21 / 05 / 2024

yeni medeni kanun cebri icra yasağı

yeni medeni kanun cebri icra yasağı

Yeni Türk Medeni Kanunu'na göre eşler arasındaki cebri icra yasağı kaldırılmıştır. Kanunen yasaklayıcı bir hüküm olmadığı sürece, eşlerden biri diğeri veya üçüncü kişilerle arasında her türlü hukuki işlem yapabiliyor...

İSKİ su borçlarını yapılandırıyor!

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğü, yeni çıkan kanun kapsamında vatandaşların su borçlarını yeniden yapılandırmaya başladı.

Türkiye Çevre Ajansı kuruluyor! Belediyelerin yetkileri değişecek!

AKP milletvekilleri tarafından hazırlanan 39 maddelik yeni torba kanun teklifi ile çevreyi korumak ve geri dönüşümlü malzemelerde “depozito yönetim sistemini” oluşturmak amacıyla Türkiye Çevre Ajansı kurulacak...

Şehirlere yeni düzen! 

Yeni imar kanun teklifi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edildi. Artık bina yükseklikleri sertbest olarak belirlenemeyecek...

Kat maliki olmayan biri blok temsilcisi olarak seçilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun 'Toplu Yapı Temsilciler Kurulu'na blok temsilcisi olarak kat maliki olmayan biri seçilebilir mi? Medeni Kanun’daki ‘aile konutu’ hükmü kat maliki olmayan eşe, kat maliki olan eşinden dolayı bu hakkı verir mi?' sorusunu yanıtladı.

Eş rızası olmadan konut satılır mı?

Medeni Kanun aile konutu olarak belirlenen evi özel koruma altına aldı. Aile konutu, tapuda eşlerden sadece birisi adına kayıtlı olsa da, tapuda adı yazan kişi, eşinin rızası olmadan konutu satamıyor.

8 soruda oturma hakkı nedir?

Oturma hakkı, Medeni Kanun gereğince, "konut" olarak yararlanma hakkı oluyor. Peki, oturma hakkı nasıl kurulur? Oturma hakkı sahibinin hakları nelerdir?

10 soruda eşler arasındaki mal paylaşımı!

Eşler arasındaki mal paylaşımı rejim esasları, Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, eşler arasındaki mal rejimleri nelerdir? Eşlerin boşanmada mallar üzerindeki hak ve sorumlulukları nelerdir?

Mirasçılar arasında denkleştirme nasıl yapılır?

Mirasta denkleştirme işlemleri, Medeni Kanun gereğince yapılıyor. Peki, mirasta denkleştirme nasıl yapılır? Mirasçılar arasında denkleştirme nasıl yapılır? İşte Medeni Kanun esasları..

Elbirliğinden paylı mülkiyete geçiş dilekçesi!

Medeni Kanun gereğince elbirliğinden paylı mülkiyete geçiş mümkün olabiliyor. Peki, elbirliğinden paylı mülkiyete geçiş nasıl olur? İşte elbirliğinden paylı mülkiyete geçiş dilekçesi örneği..

Geçit hakkı davası görevli mahkeme!

Medeni Kanun gereğince; taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malik, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebiliyor. Peki, geçit hakkı davası görevli mahkeme hangisidir?

Geçit hakkı dava harcı 2015!

Geçit hakkı, başkasının arazisinden geçmek hakkı oluyor. Medeni Kanun kapsamında madde 747'de düzenlenen geçit hakkının tesisi için bir dilekçe ile dava açılabiliyor. İşte geçit hakkı dava harcı 2015..

Geçit hakkı davası hangi mahkemeye açılır?

Geçit hakkı, başkasının arazisinden geçmek hakkı oluyor. Bu hak Medeni Kanun kapsamında madde 747'de düzenleniyor. Geçit hakkı almak için bir dilekçe ile dava açılabiliyor.Peki, geçit hakkı davası hangi mahkemeye açılır?

Geçit hakkı davası nasıl açılır?

Medeni Kanun gereğince taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malik, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebiliyor. Peki, geçit hakkı davası nasıl açılır?

yeni medeni kanun cebri icra yasağı Haberi

yeni medeni kanun cebri icra yasağı


Cebri icra yasağı!


Yeni Türk Medeni Kanunu'na göre eşler arasındaki cebri icra yasağı kaldırılmıştır. Kanunen yasaklayıcı bir hüküm olmadığı sürece, eşlerden biri diğeri veya üçüncü kişilerle arasında her türlü hukuki işlem yapabiliyor.


Yeni Türk Medeni Kanunu'nun 193. maddesine göre, eşlerin birbirlerine karşı olan borçlarını ödemesi, ödemediği takdirde de sonuçlarına katlanması gerekiyor. Evlilik birliğinde eşler birbirlerinden borç para almışlarsa, bu borcu belirtilen sürede ödemeye mecburdurlar. Aksi taktirde alacaklı olan eş, borçlu eş aleyhine dava açabiliyor ve icra takibi yapabiliyor. 


Eski Medeni Kanun'un 169. maddesine göre, eşler arasında yapılacak hukuki muameleler Sulh Hakimi tarafından izin verilmezse, geçerli sayılmıyordu. Eşler arasında herhangi bir borçtan dolayı cebri icra yapılamıyordu. Cebri icra yasağı ancak boşanmadan sonra yapılabiliyordu. Eşler arasında cebri icra yasağı hakkında bir örnek verecek olursak;


Ayla...