05 / 05 / 2024

yola cephesi olmayan parsel

yola cephesi olmayan parsel

Yola cephesi olan komşu parsellerden geçit hakkı alarak yola cephe sağlanabiliyor. Geçit hakkı komşu parsellerin malikleri ile anlaşarak alınabileceği gibi anlaşamama durumunda mahkeme kararı ile de alınabiliyor. Peki, yol hakkı nedir?

Yola taşan evin cephesi yıkılır mı?

Posta Köşe Yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun sorduğu ''Yola taşan evin cephesi yıkılır mı?'' sorusunu yanıtladı.

Bodrum Belediye Meclisi'nde imar konuşuldu!

Bodrum Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Toplantıda, önemli kararlar alındı. Bodrum’da denize cephesi olmayan tesisler artık iskele talebinde bulunamayacak.

İmarı olmayan arsaya prefabrik yapılır mı?

Prefabrik evler, özel temel gerekmeden vinç ihtiyacı olmaksızın çevreyi kirletmeden kısa sürede monte edilen yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, imarı olmayan arsaya prefabrik yapılır mı?Prefabrik ev için imar izni gerekli mi?

İmarı olmayan arsaya ev yapmak mümkün mü?

Ev yapıları, İmar Kanunu gereğince imarı olan arsalar üzerinde inşa edilebiliyor. Peki, imarı olmayan arsaya ev yapmak mümkün mü? İmarı olmayan arsaya ev yapılırsa ne olur?

Riskli olmayan yapılar kentsel dönüşüm ile yıkılabilir mi?

Kentsel dönüşüm kanunu gereğince riskli olarak belirlenen yapılar ile riskli olarak tespit edilen alanlarda yer alan taşınmaz mallar yıkılıyor. Peki, riskli olmayan yapılar kentsel dönüşüm ile yıkılabilir mi?

Kültür Köprüleri Projesi yola çıktı!

Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından hazırlanan “Kültür Köprüleri” projesi yola çıktı. Proje kapsamında yurtdışındaki mimari miraslarımız için kitap serisi hazırlanacak.

Yola tecavüzlü binanın cins değişikliği!

Cins değişikliği işlemi, bir taşınmaz malın cinsinin değişmesi halinde talebi üzerine tapuda yapılabiliyor. Peki, yola tecavüzlü binanın cins değişikliği yapılır mı? Yola tecavüzlü binanın cins değişikliği nasıl yapılır?

1.5 milyon konut satışı hedefiyle yola çıkan inşaatçılar rekor kırmayı hedefliyor!

1.5 milyon konut satışı hedefiyle yola çıkan inşaatçılar, milyarlık yatırımlarıyla bu yıl rekor kırmaya hazırlanıyor. Patronların radarında, Kağıthane, Halkalı ve Fikirtepe var

Sinop Erfelek Devlet Hastanesi'nin dış cephesi yenilendi!

Sinop’un Erfelek İlçe Devlet Hastanesi ana binasının dış cephesi genel bakım, boya, ve revizyon çalışmaları tamamlanarak modern bir görünüme kavuştu.

Büyükşehir olmayan illerde çevre temizlik vergisi!

2. taksit ödemeleri devam eden çevre temizlik vergisi büyükşehir belediyelerinde ve büyükşehir belediyesi olmayan yerleede farklı oranlarda uygulanıyor. Peki, büyükşehir olmayan illerde çevre temizlik vergisi ne kadar?

Tapuda benim olmayan bir taşınmaz görünüyor nasıl düzeltebilirim?

Kimi zaman tapu dairelerinde ya da e-devlet üzerinde birtakım yanlışlıklar olabiliyor. Peki siz de "Tapuda benim olmayan bir taşınmaz görünüyor nasıl düzeltebilirim?" diyorsanız işte yanıtı..

Yola cephesi bulunmayan parseller ifraz edilebilir mi?

İfraz işlemi ile tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir gayrimenkulün düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilebiliyor. Peki, yola cephesi bulunmayan parseller ifraz edilebilir mi?

KAKS'a dahil olmayan alanlar!

Bir arsa üzerinde inşa edilecek binanın alan hesaplamaları TAKS ve KAKS ile yapılıyor. KAKS hesabı, inşaatın kesin sınırlarını belirlemek için yapılıyor. Peki, KAKS'a dahil olmayan alanlar nelerdir? Hangi alanlar KAKS hesabına dahil edilmez?

yola cephesi olmayan parsel Haberi

yola cephesi olmayan parsel

Yol hakkı nedir?

İmar mevzuatı gereğince, yola cephesi olmayan parsellerin bulunduğu adalarda yola cephesi bulunmayan parsele yola cephe sağlamaya yönelik düzenleme yapılmaksızın bu parsele ve sınırı bulunan diğer parsellere ruhsat düzenlenemiyor.


Parsellerin maliklerinin kendi aralarında anlaşamadığı hallerde bu alanlarda plana ve yapılaşmamış olup olmadığına göre müsait olan parsellerle resen tevhid yoluyla parselasyon yapmaya ilgili idare yetkili oluyor.


Yola cephesi olan komşu parsellerden geçit hakkı alarak yola cephe sağlanabiliyor. Geçit hakkı komşu parsellerin malikleri ile anlaşarak alınabileceği gibi anlaşamama durumunda mahkeme kararı ile de alınabiliyor. Bu iki durumda da geçit hakkının tapuya tescil edilmesi gerekiyor.


İmar durumu alınabilmesi için her koşulda kadastral yola cephe olması gerekiyor.


Kadastral yola cephesi olmayan tarla eğer imar planı kapsamında ise o zaman imar planlarının notları ile birlikte incelenerek, imar...