28 / 04 / 2024

Yapı ruhsatı harçları

Yapı ruhsatı harçları

Bir yapı inşaatına ruhsatın alımından itibaren belli bir süre içinde başlanması gerekiyor. Yapı ruhsat süreleri ve detayları haberimizde yer alıyor...

Yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü 2023'ün son çeyreğinde yüzde 7.9 arttı!

2023'ün son çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreği ile kıyaslandığında yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 7,9, daire sayısı yüzde 16,0 ve yüzölçümü yüzde 8,8 yükseldi. İşte son dakika rakamlar...

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı yılın ilk çeyreğinde yüzde 9,2 azaldı! TÜİK tek tek açıkladı! 

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların daire sayısı yüzde 0,7 yükselirken, bina sayısı yüzde 9,2 ve yüzölçümü yüzde 2,1 geriledi. İşte ayrıntılar...

Yapı ruhsatı verilen yapıların yüz ölçümleri yüzde 7,8 daraldı!

Yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 7,8 daralma meydana geldi.

Yapı ruhsatı nedir, neden gereklidir? Yapı ruhsatı nasıl alınır?

Yapı ruhsatı bir inşaata başlarken olması gereken ilk belgedir. Bu ruhsat yapının kanun ile belirlenmiş niteliklerde olduğunu ve kanunlara uygun olduğunu ifade eder. Peki, yapı ruhsatı neden gereklidir, nasıl alınır? Yapı ruhsatı alınmazsa ne olur? İşte ayrıntılar…

Yapı ruhsatı ücreti 2022 ne kadar oldu?

Bu yıl yapı ruhsatı almak isteyenlerin ödeyecekleri ücretler belli oldu. Peki, yapı ruhsatı ücreti 2022 ne kadar? İşte açıklanan harçlar...

İmar Müdürlüğü harçları 2022!

İmar Müdürlüğü'nde yapılacak işlemler için ne kadar ücret ödeneceği her sene başında belirleniyor. İşte İstanbul İmar Müdürlüğü harçları 2022...

Tapu Kadastro teknik belge harçları 2022!

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nden alınacak her teknik belge için belli miktarlarda harç ödemesi yapılıyor. Peki, bu sene Tapu Kadastro teknik belge harçları ne kadar oldu?

492 Sayılı Harçlar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

492 Sayılı Harçlar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi kapsamında kişinin kendisinin ikamet etmesi amacıyla satın aldığı konutlarda hanedeki ebeveyn başına 300 bin, çocuk başına ise 150 bin TL'lik kısmın tapu harcından muaf tutulması amaçlanıyor...

Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi ile imar uygulamaları konularında açılacak davaların kamu davası sayılması ve bu davalardan harç alınmaması amaçlanıyor.

492 Sayılı Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

492 Sayılı Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi ile iltica başvurusu yapanların ikamet harcından muaf tutulmaları amaçlanıyor.

Taşınabilir evler arsaya yapı ruhsatı şartına son veriyor!

Pandemi döneminde karavan ve tiny house tarzı evlere talep artmasıyla sektör temsilcileri bu alanda üretim yapmayı hızlandırdı. Diğer yandan bu evlerin yapı ruhsatı istememesi vatandaşlar için daha cazip bir seçenek oldu.

Temyiz ve itiraz harçları 2021!

2021 yılında uygulanacak temyiz, istinaf ve itiraz harçları 2021 yılı Yargı Harçları tarifesinde yer alıyor. Buna göre, Yargıtay hukuk dairelerine yapılacak temyiz başvurularında 292,10 TL harç ödenecek..

Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi!

Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Teklif ile icra işlerinde geçerli olan tahsil harç oranlarının yüzde 1'e düşürülmesi amaçlanıyor.

Yapı ruhsatı harçları Haberi

Yapı ruhsatı harçları

Yapı ruhsat süreleri!

Bir yapının inşaatı için belediyeden ruhsat alınması ve ruhsatın alındığı tarihten itibaren belli bir tarihte inşaatına başlanması gerekiyor. Konu ile ilgili hususlar İmar Kanunu'nun 29. maddesinde "Ruhsat müddeti" başlığı altında yer alıyor.


Kanuna göre, inşaata ruhsat alımından itibaren iki sene içinde başlanması gerekiyor. Bu süre içinde başlanmayan ya da inşaatı zamanında bitmeyen yapılar için ruhsatın yenilenmesi gerekiyor. Kanuna göre yapı ruhsat yenileme ücreti alınmıyor.


Ruhsat müddeti 

MADDE 29- Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıldır. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır. Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburidir. Başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklıdır.


Ruhsat yenilenmesi ve plan tadili sırasında ayrıca harç...