27 / 04 / 2024

vergi mükellefinin özelge talep hakkı

vergi mükellefinin özelge talep hakkı

Vergi mükelleflerinin, kendi vergi durumlarıyla ilgili ve vergi uygulamaları sırasında açık olmayan ve tereddüde düştükleri konular hakkında özelge talep edebiliyor. İşte özelge talep hakkı ve özelge sistemi...

Kira geliri cazip olmaktan çıktı mı? Kira geliri elde edenler azaldı!

Nisan 2023’te 2.381.115 olan vergi mükellefi sayısı, 2023 Aralık'ta 2 milyon 266 bin 450'ye geriledi. Kira geliri cazip olmaktan çıktı mı? İşte ayrıntılar...

Hazine ve Maliye Bakanlığı açıkladı! Bakanlık 300 vergi müfettiş yardımcısı alacak...

Hazine ve Maliye Bakanlığınca yapılan açıklama kapsamında 300 vergi müfettiş yardımcısı alınacağını bildirdi. İşte haberin detayları...

AB ve Apple arasında 14 Milyar Dolarlık Vergi Mücadelesi

AB rekabet düzenleyicileri, bir alt mahkemeyi geçersiz kılmak ve Apple'a İrlanda'ya ödenmemiş 13 milyar avroluk (14,3 milyar dolar) gibi rekor bir vergi ödemesi için Salı günü bloğun en yüksek mahkemesine başvurdu.

Bağ-Kur tescil affında son durum ne? Tescil affı çıkacak mı? İşte son gelişmeler!

Bağ-Kur tescil affına ilişkin gelişmeler Bağ-Kur’lular tarafından yakından takip ediliyor. Esnaf ve sanatkârların vergi mükellefi olduğu andan itibaren Bağ-Kur'lu olma zaruriyeti varsa bile geçmişte vergi mükellefi ya da oda sicil kaydı olmasına karşın sayılmayan esnaflar bulunmuyor.

Gelire göre kredi faizi konut fiyatlarını artırır mı? Uzmanlar ne diyor?

Gelire göre konut kredisi faizi uygulamasını değerlendiren gayrimenkul sektörü uzmanları, konut talebinin canlanmasının fiyatları da yukarı çekeceğini belirtti. Uzmanlara göre gelir kıstası vergi mükellefi olmayan kesime haksız kazanç sağlayacak.

Milyonlarca vergi mükellefine şok! Daha az vergi ödemek için bunları yapabilirsiniz!

Milyonlarca vatandaş, 2022 yılındaki kazançları üzerinden beyanname vererek vergi ödeyecek. Elde ettikleri gelirleri üzerinden yıllık beyanname verecek olan kişiler, bir taraftan beyannameye yazabilecekleri masraflar da yapıyor. İşte gelir vergisi ile ilgili merak edilen detaylar...

Vergi denetiminde yeni dönem 18 Nisan'da başladı! Tamamen değişiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde vergi denetimi yapan inceleme elemanları, 2011 yılında Vergi Denetim Kurulu çatısı altında 'Vergi Müfettişi' unvanında birleştirildi.

Evimi sattım emlak vergisi ödeyecek miyim?

Ev alım satım işlemi taraflara bazı vergi mükellefiyetlerini de yükleyebiliyor. Ev satışında bulunanlar ödeyecekleri vergileri merak ediyor. Peki, siz de "Evimi sattım emlak vergisi ödeyecek miyim?" diyorsanız işte yanıtı...

Stokçularla mücadele başladı! Vergi müfettişleri sahada!

Son zamanlarda döviz kurlarından kaynaklı otomobilden, gıdaya kadar tüm sektörün satışlarında büyük artış meydana geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu artışlardan kaynaklı olarak ortaya çıkan stokçuluğu denetlemek için uygulama başlattı. Bu uygulama doğrultusunda vergi müfettişleri sahaya indi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan vergi müjdesi!

AK Parti, vergi muafiyeti de dahil olmak üzere 56 maddelik kanun teklifi hazırladı. Hükümetin üzerinde çalıştığı ekonomik paketin detayları ortaya çıkmaya başladı.

Emlak alım satım vergisi 2021!

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri devam ediyor. Vergi mükelleflerinin Mayıs ayı sonuna kadar ödemelerini tamamlamaları gerekiyor. İşte emlak alım satım vergisi 2021...

Mükelleflerin dikkatine! Son 10 gün!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren emlak vergisi ve miras vergisi ödemeleri devam ediyor. Vergi mükelleflerinin Mayıs ayı sonuna kadar ödemelerini gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Milyonlarca vatandaşa müjde! Türkiye'de vergi sisteminde yeni dönem başlıyor!

Tüm vergi mükelleflerini kapsayacak şekilde 7 gün 24 saat hizmet verebilen "Türkiye Dijital Vergi asistanı" uygulaması 2022 yılından itibaren devreye alınacak.

vergi mükellefinin özelge talep hakkı Haberi

vergi mükellefinin özelge talep hakkı

Özelge talep hakkı!

Vergi mükelleflerinin, kendi vergi durumlarıyla ilgili ve vergi uygulamaları sırasında açık olmayan ve tereddüde düştükleri konular hakkında Maliye Bakanlığı’ndan veya yetkili kıldığı makamlardan bilgi alma hakkı Vergi Usul Kanununda düzenlenmiştir.


Buna göre, yetkili makamlar kendilerinden yazı ile istenecek açıklamaları en kısa zamanda yazı (özelge veya diğer bir deyişle mukteza) veya sirküler ile yanıtlamak zorundadır. 


Özelge sistemi nasıl çalışır?

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 413. maddesinde, mükelleflerin Maliye Bakanlığından veya Maliye Bakanlığının bu hususta yetkili kıldığı makamlardan vergi durumları ve vergi uygulanması bakımından müphem ve tereddüdü mucip gördükleri hususlar hakkında izahat isteyebilecekleri belirtilmektedir.


16/01/2010 tarihinde uygulamaya konulan özelge sistemi ile mükellefe kısa zamanda doğru ve net cevap vermek, muhatabın teke indirilmesi, başvuruların ve cevapların bir standarda kavuşturulması, internetten yayın yoluyla şeffaflık sağlamak,...