deki değer kaybı ve ücret artışlarının da etkili olduğunun altı çizildi.

- Bu süreçte yıllık enflasyon ana grupların tümünde attığı ve bunun yanı sıra, aylık bazda incelendiği zaman, enerji başta olmak üzere alt gruplar genelinde yüksek artışların yaşandığı aktarıldı.

 Merkez Bankası enflasyonun neden yüksek olduğunu açıkladı!

- Enerji grubu fiyatlarındaki artışı vergi ayarlamalarının yanında, döviz kuru ve uluslararası petrol fiyatlarında meydana gelen gelişmelerin etkisiyle yükselen akaryakıt kalemi sürüklediğine vurgu yapıldı.

- Öte yandan, temel mal grubu enflasyonunda kur geçişkenliği yüksek ve hızlı olan dayanıklı tüketim malları belirleyici olmayı sürdürdüğü paylaşıldı. Bunun yanı sıra, hizmet grubu fiyatlarındaki aylık artış alt gruplar geneline yayılarak hazirana nazaran belirgin ölçüde güçlendiği kaydedildi.

- Gıda fiyatlarının, mevsimsel ortalamasının tersine yükseliş yaşayan taze meyve ve sebze grubu öncülüğünde hazirana nazaran önemli ölçüde yükseldiği bildirildi.

- Üretici fiyatları hazirandan sonra bu dönemde de yüksek bir aylık artış kaydettiği duyuruldu.

Peş peşe zam gelmişti! Benzin, motorin ve LPG alanlar yaşadı! Akaryakıtta sürpriz gelişme!

Siz fark etmeden e-Devlet hesabınızda para birikiyor! Ne kadar paranızın biriktiğini öğrenmek için hemen bakın!

Ziraat Bankası’ndan bin TL hediye müjdesi! Başvuru linki burada!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön