09 / 01 / 2025

yeni medeni kanun yasası

yeni medeni kanun yasası

Boşanmada mal paylaşımı konusu zihninizde bir dizi soru işareti yaratıyor ve ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Bu durumda yasanın size verdiği tüm hakları işin uzmanından öğrendik...

Yeni Torba Kanununun detayları sızdı! Gelire göre vergi ve fatura geliyor!

AK Parti ‘Yeni Torba Kanun’ için hazırlıklara başladı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre vergiden enerjiye kadar yeni düzenlemelerin torbaya konulacağı kaydedilirken ayrıca çok kazanandan çok vergi alınması gündemde. 

İSKİ su borçlarını yapılandırıyor!

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğü, yeni çıkan kanun kapsamında vatandaşların su borçlarını yeniden yapılandırmaya başladı.

Türkiye Çevre Ajansı kuruluyor! Belediyelerin yetkileri değişecek!

AKP milletvekilleri tarafından hazırlanan 39 maddelik yeni torba kanun teklifi ile çevreyi korumak ve geri dönüşümlü malzemelerde “depozito yönetim sistemini” oluşturmak amacıyla Türkiye Çevre Ajansı kurulacak...

Şehirlere yeni düzen! 

Yeni imar kanun teklifi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edildi. Artık bina yükseklikleri sertbest olarak belirlenemeyecek...

Kat maliki olmayan biri blok temsilcisi olarak seçilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun 'Toplu Yapı Temsilciler Kurulu'na blok temsilcisi olarak kat maliki olmayan biri seçilebilir mi? Medeni Kanun’daki ‘aile konutu’ hükmü kat maliki olmayan eşe, kat maliki olan eşinden dolayı bu hakkı verir mi?' sorusunu yanıtladı.

8 soruda oturma hakkı nedir?

Oturma hakkı, Medeni Kanun gereğince, "konut" olarak yararlanma hakkı oluyor. Peki, oturma hakkı nasıl kurulur? Oturma hakkı sahibinin hakları nelerdir?

10 soruda eşler arasındaki mal paylaşımı!

Eşler arasındaki mal paylaşımı rejim esasları, Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, eşler arasındaki mal rejimleri nelerdir? Eşlerin boşanmada mallar üzerindeki hak ve sorumlulukları nelerdir?

Mirasçılar arasında denkleştirme nasıl yapılır?

Mirasta denkleştirme işlemleri, Medeni Kanun gereğince yapılıyor. Peki, mirasta denkleştirme nasıl yapılır? Mirasçılar arasında denkleştirme nasıl yapılır? İşte Medeni Kanun esasları..

Elbirliğinden paylı mülkiyete geçiş dilekçesi!

Medeni Kanun gereğince elbirliğinden paylı mülkiyete geçiş mümkün olabiliyor. Peki, elbirliğinden paylı mülkiyete geçiş nasıl olur? İşte elbirliğinden paylı mülkiyete geçiş dilekçesi örneği..

Geçit hakkı davası görevli mahkeme!

Medeni Kanun gereğince; taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malik, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebiliyor. Peki, geçit hakkı davası görevli mahkeme hangisidir?

Geçit hakkı dava harcı 2015!

Geçit hakkı, başkasının arazisinden geçmek hakkı oluyor. Medeni Kanun kapsamında madde 747'de düzenlenen geçit hakkının tesisi için bir dilekçe ile dava açılabiliyor. İşte geçit hakkı dava harcı 2015..

Geçit hakkı davası hangi mahkemeye açılır?

Geçit hakkı, başkasının arazisinden geçmek hakkı oluyor. Bu hak Medeni Kanun kapsamında madde 747'de düzenleniyor. Geçit hakkı almak için bir dilekçe ile dava açılabiliyor.Peki, geçit hakkı davası hangi mahkemeye açılır?

Geçit hakkı davası nasıl açılır?

Medeni Kanun gereğince taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malik, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebiliyor. Peki, geçit hakkı davası nasıl açılır?

yeni medeni kanun yasası Haberi

yeni medeni kanun yasası


Boşanmada mal paylaşımı nasıl olur? sorusu birçok insanın zihnini meşgul eden konulardan biri. Boşanırken yapılacak mal paylaşımı eşler arasında bir dizi anlaşmazlığa neden olabiliyor. Evlilik süresince birlikte elde edilen malları boşanma esnasında paylaşmada sorunlar çıkabiliyor. Ve bu durum çoğu zaman sancılı bir dava sürecinin yaşanmasına sebep olabiliyor. 


Bu noktada 1 Ocak 2002 tarihi büyük önem arz ediyor. Çünkü 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren yasaya göre, evliliğin devam ettiği süreçte edinilen tüm gayrimenkuller üzerinde eşler eşit haklara sahip. Söz konusu yasadan önce ise durum çok farklıydı. Buna göre, evlilik öncesi veya sonrası edinilen tüm gayrimenkuller kimin adına kayıtlı ise onun oluyor, diğer eş bir hak talep edemiyordu. 


1 Ocak 2002 öncesi ve sonrası 

Nitekim 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı...