07 / 05 / 2024

yalı kültürünün tarihteki yeri

yalı kültürünün tarihteki yeri

Yeni Şafak Gazetesi'nden Harun Karaburç, Türk kültürü üzerine yaptıkları çalışmalarla tanınan Necdet Sakaoğlu ve mimar Sinan Genim ile yalı kültürü ve bu yalıların tarihimizdeki yerini konuştu. Yalı kültürünün dünyada sadece İstanbul’da yaşandığına değinen Sakaoğlu, zamanla bu kültürün yerini lümpen

''Takı kültürünü gümüş olarak devam ettirin'' diyen İslam Memiş'ten çarpıcı gümüş yorumu! Gümüş olanlar çok önemli bakın

Gümüş fiyatları ocak ayından itibaren sert düşüş eğilimine girdi. Konu ile ilgili İslam Memiş ''Takı kültürünü gümüş olarak değiştirin'' diyerek  yatırımcıları uyardı.

Batman Şenay Aybüke Yalçın Kültür Merkezi 9 Haziran'da hizmete açılacak!

şehit edilen müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın'ın adıyla Batman Kozluk'ta inşa edilen kültür merkezi vefatının 4. yılında hizmete açılacak.

Yatay mimari tarzında ve mahalle kültürünü yaşatacak projeleri yapacağız!

Kentsel dönüşümle ilgili önemli açıklamalar yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Yatay mimari tarzında ve mahalle kültürünü yaşatacak projeleri yapacağız" dedi.

Murat Kurum: Kanal İstanbul'da mahalle kültürü yaşatılacak!

Kağıthane Meydanı açılış töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul'da mahalle kültürünün yaşatılacağı mekanlar oluşturulduğunu dile getirdi.

Sincan Kültür ve Kongre Merkezi'nin yüzde 30'u tamamlandı!

Sincan Belediyesi tarafından temeli Temmuz 2019'da atılan Ankara'nın en büyük Kültür ve Kongre Merkezi'nin yüzde 30'u tamamlandı. Sanatın ve kültürün merkezi olması planlanan kültür merkezinin kaba inşaatı tamamlandı.

Yalı kültürü dünyada sadece İstanbul'da yaşanıyor!

Yeni Şafak Gazetesi'nden Harun Karaburç, Türk kültürü üzerine yaptıkları çalışmalarla tanınan Necdet Sakaoğlu ve mimar Sinan Genim ile yalı kültürü ve bu yalıların tarihimizdeki yerini konuştu. Yalı kültürünün dünyada sadece İstanbul’da yaşandığına değinen Sakaoğlu, zamanla bu kültürün yerini lümpen

TOKİ mahalle kültürünü geleceğe taşıyacak!

7 İklim 7 Bölge Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışmasının Jüri Başkanı İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Gül, "Mahalle" kültürünü geleceğe taşımayı amaçlayan yarışmayla ilgili düşüncelerini paylaştı.

Ergün Turan: Kayabaşı'nda mahalle kültürü canlanıyor!

TOKİ Başkanı Ergün Turan, toplumda dayanışma kültürünü yaşatma arzusunun olduğunu, mahalle konseptinde projeler geliştirdiklerini söyledi.

Karma konut projeleri eski mahalle kültürünü yansıtıyor!

Gayrimenkul Satış ve Pazarlama Direktörü Soner Keleş, karma projelerin oturum amacıyla konut satın alanlar için de renkli bir yaşam alanı sunduğunu belirtti. Keleş, Eski mahalle kültürünün günümüze uyarlanmış halinde olduğunu söyledi.

Bell House, İngiliz kültürünü yansıtan detaylarıyla dikkat çekiyor!

İç Mimar Yasemin Arpaç ve İç Mimar Sabahattin Emir liderliğindeki Ofist tarafından yorumlanan İstanbul Gümüşsuyu’ndaki Bell House, İngiliz evsahibinin yaşam tarzını ve kültürünü yansıtan detaylarıyla dikkat çekiyor.

Malatya Yazıhan'da kültür merkezi inşa ediliyor!

Malatya Büyükşehir Belediyesi, her ilçeye yapmayı planladığı kültür merkezlerinin ilkini Yazıhan ilçesinde hayata geçiriyor. Malatya’nın yanı sıra ilçe kültürünün yaşatılmasına ve aktivitelerin düzenlenmesine katkılar sunacak olan kültür merkezinde ilk kazma Yazıhan’da vuruldu.

Yıldırım kentsel dönüşümünde öncelik mahalle kültürü!

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Hacivat Mahallesi'nde sahur programına katıldı.Programda konuşan Başkan Edebali kentsel dönüşüm çalışmalarında öncelikli kıstaslarının mahalle kültürünü yaşatmak olduğunu vurguladı.

TOKİ Kuzey Ankara projesinde mahalle kültürü yansıtılacak!

TOKİ Başkanı Turan, Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde yapımı devam eden inşaatlarda incelemelerde bulundu. Turan, proje ile esnafla konut sahiplerinin iç içe bulunduğu geleneksel mahalle kültürünün yansıtılacağını söyledi.

yalı kültürünün tarihteki yeri Haberi

yalı kültürünün tarihteki yeri


Geride bıraktığımız hafta Vitaspirit isimli Malta bandıralı büyük bir yük gemisinin Boğaziçi’ndeki en eski ve en güzel yalılarından Hekimbaşı Salih Efendi yalısına çarpması gündemi epey meşgul etmişti. Yankıları hala devam eden hadisenin ardından Murat Bardakçı “Lozan’ı değil de Montrö’yü tartışmış olsaydık güzelim yalı şimdi sapasağlamdı!” başlıklı bir yazı yayınladı. Prof. Dr. İlber Ortaylı ise Boğaz’a ikinci bir kanal gerektiğini gündeme getirdi. Biz de mimar Sinan Genim ve tarihçi Necdet Sakaoğlu’na yalı kültürünü sorduk. Genim, Boğaz’dan geçen gemilerin yarattığı dalgadan en az etkilenmek için yalı yapılarına rıhtımlar eklendiğini ve yalı olmaktan çıkıp Miami’deki gibi deniz kenarındaki evlere benzediklerini söylerken Sakaoğlu ise “Yalıların yerine balık restoranları yapıldı. Yalı kültürünün yerini lümpen kültür aldı bana göre” diyor.

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK


Yalı hayatı...