03 / 05 / 2024

Yenikapı Meydanı kazı çalışmaları

Yenikapı Meydanı kazı çalışmaları

Avrasya Boğaz tüp geçit projesi kapsamında Yenikapı Meydanı'nda devam eden bağlantı yolu çalışmalarında Theodosius limanının devamı ortaya çıkarıldı. Theodosius limanına ait mendirek tartışması önümüzdeki günlere damgasını vuracağa benziyor.

İBB'den Yenikapı'daki Theodosius Limanı için yarışma!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yenikapı kazılarında ortaya çıkan tarihi Theodosius Limanı ve kalıntılarının sergileneceği bir merkez inşa edecek. Merkezin mimari tasarımı için proje yarışması gerçekleştiriyor. Proje teslim tarihi 26 Ekim 2020 şeklinde belirlendi.

Yenikapı Müzesi geliyor!

AK Parti İBB Başkan Adayı Yıldırım, göreve geldiğinde, Marmaray kazılarında çıkan eşsiz eserlerin sergileneceği Yenikapı Müzesi projesini hayata geçirmeyi hedefliyor...

Sakarya Demokrasi Meydanı’ndaki kazı çalışmaları tamamlanıyor!

Demokrasi Meydanı’nda devam eden yenileme çalışmalarını yerinde denetleyen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Kazı çalışmalarımızın yüzde 90’ını tamamladık. Yeni projeyle meydandaki kot farkını ortadan kaldıracağız.” dedi.

Yozgat Meydan Yeri Projesi başladı!

Yozgat Belediyesi tarafından Sarraflar Caddesi’nde Meydan Yeri Projesi bugün başladı. Proje alanını inceleyen Belediye Başkanı Kazım Arslan, çalışmaların 20 günde tamamlanacağını söyledi.

Odun Pazarı Meydan Yeri ve Otopark Projesi'nde çalışmalar başladı!

Yozgat Belediyesi Odun Pazarı Meydan Yeri ve Otopark Projesi'nde çalışmalara başlandı. Belediye Başkanı Kazım Arslan projeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Yenikapı miting meydanının imar planı iptal edildi!

İstanbul’da tarihi mirasa ciddi hasar verdiği ve doğal dengeyi bozduğu gerekçesiyle eleştirilen Yenikapı Dolgu Alanı’na ilişkin imar planı iptal edildi.

Yenikapı Müzesi 2019’da açılacak!

İstanbul’un tarihini değiştiren eserlerin bir müzede toplanarak sergilenmesi için çalışmalar başladı.İstanbul’daki Yenikapı kazılarında bulunan 37 tarihi gemi kalıntısının ve diğer tarihi eserlerin sergileneceği Yenikapı Müzesi, 2019’da açılacak.

Şile Kent Meydanı'nın inşaatı başladı!

Şile Belediyesi'nin vizyon projelerinden olan Kent Meydanı ve Katlı Otopark projesimizin ilk fore kazıkları geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanımız Can Tabakoğlu’nun ev sahipliğinde yapılan bir törenle çakıldı.

Edirne Koruma Amaçlı İmar Planı tartışılmalı!

EKK Ocak ayında düzenlenen 'Selimiye Meydan Kazısı ve Düzenlemesi' konulu 21. Olağan Genel Kurulu'nun sonuç bildirgesinde Selimiye Çevresi ve kazı alanının tarihsel mimari kimliğine uygun ve bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Üsküdar Meydan Düzenleme Projesi'nde son durum ne?

Üsküdar Meydanı'nda Marmaray İstasyonu inşası sırasında yapılan kazılarda çok sayıda eser ve mimari yapı bulunmuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesince yürütülen Üsküdar Meydan Düzenleme Projesi'nde müze devre dışı bırakıldı.

Theodosius limanının devamı bulundu!

Avrasya Boğaz tüp geçit projesi kapsamında Yenikapı Meydanı'nda devam eden bağlantı yolu çalışmalarında Theodosius limanının devamı ortaya çıkarıldı. Theodosius limanına ait mendirek tartışması önümüzdeki günlere damgasını vuracağa benziyor.

Ulusoy: Yenikapı miting alanı yüzer iskele olsun

Yenikapı meydanının yılda 4 gün kullanıldığını belirten TÜRSAB Başkanı Ulusoy, "Sadece 5-6 ayda Yenikapı'ya yüzer bir iskele yapılabilir. Galataport özelleşti. 80 geminin iptali demek" dedi.

Sakarya Kazımpaşa Mahalle Meydanı açıldı!

Kazımpaşa Mahalle Meydanı, son olarak proje alanının ortasına yerleştirilen simgesi ile şimdiden herkesin ilgisini çekiyor. Meydanı’nın yeni simgesi olan 4 cepheli saat kulesi de tamamlandı.

Yenikapı Meydanı kazı çalışmaları Haberi

Yenikapı Meydanı kazı çalışmaları

Avrasya Boğaz tüp geçit projesi kapsamında Yenikapı Meydanı’nda devam eden bağlantı yolu çalışmalarında Theodosius limanının devamı ortaya çıkarıldı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde devam eden arkeolojik kazılarda 19. Yüzyıl mimari buluntularının altından batık ve neolitik dönem gelme ihtimali ağır basıyor. Diğer yandan Theodosius limanına ait mendirek tartışması önümüzdeki günlere damgasını vuracağa benziyor. 


FENER VE MENDİREK BULUNAMAMIŞTI

Marmaray ve Metro istasyonları için Yenikapı’da İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü başkanlığında 2004 yılında başlayan arkeolojik kazılarda Bizans döneminin en ünlü Theodosius limanı tespit edilmişti. Liman kazılarından 36 batık ve binlerce kültür varlığı ortaya çıkarılmış, neolitik dönem buluntuları ile birlikte İstanbul’un tarihi 8500 yıllarına kadar gitmişti. Metro ve Marmara istasyonu kazılarında limanın sadece bir bölümü ortaya çıkarılmıştı. Liman sınırlarının daha geniş olduğu biliniyordu. Limana ait hem fener...