29 / 04 / 2024

Vesayet yetkisi nasıl verilir

Vesayet yetkisi nasıl verilir

Vesayet işlerinde yetki küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki vesayet dairelerine ait olup, vesayet makamı gereken hallerde vasi atayabiliyor. Peki vesayet nasıl alınır? Vesayeti gerektiren durumlar nelerdir?

Vesayet altındaki kişinin gayrimenkulleri nasıl korunur?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde vesayet altında olan kişinin gayrimenkullerinin nasıl korunduğunu kaleme aldı. 

Sükna hakkı sözleşmesi nasıl kurulur?

Sükna hakkı; bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi veriyor. Peki, sükna hakkı sözleşmesi nasıl kurulur?

Oturma hakkının terkini nasıl olur?

Oturma hakkı; bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi veren ayni hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, oturma hakkının terkini nasıl olur?

İrtifak hakkı talebi nasıl yapılır?

İrtifak hakkı, bir eşya üzerinde hak sahibine o eşyadan yararlanma yetkisi sağlayan, herkese karşı ileri sürülebilen bir hak olarak tanımlanıyor. Peki, irtifak hakkı talebi nasıl yapılır? İşte yanıtı..

Üst hakkı nasıl kurulur?

Bir taşınmaz maliki, üçüncü kişi lehine arazisinin altında veya üstünde yapı yapmak veya mevcut bir yapıyı muhafaza etmek yetkisi veren bir irtifak hakkı kurabiliyor. Peki söz konusu üst hakkı nasıl kurulur?

Düzenleme ortaklık payı hesabı nasıl yapılır?

Düzenleme ortaklık payı, vatandaşların ulaşım, dinlenme, güvenlik gibi ihtiyaçlarını karşılamak için uygun görülen yerler kamu yetkisi kullanılarak, özel mülkiyet sahiplerinden alınabiliyor. Peki, düzenleme ortaklık payı hesabı nasıl yapılır?

Üst hakkının terkini nasıl olur?

Üst hakkı, bir taşınmaz maliki, üçüncü kişi lehine arazisinin altında veya üstünde yapı yapmak veya mevcut bir yapıyı muhafaza etmek yetkisi veren bir irtifak hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, üst hakkının terkini nasıl olur?

Üst hakkı tescili nasıl olur?

Üst hakkı, mülkiyeti başkasına ait bulunan bir arazinin üstünde veya altında yapı yapmak veya mevcut yapıyı muhafaza etmek yetkisi veren bir irtifak hakkı olarak tanımlanıyor. Peki, üst hakkı tescili nasıl olur?

Sükna hakkı nasıl olur?

Türk medeni kanunununa göre sükna hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi olarak tanımlanıyor.Peki,sükna hakkı nasıl olur?Sükna hakkı için gerekli belgeler nelerdir?

Site toplantısı nasıl duyurulur?

Birden fazla konut bloğunu içinde barındıran konut siteleri yöneticiler tarafından yönetiliyor. Yöneticilerin kat malikleri kurulu toplantısı düzenleme yetkisi oluyor.Peki,site toplantısı nasıl duyurulur?

İmar planı nasıl öğrenilir?

Belediyeler, valilikler veya özel kanunlarla planlama yetkisi verilmiş kurum ve kuruluşlarca hazırlanan imar planları, imar uygulaması ile ilgili esasları belirliyor. Peki, imar planı nasıl öğrenilir?

Gayrimenkul rehni nasıl kurulur?

Teminatın konusunu taşınmazların oluşturduğu; belirli bir alacağı, belirli bir gayrimenkulün bedelinden öncelikle istemek ve almak yetkisi veren ayni bir hak olan gayrimenkul rehni nasıl kurulur?

Vasi davası nasıl açılır?

Vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerinin korunması için vasi atanabiliyor. Peki vasi davası nasıl açılır? Vasi tayini nasıl yapılır?

Vesayet yetkisi nasıl verilir Haberi

Vesayet yetkisi nasıl verilir

Vesayet nasıl alınır?

Vesayet işlerinde yetki küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki vesayet dairelerine ait olup; Vesayet makamının izni olmadıkça vesayet altındaki kişi yerleşim yerini değiştiremiyor.


Yerleşim yerinin değişmesi hâlinde yetki, yeni vesayet dairelerine geçmiş oluyor. Bu takdirde kısıtlama yeni yerleşim yerinde ilân olunuyor. Peki vesayet nasıl alınır? Vesayeti gerektiren durumlar nelerdir? 


Vesayeti gerektiren hallerin söz konusu olması halinde, vesayet makamı tarafından vasi ataması yapılabiliyor.


Vesayeti gerektiren haller:

Küçüklük

Velâyet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır.


Görevlerini yaparlarken vesayeti gerektiren böyle bir hâlin varlığını öğrenen nüfus memurları, idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.


Kısıtlama

Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı

Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan...